Adesanjas stāsts līdz UFC superzvaigznes statusam

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Izraels Adesanja
Izraels Adesanja Foto: Reuters/ScanPix

Šo svētdien Lasvegasā UFC 259 cīņu šovā Nigērijā dzimušais jauktās cīņas mākslas (MMA) cīkstonis Izraels Adesanja mēģinās kļūt par tikai piekto cīkstoni vēsturē, kas vienlaikus ir čempions divās svara kategorijās.

Vidējā svara kategorijas (līdz 83,9 kg) karalis Adesanja mēģinās no troņa gāzt Janu Blakoviču, kurš ir čempions svara kategorijā līdz 93 kilogramiem.

Jaunzēlandes cīkstonim pretī stāv kārtīgs muskuļu kalns no Polijas. Izarelam visu mūžu ir nācies stāties pretī un pārvarēt fiziskos un psiholoģiskos šķēršļus ceļā uz panākumiem.

Pirmais izaicinājums viņam bija 10 gadu vecumā, kad 1999.gadā viņš ar vecākiem un četriem jaunākajiem brāļiem pārcēlās uz Jaunzēlandi.

Viņi apmetās uz Ziemeļu salas Rotorua pilsētā, un Adesanja saka, ka sākumā viņu neieinteresēja sports, bet vairāk aizrāva japāņu anime komiksi un grāmatas.

Vidusskolas gados Nigērijā dzimušo zēnu bieži rasistiski pazemoja.

Intervijā "TMZ" Adesanja sacīja: "Es nemaz neapzinājos, ka esmu melns, līdz šurp pārcēlos." "Atceros, kā bērni no skolas gāja gar manu māju un teica: "Atgriezies savā zemē, melnādainais!""

Jaunzēlandes MMA zvaigznes mīlestība uz dejām vēl jo vairāk padarīja viņu par apsmiekla objektu, bet tagad viņš saka, ka fiziskās un emocionālās rētas no šiem gadījumiem ir sadzijušas. Adesanja arī uzskata, ka viņa dejošanas prasmes ir palīdzējušas izkopt plūstošu cīņas stilu.

Pagrieziena punkts UFC superzvaigznes dzīvē bija pēc tam, kad viņš noskatījās cīņas mākslas filmu "Ong Bak". Tā viņu tik ļoti iespaidoja, ka viņš 18 gadu vecumā nolēma pamest datorzinātņu programmu, lai turpinātu karjeru kikboksā. Panākumi jau uzreiz bija spīdoši, 32-0.

Pēc panākumiem kikboksā viņš 21 gada vecumā nolēma pārcelties uz Jaunzēlandes galvaspilsētu Oklendu un pievērsties jauktās cīņas mākslas (MMA) apguvei.

Viņš nolēma, ka vēlas sadarboties ar treneri Jūdžinu Baremenu (Eugene Bareman), kurš kā MMA speciālists strādāja "City Kickboxing".

Adesanja iepriekš informāciju par cīņas mākslu lielākoties bija guvis no "YouTube" video, tomēr savās cīņās uzvarēja pārliecinoši.

Izarelam bija gaidāma cīņa ar Neroni Savainenu. Lai gan maz trenējies, jaunzēlandietis bija ļoti pārliecināts, ka uzvarēs. Viņš ar Baremenu satikās tikai divas dienas pirms cīņas, tomēr treneris bija gatavs stāties cīkstoņa stūrī.

Nav pārsteigums, ka Adesanja zaudēja. "Viņš tika absolūti ielīmēts, piekauts, katrā raundā viņš parādīja zināmu talantu, bet tā bija ļoti vienpusēja cīņa," atcerējās treneris.

Adesanjam radās vēl kvēlāka motivācija trenēties.

"Puisis, tikko ienācis zālē, paziņoja: "Esmu salicis visu savu iedzīvi mašīnā un atbraucis šurp, jo gribu trenēties pie jums"," atceras "City Kickboxing" treneris.

Treneris atteicis, lai Izraēls ejot trenēties citur. "Tas bija pārbaudījums," saka Baremans. "Viņš šķita ne tik labs, cik iedomīgs."

Adesanja patiešām aizgāja, taču drīz vien atgriezās un uzstāja, ka grib trenēties šeit. Tā sākās viņa ceļš uz slavu.

Adesanja atrada laiku arī profesionālajam boksam, uzvarot Jaunzēlandes "Super8" boksa turnīrā 2014. un 2015. gadā. Viņa rekords ir piecas uzvaras un viens pretrunīgi vērtēts zaudējums pēc punktiem.

2017. gada decembrī viņš parakstīja līgumu ar kompāniju, kurā vēlas nokļūt katrs cīkstonis, - Ultimate Fighting Championship (UFC) un debitēja divus mēnešus vēlāk UFC 221 cīņu šovā, kur nokautēja Robu Vilkinsonu.

"Es esmu kā jauns suns pagalmā vidējā svara kategorijā," viņš drosmīgi paziņoja pēc cīņas.

Cilvēki neredzēja, kā, atgriežoties ģērbtuvē kopā ar treneri, sportistam līst asaras emociju uzplūdos par to, ko beidzot paveicis uz lielās skatuves. Pēc tam Adesanja sevi apliecināja pret sīvākajiem "kaujiniekiem" Deriku Bronsonu, dzīvo leģendu Andersonu Silvu.

Pēc tam viņš pārspēja amerikāni Kelvinu Gastelamu, izcīnot pagaidu jostu vidējā svara kategorijā. Sekoja lielais uznāciens uz skatuves Melburnas "Marvel" stadionā pret austrālieti Robertu Vitekeru, lai kļūtu par neapstrīdamu vidējā svara čempionu. To viņš arī paveica vairāk nekā 57 tūkstošu cilvēku priekšā. Divreiz josta ir veiksmīgi aizstāvēta pret kubiešu monstru Joelu Romero un brazīliešu UFC zvaigzni Paulu Kostu. Pašlaik Adesanja 20 cīņās nav piedzīvojis zaudējumus UFC un 15 reizes ir nokautējis savus pretiniekus.

Kopš 2020. gada cīkstoņa attēls redzams uz jaunās EA Sports "UFC 4" videospēles vāka.

Izarelam Adesanjam šo svētdien plkst. 5:00 pēc Latvijas laika nāksies cīnīties pret Janu Blakoviču par jostu 93 kilogramu divīzijā. UFC 259 cīņu šovā ir paredzētas vēl divas cīņas par tituliem, vispirms Pjotrs Jans aizstāvēs savu jostu 61,2 kilogramu kategorijā pret Aldžemeinu Stērlingu. Pēc tam Amanda Nuņesa aizstāvēs savu titulu pret Meganu Andersoni svara kategorijā līdz 65,8 kilogramiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu