Federācijas aicina valdību atjaunot sporta nodarbības iekštelpās un sacensības ārtelpās

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Basketbola bumbas (ilustratīvs attēls)
Basketbola bumbas (ilustratīvs attēls) Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijas Sporta federāciju padome (LSFP) aicina valdību "drošā veidā" atjaunot sporta nodarbības iekštelpās un sacensības ārtelpās un izstrādāt nozarei piemērotus atbalsta mehānismus.

LSFP trešdien nosūtījusi Latvijas valdībai, atbildīgajiem ministriem un Saeimas komisiju deputātiem biedru kopsapulces rezolūciju ar šādu prasību. Rezolūcija nosūtīta Ministru prezidentam un Latvijas Nacionālās sporta padomes (LNSP) priekšsēdētājam Krišjānim Kariņam (JV), izglītības un zinātnes ministrei Ilgai Šuplinskai (JKP), veselības ministram Danielam Pavļutam (AP) un citiem.

Sporta federācijas, atzīst, ka Covid-19 pandēmijas uzliesmojums visā pasaulē ir būtiski ietekmējis sabiedrības veselību, ekonomiku, nodarbinātību un sociālo dzīvi. Rezolūcijā pausta nostāja, ka uzturēšanās un darbs mājās, sociālā distancēšanās un ierobežotas regulāru fizisko aktivitāšu iespējas būtiski kaitējot iedzīvotāju vispārējai veselībai un labsajūtai. Organizācija uzskata, ka ilgstoši pastāvošie ierobežojumi un attālinātās mācības ir "drauds bērnu un jauniešu fiziskajai un psihiskajai veselībai".

"Palielinās bērnu agresivitāte, novērojama būtiska koncentrēšanās spēju un socializēšanās prasmju pazemināšanās, pieaug apātija pret mācībām un sporta nodarbībām, kas ilgtermiņā radīs būtisku un neatgriezenisku apdraudējumu ne tikai ikdienas sportošanas paradumiem, bet arī bērnu, jauniešu un visas nācijas veselībai," domā LSFP.

Federācijas aicina Ministru kabinetu pēc iespējas īsākā laikā atjaunot sporta nodarbības iekštelpās un nekavējoties atjaunot iespēju organizēt sacensības ārtelpās bezkontakta sporta veidos "drošā un kontrolētā veidā saskaņā ar katra sporta veida federācijas izstrādātu un saskaņotu drošības protokolu".

Organizācija norāda, ka saskaņā ar Sporta likuma desmitā panta sesto daļu Latvijā atzīto sporta federāciju darbību koordinē, to kopīgās intereses pārstāv un īsteno sporta organizācija - biedrība "Latvijas Sporta federāciju padome", kas apvieno 94 atzītās sporta federācijas.

LSFP esot visas iespējas, lai sadarbībā ar IZM un sporta federācijām pēc iespējas īsākā laikā varētu atjaunot sporta nodarbības iekštelpās kontrolētos un epidemioloģiski drošos treniņu apstākļos, rodot iespēju sadzīvot ar esošo pandēmijas situāciju ilgtermiņā.

Padome aicina Ekonomikas ministriju un citas atbilstošās valsts institūcijas sadarbībā ar LSFP izstrādāt "nozarei atbilstošus un piemērotus atbalsta mehānismus", kas sniegtu atbalstu sporta nozares atveseļošanai un veicināt turpmāku ilgtspējīgu attīstību, īpaši - atbalsta mehānismu sporta infrastruktūras apsaimniekotājiem radīto zaudējumu kompensēšanai daļējas vai pilnībā apturētas darbības dēļ Covid-19 pandēmijas apstākļos. LSFP uzskata, ka vēl ilgāks bezdarbības periods novedīšot pie sporta infrastruktūras sabrukuma.

"Ir vitāli svarīgi izstrādāt nozarei atbilstošus un piemērotus atbalsta mehānismus drošai sportošanai un tās nodrošināšanai ilgtermiņā, novērtējot krīzes iespējamo ietekmi uz cilvēku fizisko un mentālo veselību un sporta nozares infrastruktūras pastāvēšanu," teikts LSFP rezolūcijā.

Organizācija arī aicina rast "saprātīgus un izsvērtus risinājumus ierobežojumu pielietojumā", kas ļautu attīstīt Latvijas bērnu un jauniešu fiziskās un mentālās veselības līmeni, uzturēt sporta veidu specifiskās pamatiemaņas, kā arī "pasargāt sporta nodarbībās iesaistītos sporta speciālistus, sporta klubus un sporta infrastruktūras uzturētājus no neatgriezeniskām ekonomiskām sekām".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu