Neilgi pēc izvirzītām smagām apsūdzībām pašnāvību izdarījis bijušais ASV vingrošanas izlases treneris (4)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Džons Gederts (no kreisās)
Džons Gederts (no kreisās) Foto: AFP/SCANPIX

Bijušais ASV sieviešu vingrošanas izlases treneris Džons Gederts tika apsūdzēts par vairāk nekā diviem desmitiem noziegumu, tostarp par cilvēku tirdzniecību un seksuālām darbībām. Dažas stundas pirms stāšanās tiesas priekšā viņš izdarījis pašnāvību, vēsta ESPN. 

63 gadus vecais Gederts tika atstādināts no amata pēc skandāla ar bijušo ASV komandas ārstu Lariju Nasaru, kuru notiesāja par nepilngadīgu sportistu pavedināšanu. 

2016. gadā Nasara izmeklēšanas laikā Gederts melojis, sakot, ka nav dzirdējis sūdzības par izlases ārstu.

Gederts bija ASV sieviešu vingrošanas komandas galvenais treneris. Viņa vadībā amerikānietes izcīnīja zelta godalgas 2012. gada Londonas olimpiskajās spēlēs.

ESPN vēsta, ka Gederts fiziski, emocionāli un seksuāli izmantoja savā uzraudzībā esošās vingrotājas.

Džons Gederts
Džons Gederts Foto: Reuters/ScanPix

Mičiganas ģenerālprokurore Dana Nesela apstiprināja, ka Gederts ceturtdienas pēcpusdienā izdarījis pašnāvību, nosaucot viņa nāvi par "traģisku iznākumu traģiskam stāstam visiem iesaistītajiem".

Mičiganas policija apstiprināja, ka Gederta līķis atrasts vienā no štata lielceļa atpūtas pieturām plkst. 15:24 pēc vietējā laikā. 

Gedertam tika izvirzītas apsūdzības 24 noziegumos. Mičiganas ģenerālprokurora ceturtdien paziņoja, ka Gederts zinājis, ka apsūdzētais ASV izlases ārsts Nasars seksuāli izmantojis sportistus sporta zālē, kur strādāja abi vīrieši.

"Viņš vairāk nekā 30 gadus spīdzināja un vardarbīgi izmantoja mazas meitenes, tostarp arī mani," ESPN citēta Sāra Kleina, kuru savulaik trenēja Gederts. "Viņš bija narcistisks varmāka. Viņa pašnāvība liecina par vainas atzīšanu, ko tagad redz visa pasaule."

Gederts tika apsūdzēts arī vienā pirmās pakāpes seksuālajā uzbrukumā, vienā otrās pakāpes seksuālajā uzbrukumā, reketos un melošanā policijai. 

Džons Gederts
Džons Gederts Foto: AFP/SCANPIX

Gederts un Nasars strādāja plecu pie pleca vairāk nekā ceturtdaļgadsimtu. Treneris piesedzis ārsta seksuālās darbības, kurš nepilngadīgos sportistus seksuāli izmantojis savā kabinetā un treniņu zālē. 

Bijusī olimpiete Makkaila Maroneja atcerējusies gadījumu, kad 2011. gadā pasaules čempionātā Tokijā automašīnā stāstījusi Gedertam, ka viņai seksuāli pieskāries Nasara, taču treneris neesot reaģējis un vēlāk noliedzis, ka būtu šādu stāstu būtu dzirdējis.  

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu