Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Pirmās intrigas, pirmās korekcijas, pirmie līderi un neliela jubileja (1)

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp

Katru jauno futbola sezonu gaidām ar nepacietību. Ko tā nesīs? Šosezon - par laimi - Latvijas "Optibet" futbola virslīgas čempionātu bija iespēja sākt bez novēlošanās, taču virslīgā pēc divu sezonu pārtraukuma atkal ir 8 komandas.

Nekas traģisks (komandu skaita dēļ) tāpēc nav noticis, taču slikti, ka no Latvijas futbola virslīgas kartes pazuda Jelgava, un nav labi, ka burtiski dienu pirms starta no distances tika noņemta Jūrmalas "Noah" komanda. Tā vēl nav bijis - savulaik bēdīgi slavenā Kuldīgas "Venta" 2005. gadā pēc skandalozas gandrīz izjukšanas vismaz kaut kā sezonu aizvadīja (bez jebkādiem izglābšanās variantiem izkrita no virslīgas un pazuda...). Tā nu sanāk, ka jaunā sezona jāsāk ar notikumiem vēl pirms pirmajām spēlēm futbola laukumos.

Armēņu investoru pēkšņā pazušana joprojām ir diezgan mīklaina. Runā, ka Daugavpils "Lokomotiv" vadītāji, kuru komandu un tās vietu virslīgā pārņēma "Noah", arī sekmēja to, lai jaunie kluba īpašnieki paiet malā, jo tad viņi paši - iepriekšējie vadītāji - būtu palikuši malā un bez teikšanas. Iespējams, ka tā bija, iespējams, ka nebija, diezin vai tas vispār ir pierādāms (no armēņu holdinga puses pagaidām nekādu skaidrojumu nav), taču jebkurā gadījumā gaidīsim Daugavpils "Lokomotiv" prezidenta Aleksandra Jakubovska draudu piepildīšanu - proti, viņam bija garantijas 900 tūkstošu eiro apmērā, viņš publiski solīja tiesāties Lozannā un pierādīt Latvijas Futbola federācijas korumpētību. Atpakaļceļa pēc šādiem solījumiem vairs nav. Žēl futbolistu, kuri jau bija komandā (starp viņiem arī Latvijas izlases kandidāti), kuri jau piedalījās treniņnometnē un pārbaudes spēlēs, bet tagad viņi paliek pie "sasistas siles". Jācer, ka ne uz ilgu laiku.

Mums patīk svinēt jubilejas, un tāpēc šā gada čempionāta laikā acu priekšā būs skaitlis 30 - pirms 30 gadiem notika pirmais Latvijas virslīgas čempionāts kopš neatkarības atjaunošanas.

Lai pievērstu papildu uzmanību turnīram, tas ir labs gājiens, taču ceru, ka tas nesamulsinās nevienu ārzemnieku, kurš pēkšņi būs nolēmis ielūkoties mūsu virslīgas notikumos (mājaslapā "30" gan nav) - pirmais Latvijas čempionāts futbolā notika 1922. gadā, bet virslīga tika izveidota 1927. gadā. Tas nozīmē, ka nākamgad būs divas jubilejas uzreiz - 100 gadi kopš pirmā čempionāta un 95 gadi kopš virslīgas izveidošanas (turnīru skaits gan šiem skaitļiem neatbilst, jo 1940. gadā čempionāts netika pabeigts, bet 1941. un 1944. gadā nenotika). Neaizmirsīsim savu futbola vēsturi, kurā ietilpst arī Latvijas PSR čempionāti no 1945. līdz 1991. gadam. Vēsture var patikt vai nepatikt, to var pieņemt vai nepieņemt, taču to nevar mainīt un visus šos gandrīz simts gadus tas ir Latvijas futbols.

"Mazās jubilejas" čempionātu ar pārliecinošu uzvaru sāka pēdējo triju gadu uzvarētājs "Riga FC" - 3:0 Ventspilī. Tiesa, rezultāts nenozīmē, ka čempionam bija milzīgs pārsvars, jo, piemēram, kad rezultāts bija vēl 2:0, tad Marks Kurtišs neizmantoja lielisku iespēju gūt vārtus un panākt 1:2. Tad galotne varēja būt citādāka... Taču nevar noliegt, ka kopumā "Riga FC" bija pārāks. Pirmos vārtus jaunajā čempionātā guva pirmais Islandes futbolists Latvijas virslīgā - 193 cm garais centra aizsargs Aksels Oskars Andresons. Viņš divreiz jau spēlēja Islandes izlases sastāvā, viņam ir tikai 23 gadi, un viņš cer Latvijas virslīgā sevi apliecināt, lai atkal tiktu izlases rindās.

Andresona tēvs Andress Gudmundsons, starp citu, savulaik bija viens no spēcīgākajiem cilvēkiem pasaulē - 1994. gadā viņš Jaunzēlandē uzvarēja "World Strongman Challenge" sacensībās.

Pēc īsta spēka mitriķa izskatās arī Aksels Oskars, turklāt viņš vēl arī labi spēlē futbolu. Patika vēl viens čempionu jaunpienācējs soms Mikaels Antero Soisalo, arī pārējie jaunie ārzemju spēlētāji apliecināja savu lietderību. Piemēram - vārtsargs Ivans Brkičs no Horvātijas. Robertam Ozolam viņa vienaudzis būs labs konkurents uz pirmā numura lomu, tā Robertam būs jauna pieredze viņa karjerā "Riga FC" rindās, un jācer, ka tā nāks tikai par labu viņam jau kā Latvijas izlases vārtsargam. Ar secinājumiem par jaunpienācējiem - arī pārējās komandās - nesteigsimies, taču pēdējos gados jau ir pierasts, ka mūsu virslīgas klubi vairs nepērk "kaķus maisā" un tikai reti kurš leģionārs neattaisno cerības.

Ar pārliecinošu uzvaru 4:1 pār FK "Metta" turnīru sāka FK "Liepāja". Liepājnieki saglabājuši praktiski visu komandas kodolu (prom tikai Ričards Fraidejs un Raivis Jurkovskis), taču atgriezies dzimtajā komandā Dāvis Ikaunieks, bet baltkrievi Dmitrijs Baga (10 reizes Baltkrievijas čempions ar Borisovas BATE) un Mihails Gordeičuks (26 spēles un 4 vārti Baltkrievijas izlasē) noteikti padarīs Liepājas komandu vēl spēcīgāku. Nav mazsvarīgi, ka galvenā trenera lomā palika Dmitrijs Mološs - pērn viņš attaisnoja kluba vadības uzticību un pacietību, tagad viņam nākusi klāt lielāka pieredze.

Vai FK "Valmiera" uzvara viesos pār RFS ar 3:2 ir pārsteigums? Gan jā, gan nē. Valmierieši nebija uzvarējuši RFS komandu 5 spēlēs pēc kārtas (4 zaudējumi un pērn divi no tiem ar 0:4 un 2:5), un tāpēc rezultāts pārsteidz, bet - no otras puses - Valmieras komanda pēdējās divās sezonās pieteikusi sevi par vienu no spēcīgākajām virslīgas komandām. Galu galā - spēlēja taču vicečempions pret bronzas medaļu ieguvējiem.

Dienu pirms čempionāta sākuma kļuva zināms, ka valmieriešu galvenais treneris Tamazs Pertija vēl uz trim gadiem pagarinājis līgumu, un tas izskatās pēc tālredzīga soļa no kluba vadības puses, kas liecina arī par komandas stabilitāti.

RFS, līdzīgi kā FK "Liepāja", saglabāja lielāko daļu no pagājušās sezonas sastāvā, ir arī labs papildinājums, un tāpēc zaudējums pirmajā spēlē - tas ir tikai zaudējums pirmajā spēlē. Gribu izcelt uzbrucēju Raimondu Krolli. Savu prasmi gūt vārtus viņš apliecināja jau pagājušajā sezonā FK "Metta" rindās, kļūdams par labāko vārtu guvēju virslīgā (11 vārti) starp Latvijas futbolistiem, viņš nereti izcēlās arī pārbaudes spēlēs pirms jaunās sezonas, bet tagad kļuva par pirmo, kurš šosezon vienā spēlē guva divus vārtus. Pagājušās sezonas beigās tika daudz runāts par Kroļļa iespējamo došanos uz ārzemēm, dažiem viņa pāreja uz FK "Valmiera" varbūt bija vilšanās, taču tas noteikti ir solis uz augšu tikai 19 gadus vecā uzbrucēja karjerā. Vēl viena laba sezona virslīgā, iespēja apliecināt sevi Eiropas kausos var kļūt par tramplīnu jau nākamajam solim... Soli pa solim. Vēlāk šajā spēlē otro reizi izcēlās arī Darko Lemajičs no RFS, tā ka viņi ar Krolli pirmie pieteicās uz labākā vārtu guvēja titulu.

Vai pārsteigums ir BFC "Daugavpils" uzvara mājās pār Jūrmalas "Spartaku"? Iespējams, jo daugavpilieši spartakiešus nebija uzvarējuši jau 6 spēlēs pēc kārtas (5 zaudējumi), taču - no otras puses - Daugavpils komandas sastāvs šīs sezonas sākumā izskatās spēcīgāks nekā pirms gada, savukārt "Spartakam" neliela savainojuma dēļ nebija viņu līdera un viena no labākajiem virslīgas spēlētājiem iepriekšējās divās sezonās Nemanjas Belakoviča. Spartakiešiem atkal lielas pārmaiņas sastāvā, un paies laiks, kamēr komanda "sadziedāsies".

Pirmajās četrās spēlēs gūti 16 vārti. Labs šajā laikā tā sauktais "pavasarīgais futbols". Tuvākajās laikā būs jaunais spēļu kalendārs astoņām komandām. Pieteikums aizraujošam turnīram ir veikts.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu