Vai traumas ietekmē Porziņģa sniegumu aizsardzībā?

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Kristaps Porziņģis
Kristaps Porziņģis Foto: EPA/Scanpix

Latvijas basketbola zvaigzni Kristapu Porziņģi pēdējā laikā piemeklējušas vairākas likstas - kārtējā trauma, medijos baumo par viņa aizmainīšanu no Dalasas "Mavericks" kluba uz citu komandu. Prestižā ASV sporta medija "The Athletic" apskatnieks Tims Kato sniedzis savas pārdomas par Porziņģa pašreizējo situāciju.

Pagājušajā nedēļa plūda ziņas, ka "Maverikcs" klubs grasās aizmainīt savu otru lielāko zvaigzni. Komandas īpašnieks Marks Kjūbans noliedza, ka organizācija būtu kādreiz vēlējusies "vienradzi" aizmainīt, taču vienības galvenais treneris Riks Kārlails atzina, ka no Kristapa viņi gaida labāku spēli aizsardzībā. Latviešu spēka uzbrucējs arī pats atzina, ka nav apmierināts ar savu sniegumu aizsardzībā. 

"Man ir situācijas, kad ar acīm redzu, ko es varu izdarīt aizsardzībā, bet pussoli nokavēju."

Pašlaik Porziņģim ir svarīgi nezaudēt  atlētismu. Protams, dažādas traumas uz šo situāciju neliek raudzīties pozitīvi, jo eksplozīvais liepājnieks ir divreiz efektīvāks "Mavericks" aizsardzībai. Teksasas kluba desmit cilvēku medicīnas personāls nevar novērst Porziņģa atkārtotās traumas, īpaši ņemot vērā viņa unikālos auguma parametrus. Viņa turēšana laukumā ir uzdevums, kas prasa pastāvīgu darbu un saziņu, lai mazinātu risku un palielinātu efektivitāti. "Kad viņš tur jūtas labi, ir prieks to skatīties," pagājušajā nedēļā sacīja Kārlails.

Runājot par viņa veselību, Porziņģis ir liels optimists un nesatraucas, ka traumu likstas būtiski varētu ietekmēt viņa sniegumu nākotnē. Atskatoties atpakaļ uz izslēgšanas spēļu sērijā gūto meniska traumu, latvietis izteicās šādi: "Ja (tas) būtu bijis bezkontakta savainojums, tas vairāk uztrauktu. Kad esmu vesels, kad esmu laukumā, manā prātā nav šaubu (ka savainojums varētu ietekmēt sniegumu)."

Medicīnas grāmatās par meniska plīsumu rašanos rakstīts: "spēcīgi savērpjot vai pagriežot savu ceļgalu, it īpaši, uzliekot tam visu svaru". Lai gan komanda konstatēja, ka traumu izraisīja kontakts, Porziņģis bija pārsteigts, ka simptomi uzliesmoja tajā pašā vakarā. Viņš joprojām nezina precīzu brīdi, kad tika savainots.

"Mans ceļgals bija pilnībā nobloķēts, un es biju apmulsis," viņš atcerējās decembrī. "Piemēram, kāpēc nespēju paiet un iztaisnot kāju?"

Porziņģim tika veikta regulāra medicīniskā palīdzība, lai saņemtu atļauju 2. un 3. spēlei, taču 4. spēlei komandas medicīnas personāls zaļo gaismu vairs nedeva. "Tas bija nestabils, plaisāja," sacīja latvietis. "Es zināju, ka tajā brīdī tas bija mazliet riskanti." "Mavericks" medicīnas darbinieki tam piekrita, sakot, ka mēģināt spēlēt būs nepareizs lēmums. Lai gan viņš netika izslēgts no iespējamās piedalīšanās otrās kārtas sērijā, Dalasas sezona beidzās, kad tā zaudēja pirmajā kārtā sešās spēlēs.

"Vienu brīdi man vienkārši sāpēja sirds, ka nevarēju piedalīties 4. spēlē," izteicās Porziņģis. Pēc sezonas latvietis cerēja, ka zem skalpeļa nebūs jāguļas, tomēr beigās tika pieņemts lēmums to darīt. Operācija tikai noņem bojāto meniska daļu, saglabājot neskarto skrimšļa daļu, lai tas turpinātu galveno funkciju - trieciena absorbēšanu ceļgalā.

Pirms atgriešanās laukumā Kristapam bija jāatbilst konkrētiem kritērijiem:

  • operācijas griezuma vieta ir pilnībā sadzijusi;
  • atgriežas pilns kustību diapazons un muskuļu spēks ir izlīdzinājies;
  • ķermenis ir sasniedzis iepriekšējās fiziskās virsotnes.

Šie protokoli tiek rūpīgi izveidoti kopā ar operējošo ķirurgu, komandas medicīnas personālu un pašu spēlētāju. "Spēlētāji pilnībā zināja, kur viņiem jābūt, pirms viņi var pāriet uz nākamo līmeni," sacīja bijušais "Mavericks" komandas ārsts. Dalasas ārsti arī paredzēja to, ka basketbolistu sezonas laikā varētu piemeklēt nelielas traumas. Galvenais iemesls tam, ka muskuļi tik ātri nogurst. Tas ir tāpēc, ka latvietim nebija pienācīga pirmssezonas nometne.

Kristaps uzsver, ka ir svarīga atklāta saruna ar komandas ārstiem. "(Medicīnas personāls) runā ar mani (par) to, kā es jūtos, un es cenšos būt godīgs un izklāstīt viņiem, kā es jūtos un ka es vēlos spēlēt neatkarīgi no tā, kādas (mazas) lietas notiek visas sezonas garumā," izteicās latvietis.

Nesenās intervijās Dalasas basketbolists atzina, ka viņš komfortablāk jūtas, spēlējot lielākus spēles nogriežņos. Porziņģim atgriežoties, medicīnas personāls vēlējās, lai viņš laukumā pavada pēc iespējas īsākus nogriežņus. "Tikai tāpēc, lai pārliecinātos, ka nespēlēju noguris," saka Porziņģis. "Viņi tikai gribēja pārliecināties, ka esmu mundrs katru reizi, kad esmu laukumā."

Viņa ātrums nav tāds kā iepriekš, kas īpaši ir novērojams, sedzot spēlētājus perimetrā. Tam iemesls ir savainojumi. Šis izskaidrojums varētu būt tāds pats kā iepriekš - ātrais sezonas sākums. Iemesls sliktai spēlei perimetrā aizsardzībā ir meklējams arī tajā, ka, jo garākus nogriežņus spēlētājs spēlē, jo viņš vairāk nogurst un sāk zaudēt koncentrēšanos aizsardzībā.

Nesen spēcīgās sniega vētras dēļ Teksasā "Mavericks" bija spiesti ņemt astoņu dienu pauzi. Porziņģis šo laiku pavadīja funkcionālajos spēka treniņos, strādājot, lai atgūtu spēkus un fizisko izturību, ko viņš cerēja uzkrāt starpsezonā. Kā vienmēr, viņam aiz muguras bija komanda, tostarp "Mavericks" spēlētāju veselības un snieguma direktors Keisijs Smits, sporta snieguma treneris Džeremijs Holsopls un uzticamais fizioterapeits Manuels, kurš devās Porziņģim līdzi no Ņujorkas.

Kopumā Dalasas kluba organizācija ir pārliecināta, ka ne meniska plīsums, ne nesenās muguras sāpes neietekmē Porziņģa nākotnes statusu kā spēlētājam "Mavericks" kreklā. Galvenais izaicinājums visai komandai ir šo Baltijas basketbola valstu dimantu uzturēt veselu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu