Jānis Kalniņš vēlas jaunu izaicinājumu un īstu debiju

CopyDraugiem X Whatsapp
Jānis Kalniņš
Jānis Kalniņš Foto: Jokerit.com

Jānis Kalniņš jau pāris gadus ir viens no šīs paaudzes labākajiem Latvijas hokeja vārtsargiem, taču pasaules čempionātā valstsvienības sastāvā viņš uz ledus bijis vien dažas minūtes. Šādu maču viņš neuzskata par īstu debiju, sarunā ar TVNET atzina sportists, kurš pēc trim pavadītajiem gadiem Kontinentālās hokeja līgas (KHL) komandā Helsinku "Jokerit" vēlas karjerā jaunu izaicinājumu.

TVNET: Kā tu vērtē aizvadīto sezonu, kas tev bija jau trešā "Jokerit" sastāvā? Otrā no trim individuālās statistikas ziņā bija vislabākā.

Kalniņš: Individuāli šī man nebija tā labākā sezona. Ļoti ietekmēja daudzās karantīnas, bija arī mazas traumas. Kā iegāju ritmā, tā atkal bija jāsēž karantīnā. Sezona bija ļoti saraustīta. Sezonas laikā ne reizi nebija sajūtas, ka esi ritmā, regulāri spēlē un nav jāsatraucas par fizisko sagatavotību.

Sanāca četras karantīnas un maza trauma, kas kopumā lika man izlaist ap 50 dienām no sezonas.

Diezgan daudz. Arī komandai sezona nebija laba. Man šķiet, ka šī pat bija sliktākā kopš "Jokerit" spēlē KHL. Spēlējām kā pa viļņiem. Trīs uzvaras pēc kārtas bija garākā sērija. Trīs gadu laikā, kamēr spēlēju šajā komandā, tā vēl nebija bijis. Pagājušajā sezonā, šķiet, garākā bija deviņu uzvaru sērija, vēl sezonu iepriekš bija kādas astoņas uzvaras pēc kārtas. Protams, sezonas noslēgums ar 0-4 zaudējumu sērijā pret Jaroslavļas "Lokomotiv" - nu tas ir diezgan smagi. "Lokomotiv" pierādīja, ka viņi no aizsardzības spēlē fantastiski. 

TVNET: Visus četrus "play-off" mačus aizvadīja tavs kolēģis un vienlaikus konkurents zviedru vārtsargs Anderss Lindbaks. Pēc 0:5 zaudējuma sērijas otrajā spēlē šķita, ka tev noteikti jāspēlē trešajā mačā. Nespēlēji traumas dēļ?

Kalniņš: Pēdējās divas regulārā čempionāta spēles aizvadīju 100% gatavs. Varētu teikt, ka biju gatavs spēlēt pat par 110%. Tas bija trenera lēmums laist laukumā spēlēt Lindbaku visās četrās spēlēs. 

TVNET: Šodien [ceturtdien] klubs paziņoja, ka līgums ar Andersu Lindbaku pagarināts uz diviem gadiem. Tu trīs sezonas esi nospēlējis "Jokerit", kopumā šķiet veiksmīgs posms tavā karjerā. Plānojat turpināt sadarbību?

Jā, kopumā veiksmīgs posms. Kaut kādas runas [par jaunu līgumu] tagad notiek, bet ar aģentu meklējam citas komandas. Gribētos jaunu vietu, kādu jaunu izaicinājumu. Sezonas gaitā jau domājām par to, ka varbūt jāmeklē kaut kas jauns. Negribas aizsēdēties vienā vietā un justies komfortabli. Jauni izaicinājumi nāk par labu izaugsmei. Ja viņi gribēs sadarboties, noteikti izskatīšu variantu. Šobrīd gan izskatās, ka tas nenotiks, tāpēc aģents meklē citus variantus.

TVNET: Gan šajā, gan iepriekšējā KHL regulārajā sezonā būtībā biji komandas pirmais vārtsargs, izkonkurējot NHL pieredzes bagātus spēlētājus - somu Anti Niemi (2010. gada NHL čempions, vairāk nekā 500 spēles) un zviedru Andersu Lindbaku (135 spēles NHL). Kas bija tava panākumu atslēga?

Kalniņš: Man uzvaru bija vairāk nekā otram vārtsargam. Droši vien tas bija noteicošais faktors, kāpēc man deva vairāk spēlēt. Šosezon gan jāņem vērā, ka Lindbaks guva traumu, un arī tāpēc tiku vairāk spēlēt. Grūti spriest, kā būtu bijis, ja viņš nebūtu satraumējies. Varbūt es nenospēlētu tik daudz spēļu.

TVNET: Šosezon "Jokerit" sastāvā astoņus mačus aizvadīja 24 gadus vecais somu vārtsargs Samuels Jukuri, kurš KHL debijas sezonā izcīnīja trīs uzvaras, vidēji ielaida 2,19 ripas un atvairīja 91,7% metienu. "Jokerit" ar viņu saista nākotni?

Kalniņš: To es nezinu, pašam Jukuri to nepajautāju, vai viņam piedāvāts līgums. Viņš ir labs vārtsargs. Viņu piesaistīt noteikti nebūtu slikta izvēle. Būsim reāli - klubs varētu ietaupīt uz atalgojumu. Līdz ar to varētu paņemt sastāvā vienu vai divus citus labus spēlētājus. Es nebrīnītos, ja viņam piedāvātu turpināt spēlēt. Protams, viņam vēl ir jāpieliek pie fiziskās kondīcijas, bet viņš pierādīja, ka viņš var spēlēt KHL.

 

TVNET: Trīs gadus esi nospēlējis Somijas klubā. Tev ir radušies secinājumi, kāpēc Somijas hokeja vārtsargu skola ir augstā līmenī? Somiem šobrīd NHL apcirkņos ir aptuveni 50 hokejisti, no kuriem astoņi ir vārtsargi ar vismaz 10 spēlēm un vēl vienam ripu ķērājam ir deviņi mači. 

Kalniņš: Viņiem vārtsargu treneriem ir vienota sistēma. Treneri, kuri strādā profesionālā līmenī vai junioru augstākajās līgās, ik pa laikam tiekas sanāksmēs un apspriež šo sistēmu - kam vairāk pievērst uzmanību un kā trenēt vārtsargus. Tā vienotā sistēma noteikti nāk par labu. Līdz ar to nav tā, ka viens treneris vienu gadu vārtsargu trenē pēc vienas sistēmas, bet nākamajā gadā cits treneris šo pašu vārtsargu trenē jau citādi. Šajās sanāksmēs piedalījās arī mūsu vārtsargu treneris [Markuss Keterers], kurš apspriedās ar kolēģiem un ieguva labas idejas. Tas noteikti ir galvenais aspekts - vienotība starp vārtsargu treneriem.

Jānis Kalniņš
Jānis Kalniņš Foto: Raimonds Volonts, "Dinamo Rīga"

TVNET: Kas ir tās nianses, kam viņi pievērsa lielāku vērību?

Kalniņš: Somu vārtsargiem ir aktīvākas rokas. Viņi labi tās izmanto, ķerot ripas. Varētu teikt, ka tā ir viņu preču zīme. Viņi tā vienmēr ir darījuši, un pie tā arī pieturas. Viņi arī daudz seko NHL vārtsargu darbam un cenšas tās pašas lietas ieviest arī savā treniņu procesā.

TVNET: Kādā aspektā esi progresējis šo trīs gadu laikā Somijā? Pārliecību jau nu noteikti esi ieguvis.

Kalniņš: Jā, noteikti spēlēju pārliecinošāk. Esmu progresējis arī dažādos sīkumos, kas kopā sakrājas. 

TVNET: Labāk lasi spēli?

Kalniņš: Nē, domāju, tādā ziņā nekas īpaši nav mainījies. Uzskatu, ka spēli lasīju diezgan labi arī iepriekš. Esmu progresējis pašā kustībā un pozīcijas izvēlē, atkarībā no tā, kur atrodas ripa. Šajā ziņā esmu veicis izmaiņas un spēlējot jūtos daudz ērtāk. 

TVNET: Pirms diviem gadiem, kad ar kolēģi tevi intervējām video formātā, teici, ka tev līgumā minēts, ka piedāvājuma gadījumā vari izskatīt iespēju doties uz Ziemeļameriku. Šobrīd skaties arī tajā virzienā - caur AHL uz NHL? Vai tomēr skats ir tikai uz KHL, kur tu jau esi sevi pierādījis?

Kalniņš: Ja tas piedāvājums būtu bijis pēc iepriekšējās sezonas, tad es noteikti izskatītu.

Aģents mēģināja dabūt mani uz Ameriku, bet saistībā ar Covid-19 situāciju nekādas runas par to īpaši nevedās.

Līdz ar to labākais variants bija palikt. Būsim reāli, šosezon statistika nebija tāda, kādu gribējās. Tagad skatāmies KHL virzienā. Galvenais ir palikt šajā līgā. Protams, gribētu doties uz Ameriku, bet par to šobrīd nerunājam un nedomājam. Vēlos spēlēt 40 un vairāk spēļu KHL sezonā. Iepriekšējā sezonā jutos ļoti labi, kad man bija daudz spēļu. Šajā sezonā, kas bija tik saraustīta, bija grūti atrast ritmu. Tāpēc galvenais ir spēlēt daudz.

TVNET: Tev šogad paliks 30 gadi. Ceļu caur AHL uz NHL tu vēl reāli apsver? Vai uz Ziemeļameriku brauksi tikai tad, ja NHL komanda dos vienvirziena, nevis divvirzienu līgumu?

Kalniņš: Daudz kas ir atkarīgs no līguma punktiem.

Braukt un spēlēt par 60 000 ASV dolāru sezonā, pusi  samaksājot nodokļos un aģentam, šobrīd šķiet muļķīgi.

Tādā ziņā tas būtu liels solis atpakaļ. Šaubos, vai būtu tā vērts aizbraukt un sisties, nemaz tā īsti nezinot, kas varētu notikt. Piedāvājums spēlēt KHL kā pirmajam vārtsargam šobrīd noteikti ir daudz vilinošāks.

TVNET: 5. aprīlī būs pirmais oficiālais Latvijas izlases treniņš, lai gatavotos pasaules čempionātam Rīgā. Jau gadiem šķiet, ka Jānis Kalniņš ir viens no vadošajiem vārtsargiem, taču valstsvienības kontekstā tev ir minimāla pieredze pasaules čempionātā...

Jā, nospēlēju tikai septiņas minūtes [2017. gada PČ spēlē atvairīja 4 no 5 metieniem, nomainot Ivaru Punnenovu, Latvija ar 0:5 zaudēja Krievijai - aut.]. Es to neuzskatu par īstu debiju. Pasaules čempionātā īsta debija būtu, ja spēlētu no pirmās minūtes. Ja nekādi brīnumi nenotiks, es izlasē noteikti būšu. Trīs gadus esmu izlaidis, šogad noteikti gribu spēlēt.

Jānis Kalniņš
Jānis Kalniņš Foto: Paula Čurkste/LETA

 TVNET: 2015., 2016. un 2017. gadā iekļuvi Latvijas izlases sastāvā dalībai pasaules čempionātā, bet laukumā izgāji tikai tajā vienīgajā iepriekš pieminētajā spēlē pret Krieviju. Pārstāvēt valstsvienību iepriekš patraucējuši arī savainojumi. Iekšā tevī mājo "velniņš", kas ļoti grib šogad spēlēt, it sevišķi čempionātam notiekot Rīgā, kaut arī nebūs skatītāju?

Kalniņš: Protams, ka gribas. Šobrīd tas man ir nākamais mērķis - spēlēt pasaules čempionātā. Tāpēc, ja nenotiks nekādi brīnumi, visam vajadzētu sakārtoties tā, ka šogad spēlēšu pasaules čempionātā.

TVNET: No Latvijas Hokeja federācijas (LHF) pārstāvjiem komunicēt sanāk tieši ar ģenerālsekretāru Viesturu Koziolu?

Kalniņš: Jā, ar Viesturu. Kā reiz pēc sezonas sazvanījāmies. Viesturs prasīja, vai mani aicināt uz izlasi? (Smejas.) Teicu, ka protams. Tad nu 5. aprīlī jābūt treniņā.

TVNET: Kāds tev plāns līdz 5. aprīlim?

Kalniņš: Esmu ieradies mājās Latvijā, atrodos pašizolācijā. Kad drīkstēšu, tad sākšu ar "sausajiem" treniņiem - fizisko sagatavotību. Jau tuvāk 5. aprīlim vajadzētu iziet uz ledus. Mājās braucām ar automašīnu, ar prāmi pārcēlāmies no Helsinkiem uz Tallinu, tad kādu 3,5-4 stundu brauciens līdz mājām. Tā kā mums ir suns, tad ar automašīnu ir vieglāk.

TVNET: Trīs gadu laikā jums ar sievu pirts apmeklējums ir kļuvis par regulāru vajadzību kā somiem?

Kalniņš: Mums nevienu reizi negadījās dzīvoklis ar pirti, bet, ja bija iespēja, mēs parasti aizbraucām noīrējām kādu mājiņu un tad gājām pirtī. Jā, somiem pirts apmeklēšana ir ikdiena. Kopš spēlēju Somijā, nu laikam jau biežāk ejam pirtī nekā agrāk. 

TVNET: Komandas biedriem pirts bija lielā cieņā?

Kalniņš: Pats aktīvākais bija amerikānis Braiens O'Nils. Viņš bija aktīvāks pirtnieks nekā paši somi (smejas), katru dienu gāja pirtī. Principā pēc katra treniņa bija čaļi, kas gāja pirtī. Atjaunošanās procesā tas nāk par labu, kad ir liels kontrasts - karsts un auksts. Ja ieej karstā pirtī un pēc tam aukstā vannā, vairākas reizes izej tādu ciklu, tas palīdz ātrāk atjaunoties. 

TVNET: Tad no "Jokerit" būtībā esi atvadījies? Vai tomēr izskatīsi piedāvājumu turpināt sadarbību, ja tāds būs?

Kalniņš: Ja viņi gribēs sadarboties, noteikti izskatīšu variantu. Šobrīd gan izskatās, ka tas nenotiks, tāpēc aģents meklē citus variantus.

"Jokerit" piektdien izplatīja paziņojumu, kurā pateicās Kalniņam par kopā pavadīto laiku un novēlēja veiksmi karjeras turpinājumā.

TVNET: Droši vien jaunu līgumu ar kādu komandu gribas noslēgt līdz pasaules čempionātam?

Kalniņš: Protams, ideālā variantā gribētos nākamajā nedēļā parakstīt. Bet, kā būs realitātē, nu to laiks rādīs. No aģenta teiktā noprotu, ka kaut kāda interese esot. Ceru, ka tuvāko dažu nedēļu laikā būs skaidrs, kur spēlēšu.

TVNET: Tava prioritāte ir piedāvājums būt pirmajam numuram vārtos KHL komandā? Vai arī tu būtu gatavs bez lielām garantijām cīnīties par pirmā vārtsarga lomu kādā no lielajiem un varenajiem klubiem?

Kaniņš: Realitātē jau tā nenotiktu. Ja Sanktpēterburgas SKA vai Maskavas CSKA gribētu leģionāra vietu aizpildīt ar vārtsargu, tad viņš noteikti būtu pirmais numurs. Viņiem krievu vārtsargu ir pietiekami daudz. SKA šogad ir parādījuši, ka viņiem ir ļoti laba vārtsargu skola. Es pat teiktu, ka viņiem vārtsargi gaida rindā savu iespēju. Tā ka sagaidīt SKA vai CSKA piedāvājumu nav reāli. Gribas spēlēt, tas ir galvenais. Nospēlēt 40+ spēles ir mans mērķis. Protams, finansiālais faktors ir svarīgs, tomēr hokeju spēlēju arī prieka pēc un lai sevi izaicinātu. Finansiālā puse ir labs bonuss, bet tas nav galvenais manā uztverē. Ir forši saņemt lielāku naudu, bet hokeju nesāku spēlēt tamdēļ. Šobrīd gribu spēlēt un sevi izaicināt.

TVNET: Nesen Rīgas "Dinamo" ģenerālmenedžera amatā tika apstiprināts Edgars Buncis. Ja viņš tev piezvanītu un teiktu, ka tev būs iespēja nospēlēt 40+ mačus?

Kalniņš: Pagaidām nav nekādas sarunas bijušas. Ja aģentam zvanīs, tad runāsim. Šobrīd nevaru pateikt ne jā, ne nē. 

TVNET: Tavā pieredzē, cik daudz ietekmē galvenais treneris un cik daudz ir vārtsargu trenera pārziņā, kuru vārtsargu komanda laidīs laukumā?

Kalniņš: Rīgas "Dinamo" galvenā teikšana bija Jurim Klodānam. Viņš arī nolēma, kurš spēlēs. Protams, beigās jau galvenais treneris pats pieņem lēmumu, bet Klodāns to visvairāk varēja ietekmēt. "Jokerit" komandā, laikam ejot, galvenais treneris pārņēma grožus (smejas). Tas šķita mazliet dīvaini. Pirmajā sezonā visu izlēma vārtsargu treneris, iepriekšējā sezonā vairāk teikšana jau bija galvenajam trenerim, bet šosezon galvenais treneris vienīgais pieņēma lēmumu par to, kurš vārtsargs spēlēs.

Manuprāt, vārtsargu treneris zina labāk, kurš vārtsargs konkrētā brīdī ir labāks. Viņš ar vārtsargiem vairāk komunicē, viņš arī mūs vislabāk pazīst. 

TVNET: Novēlu tev veiksmīgu dalību pasaules čempionātā Latvijas izlasē, un lai izdodas pēc iespējas ātrāk noslēgt līgumu ar kādu klubu!

Latvijas izlases sastāvā Kalniņš piedalījies 12 mačos, vidēji ielaidis 3,24 vārtus un aizvadījis vienu "sauso" spēli. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu