Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Ir laiks… (1)

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Zigismunds Zālmanis, Riga FC

Latvijas "Optibet" futbola virslīgā - pirmā pauze. Izlašu pauze. Pēc divām spēļu kārtām tikai pēdējo triju gadu čempionam "Riga FC" ir maksimālais punktu skaits - 6 no 6, bet tuvākais sekotājs nebūt nav galvenais konkurents cīņā par titulu (tā vismaz pēdējā laikā pieņemts uzskatīt) RFS, bet gan FK "Valmiera" un BFC "Daugavpils", kuru rēķinā ir pa 4 punktiem.

RFS pirmajās divās spēlēs ir tikai viens punkts un "Riga FC" pārsvars jau ir 5 punkti. Kaut gan var arī teikt, ka tikai 5 punkti, jo aizvadītas tikai divas no katrai komandai paredzētajām 28 spēlēm. Ir laiks… Vēl jau arī savā starpā abiem galvenajiem favorītiem jāspēlē četras reizes (pirmais duelis būs 25. aprīlī). Pēc zaudējuma ar 2:3 valmieriešiem RFS devās uz Ventspili. FK "Ventspils" čempionāta sākums ir vissmagākais, jo vispirms vajadzēja tikties ar čempionu, bet tad ar vicečempionu. 0:3 pret "Riga FC" neatbilst notikumiem laukumā, kaut arī nevar noliegt rīdzinieku uzvaras likumsakarību, savukārt 1:1 spēlē ar RFS jau bija vairāk vai mazāk atbilstoši notikumiem laukumā. Viesiem bija pārsvars, savu bijušo komandu ar soda sitienu varēja apbēdināt Villela, taču pretuzbrukumos uzvaras vārtus varēja gūt arī ventspilnieki. Vismaz punktu šajās divās spēlēs FK "Ventspils" bija pelnījis. RFS komandai nākamā spēle ir ar FK "Liepāja", kas pirmajās divās spēlēs ieguva 3 punktus.

Liepājnieki otrajā kārtā ar 0:2 zaudēja "Riga FC". Likumsakarīgi? Gan jā, gan - ne pavisam. Čempioni guva vārtus spēles sākumā (8. minūtē) un beigās (kompensācijas laikā), bet starp abiem šiem notikumiem kontrolēja notikumus laukumā jeb spēlēja, kā mēdz teikt, atbilstoši rezultātam uz tablo. Laba iespēja panākt 1:1 bija Artūram Karašauskam, taču viņš netrāpīja. Pēc neilga laika sekoja pretuzbrukums un - 0:2… Bet mača galotne varēja izvērsties pavisam citādāka. Kaut gan arī šoreiz nav iemesla apstrīdēt čempionu uzvaras likumsakarību.

Piecas spēles pēc kārtas BFC "Daugavpils" nebija uzvarējis Valmieras komandu, turklāt pēdējās trijās spēlēs neguva nevienus vārtus, bet tagad burtiski sekunžu pietrūka, lai uzvarētu Valmierā, - 2:2. Skaidrs, ka pēc uzvaras ar 3:2 pār RFS komandu valmierieši bija favorīti, viņi arī izvirzījās vadībā, taču viņiem beigās arī nācās glābties. Abas komandas pirmajās divās spēlēs ieguva pa 4 punktiem. Labs sezonas sākums Daugavpils komandas jaunajam galvenajam trenerim Andrejam Kaļiņinam (viņa tētis Viktors savulaik bija Daugavpils "Ķīmiķa" pamatvārtsargs, bija Latvijas čempions un kausa ieguvējs, bet 1980. gadā tika atzīts par virslīgas labāko vārtsargu).

Savus trešos vārtus čempionātā guva valmieriešu jaunais spēks (par to vairs neviens nešaubās) uzbrukumā Raimonds Krollis, un viņš pēc divām spēļu kārtām ir līderis starp vārtu guvējiem. Protams, tagad vēl pāragri par to runāt un rakstīt, tomēr - pēdējo reizi pašmāju spēlētājs labākais vārtu guvējs virslīgā bija 2016. gadā, kad Ģirts Karlsons pretinieku vārtsargus pārspēja 17 reizes (tajā sezonā viņš pārstāvēja FK "Ventspils"). Lai tas kļūst Raimondam par papildu stimulu.

Pirmo uzvaru guva Jūrmalas "Spartaks", kas Tukumā ar 1:0 uzvarēja FK "Metta", vienīgo komandu, kurai vēl nav punktu. Arī šajā spēlē spartakiešu rindās nebija serba Nemanjas Belakoviča. Futbola aprindās runā, ka viens no labākajiem virslīgas leģionāriem vairs varētu arī nebūt "Spartaka" rindās. Ja tā notiks, tad nekas pārsteidzošs tas nebūs. Tad drīzāk jābrīnās, ka Belakovičs līdz šim vēl nebija devies futbola "dziļākos ūdeņos". Līdera prombūtne nevar neietekmēt komandas sniegumu, jo pārbaudes spēles pirms sezonas tika aizvadītas ar Belakoviču. Spartakieši pēdējos gados jau ir pieradinājuši, ka sezonas sākumā tiek veidota gandrīz jauna komanda, ka tās rindās parādās interesanti spēlētāji. Izskatās, ka izņēmums nebūs arī šī sezona. Mačā ar FK "Metta" vienīgos vārtus guva mums jau Liepājas komandas rindās labi iepazītais Fraidejs, kuram tagad jābūt vienam no spartakiešu līderiem un kuram tas ir jauns izaicinājums.

Runājot par jauniem vārdiem virslīgā, vēl pāragri izdarīt tālejošus secinājumus, taču kādu jaunu vai nosacīti jaunu seju var izcelt.

Pieminēšu dažus no jaunajiem spēlētājiem. Jau pieminētā "Spartaka" rindās pamanāms bija 20 gadus vecais alžīrietis Etems Kerbašs, kurš līdz šim spēlēja Francijas pēc ranga 4. līgā un kuram Latvijas virslīga noteikti ir iespēja sevi apliecināt augstākā līmenī. Pārbaudes spēlēs pirms sezonas diezgan skeptiskas atsauksmes bija par FK "Metta" nigērieti, arī tikai 20 gadus veco Junusu Ovolabi Muritalu, taču augumā raženais uzbrucējs kļūst arvien pamanāmāks. Divus gadus viņš bija Turcijas kluba "Goztepe" (pērn 11. vieta Turcija virslīgā) sistēmā, bet pagājušajā sezonā bija Beļģijas komandā KVC "Westerlo", kura uzvarēja 1. līgā (pēc ranga 2. līga), taču virslīgā neiekļuva - COVID-19 dēļ Beļģijas čempionāti netika izspēlēti līdz galam un tāpēc neviena komanda virslīgu nepameta. Interesanti, ka šā kluba galvenais treneris ir bijušais Beļģijas izlases uzbrucējs Bobs Pīterss, kurš pirmos no saviem 4 vārtiem Beļģijas izlasē guva mačā ar Latviju 2002. gada Pasaules kausa kvalifikācijā (beļģi uzvarēja ar 4:0).

Daugavpils komandas vārtus pirmajās divās spēlēs pārliecinoši sargāja 20 gadus vecais Frenks Dāvids Orols, kuram tās vispār bija pirmās spēles virslīgā. Daugavpiliešiem vēl ir 18 gadus vecais Ņikita Šaraņins (Orols uzaicināts U21 izlasē, Šaraņins - U19 izlasē), ir 20 gadus vecais Ivans Dubodelovs (savainojuma dēļ vēl kādu laiku nespēlēs) un atnāca pieredzējušais Valentīns Raļkevičs. Savainojuma dēļ Raļkevičs nevarēja sākt sezonu, bet tagad viņam Orolu ("Skonto" sistēmas audzēknis) vēl vajadzēs izkonkurēt. Tikai 74. minūtē uz maiņu spēlē ar RFS izgāja ventspilnieku 9. numurs Kristers Neilands, taču raženais futbolists paspēja kļūt pamanāms. Viņš futbola aprindās zināms no spēlēm ventspilnieku dublieru rindās, šī 20 gadus vecajam spēlētājam bija tikai ceturtā spēle virslīgā, un viņam noteikti vēl tiks dotas iespējas sevi apliecināt. Nav šaubu, ka arī pēc nākamajām spēļu kārtām būs jaunie virslīgas spēlētāji, kurus būs iemesls pieminēt. Atliek tikai novēlēt, lai viņi nepaliek tikai pieminēšanas jeb mūžīgi perspektīvo līmenī. Ir laiks… Bet laiks arī negaida.

Virslīgas spēles pēc izlašu pauzes atsāksies 2. un 3. aprīlī. Ir laiks… Veikt pirmās korekcijas un mierīgākā gaisotnē apsvērt notikušo. Taču diezin vai tagad jau ir laiks veikt straujas pārmaiņas.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu