Video ⟩ Gatavošanās Latvijā notiekošajam pasaules čempionātam hokejā: finansējums, paveiktais un plānotais

CopyDraugiem X Whatsapp

Līdz šim Latvijā gaidāmā pasaules čempionāta hokejā, kas Rīgā norisināsies maija otrā pusē, gatavošanās darbos ieguldīti 593 268 eiro, žurnālistus informēja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāra vietnieks, Sporta departamenta direktors Edgars Severs.

Viņš atgādināja, ka Latvija uzņems 16 spēcīgākās hokeja izlases un rīkos 64 spēles. Pirmā hokeja spēle būs vērojama 21.maijā, bet fināls - 6.jūnijā. 

Kā stāstīja Severs, līdz šim gatavošanās darbos pasaules hokeja čempionāta norisei ieguldīti 593 268 eiro. Savukārt 29.martā pasaules hokeja čempionāta rīcības komiteja spriedīs par iepriekšējā Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) kongresa neiztērēto finansējumu 183 268 eiro apmērā, lai vienotos par tā izlietojuma mērķiem.

Severs uzsvēra, ka rīcības komiteja 29.marta sēdē vērtēs aktuālāko situāciju ar Covid-19, diskutēs par čempionāta drošības protokolu efektivitāti un tā detalizāciju čempionāta drošai rīkošanai, kā arī skatīs ieguldītā finansējuma izlietojumu.

IZM pārstāvis atzīmēja, ka visas iesaistītās puses pasaules hokeja čempionātā pret piešķirto valsts finansējumu izturas ļoti atbildīgi un precīzi. Tiek sekots līdzi, vai piešķirtā nauda izlietota atbilstoši mērķiem, jo finansējums novirzīts uz Valsts kases kontu. Savukārt čempionāta ietekmi uz ekonomiku vērtēs pēc starptautiskā pasākuma. 

Vienlaikus Severs atklāja, ka būvnieki līdz 30.aprīlim ekspluatācijā nodos Daugavas stadiona ledus halli, lai jau 2.maijā Latvijas izlase var sākt treniņus, savukārt no 10.maija pārējās komandas var gatavoties čempionāta spēlēm. 

Viņš piebilda, patlaban nav bažas, ka treniņu halles nodošana ekspluatācijā varētu aizkavēties, jo katru nedēļu norisinās būvsapulces. Tāpat katru dienu tiek sekots līdzi būvnieku padarītajam darbam, atbilstoši noteiktajam grafikam. Severs pārliecināts, ka halle būs gatava laikā. 

Savukārt izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) norādīja, ka pasaules hokeja čempionāts ir milzīgs notikums Latvijai un liels "enerģijas dopings" visai Latvijas sabiedrībai. Ministre ir pārliecināta, ka arī tie, kas neseko sportam ikdienā, maijā vienalga, vilšus vai nevilšus, ieklausīsies ziņās, lai uzzinātu, kā mūsu valsts izlasei veicies. 

Šuplinska atzīmēja, ka 21.maija - pirmās spēles dienas - vakars ir jāvelta hokejam. Pirmajā spēlē Latvijas sportisti spēlēs pret Kanādu. Ministre atzīmēja, ka patlaban pēc prognozētā scenārija, hokejs būs jāvēro pie saviem televīzijas ekrāniem mājās. 

Kā sacīja Šuplinska, Latvijas izlasei ir bijušas skaistas spēles pret Kanādu, bet ir bijuši arī smagi zaudējumi, bet ministre cer, ka pirmā spēle nebūs noteicošā kopējam noskaņojumam.

LETA jau ziņoja, ka marta sākumā valdība atbalstīja piešķirt līdz 3,7 miljonus eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, lai segtu pasaules čempionāta hokejā vīriešiem organizēšanas izdevumus.

No valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" līdz 3 609 736 eiro piešķirts IZM pārskaitīšanai Latvijas Hokeja federācijai (LHF), savukārt līdz 90 264 eiro piešķir Iekšlietu ministrijai.

IZM informēja, ka LHF ir sniegusi ministrijai informāciju par izmaksām, kas saistītas ar čempionāta norisei nepieciešamās otrās spēļu arēnas Olimpiskajā sporta centrā, Grostonas ielā 6b, Rīgā, sagatavošanu, aprīkošanu un nomu, pievienojot arī pārskatu par plānotajām izmaksu pozīcijām, potenciālajiem piegādātājiem, piemērojamām publisko iepirkumu procedūrām un termiņiem. Šim mērķim provizoriski būs nepieciešami apmēram trīs miljoni eiro.

Savukārt 700 000 eiro rezervēti čempionāta organizēšanai, no kuriem 230 000 eiro nepieciešami treniņu halles - Daugavas stadiona ledus halles, Augšielā 1, Rīgā - , tai skaitā lielās izlašu ģērbtuves, aprīkošanai. Līdz 200 000 eiro izmaksās Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) kongress, līdz 145 000 eiro - papildus biroja un palīgtelpu ierīkošanai teritorijā starp Arēnu Rīga un Olimpisko sporta centru, kas būs nepieciešamas "Infront Sports & Media", televīzijas darbinieku un IIHF darba nodrošināšanai.

Tāpat 75 000 eiro nepieciešami "Infront Sports & Media" konsultāciju izmaksu segšanai, bet līdz 50 000 eiro izmaksās papildu drošības pasākumu nodrošināšana.

Vienlaikus Iekšlietu ministrija ir informējusi IZM, ka prognozējamās Iekšlietu ministrijas iestāžu papildu izmaksas ir 255 868 eiro pie scenārija, ja čempionāts norisinās ar vismaz daļēju skatītāju klātbūtni un 90 264 eiro pie scenārija, ja čempionāts norisinās bez skatītājiem. Izmaksu atšķirības ir saistītas ar Valsts robežsardzes izmaksām.

Ņemot vērā, ka lēmums par skatītāju klātbūtni vēl nav pieņemts un Ministru kabinetā izskatītais scenārijs bija, ka čempionāts noris bez skatītājiem, Iekšlietu ministrijai šobrīd virza 90 264 eiro piešķiršanu.

Gadījumā, ja, izvērtējot epidemioloģisko situāciju, LHF izstrādāto Covid-19 drošības protokolu, un, uzklausot Veselības ministrijas un Slimību profilakses un kontroles centra speciālistu viedokli, rīcības komiteja un arī Ministru kabinets lems par noteikta skaita skatītāju klātbūtni, tad Iekšlietu ministrijai papildus piešķirs līdz 165 604 eiro.

Kopējās visa čempionāta organizēšanas izmaksas būs 12 miljoni eiro, kā arī papildu divus miljonus eiro IIHF ir rezervējusi Covid-19 drošības protokola prasību nodrošināšanai čempionātā.

LETA jau ziņoja, ka IIHF padome nobalsoja par Rīgas apstiprināšanu par vienīgo 2021.gada pasaules hokeja čempionāta rīkotāju. Šī gada pasaules čempionāts bija jāuzņem Minskai un Rīgai, taču 18.janvārī IIHF Padomes sēdē Baltkrievijas galvaspilsētai tika atņemtas meistarsacīkšu rīkotāju tiesības.

2022.gadā turnīru plānots uzņemt Somijai (Helsinkiem un Tamperei), 2023.gadā - Krievijai (Sanktpēterburgai), 2024.gadā Čehijai (Prāgai un Ostravai), bet 2025.gadā - Zviedrijai un Dānijai.

2021.gada pasaules čempionāts ieplānots no 21.maija līdz 6.jūnijam. Iepriekš bija plānots, ka meistarsacīkstes sāksies 7.maijā, taču tās tika pārceltas pāris nedēļas uz priekšu, jo Eiropā varētu aizkavēties nacionālo čempionātu izspēle.

Rīga pasaules meistarsacīkstes līdz šim vienīgo reizi uzņēmusi 2006.gadā.

Olimpiskā centra noma un pielāgošana PČ vajadzībām izmaksās vairāk nekā pusotru miljonu eiro

Olimpiskā sporta centra (OSC) noma un pielāgošana pasaules čempionāta (PČ) hokejā vajadzībām izmaksās vairāk nekā pusmiljonu eiro, ceturtdien notikušajā preses konferencē atklāja meistarsacīkšu rīkotājas SIA "Hokeja akadēmija" valdes loceklis Edgars Buncis.

PČ hokejā no 21.maija līdz 6.jūnijam norisināsies "Arēnā Rīga" un ledus laukumā, ko plānots ierīkot Olimpiskajā sporta centrā.

Kā stāstīja Buncis, OSC šobrīd tiek demontētas visas nepieciešamās platības, kas vajadzīgas laukumam un ģērbtuvju ierīkošanai. Tāpat ir nepieciešams palielināt elektrības pieslēgumu uz četriem megavatiem, lai nodrošinātu nepieciešamo ledus kvalitāti un klimatu. Šobrīd kopējais ieguldījums infrastruktūrā tiek lēsts 3 435 075 eiro apmērā un darbu veicēji tiks meklēti ar iepirkumu procedūras palīdzību.

"No šīs summas gandrīz puse [1 678 905 miljoni eiro] ir paredzēta nomas maksai un OSC pielāgošanai. Savukārt no pārējās summas lielāko daļu [772 150 eiro] sastāda ledus laukums un kombaina iegāde," stāstīja Buncis.

Citas izmaksu pozīcijas ir elektrība un komunālie maksājumi (181 500 eiro), 280 spēlētāju skapīši (80 000 eiro), audiovizuālā nodrošināšana (157 391 eiro), rezerves ģeneratori (302 500 eiro), spēlētāju ģērbtuves (56 810 eiro), iekšējie elektriskie pieslēgumi (36 276 eiro), tribīnes (108 900 eiro) un neparedzētās izmaksas (60 643 eiro).

Jau iepriekš ziņots, ka birokrātisku šķēršļu dēļ ir aizkavējusies iepirkuma procedūra Olimpiskā sporta centra pārbūves darbiem 2021.gada PČ hokejā norisei. Buncis skaidroja, ka tas noticis, jo SIA "Hokeja akadēmija" bija jākļūst par elektroniskās iepirkumu sistēmas (EIS) lietotāju un radās jautājumi starp sistēmas uzturētājiem un Iepirkumu uzraudzības biroju (IUB), vai šī SIA ir tiesīga to izmantot.

"Paralēli viss process ir noticis. OSC no savas puses jau gatavojas, jo viņiem ir jāizdara pietiekami daudz mājasdarbu pirms mēs 6.aprīlī uzsākam savus darbus. 6.maijā abās spēļu norises vietās jābūt gatavam ledum," teica Buncis.

PČ vajadzībām tiks izmantotas piecas viesnīcas Rīgā. Jau tagad nolemts, ka komandas dzīvos "Radisson Blu Latvija", bet tiesneši - "AC Hotel by Marriott Riga". 

"IIHF apstiprinājusi "sarkanā burbuļa" pamatprincipus, taču turpinās darbs arī pie pārējiem "burbuļiem". Komandu ierašanās paredzēta 16.maijā, pēc tam līdz 21.maijam pavadot laiku pašizolācijā. Transportēšanu starp spēļu norises vietām un viesnīcām tiek plānota sadarbībā ar "Rīgas Satiksmi"," stāstīja Buncis.

PČ organizēšanā pieteikušies 3055 brīvprātīgo, no kuriem 420 ir ārvalstu pilsoņi, taču Covid-19 apstākļos viņiem nebūs iespēja strādāt čempionātā Rīgā. Ja meistarsacīkstes norisināsies bez skatītājiem, tad būs nepieciešams 700 brīvprātīgo, ja ar skatītājiem, tad vajadzēs 1100. 

"Šobrīd neredzam tādu iespēju, ka varētu atvērt durvis un skatītāji vērotu spēles klātienē. Ja situācija uzlabosies, tad tikai ar valsts iestāžu sadarbību esam gatavi atvērt halles skatītājiem. Abas spēļu arēnas gatavojam tam, lai spēles notiktu ar skatītāju klātbūtni, taču, ja situācija neuzlabosies, ceram, ka varēsim rīkot āra pasākumus," atzīmēja Buncis.

Plānots, ka čempionāta laikā Rīgā sešas dienas norisināsies IIHF kongress, kurā būs jāizvirza prezidenta amata kandidāti septembrī gaidāmajam kongresam. Šobrīd paredzēta apmēram 150 delegātu un 50 viesu ierašanās. Šāda kongresa rīkošana klātienē izmaksā 380 000 eiro.

Čempionāta rīkotājas SIA "Hokeja akadēmija" vadītājs Buncis šonedēļ tika apstiprināts Kontinentālās hokeja līgas (KHL) kluba Rīgas "Dinamo" ģenerālmenedžera amatā, taču jaunie pienākumi viņam netraucēšot meistarsacīkšu organizēšanā.

"Jaunais amats patreiz nekādā veidā nekonfliktē ar darbu rīcības komitejā. KHL sezona turpinās un ātrāk par 30.aprīli nevar tikt veiktas nekādas oficiālas darbības ar spēlētājiem. Tas viss ir nākotnes darbs, kas sāksies jūnija vidū vai beigās. Jaunas amats nekādā veidā neatstāj iespaidu uz procesiem, kas norisinās ap PČ rīkošanu," skaidroja Buncis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu