Pērn trīs mēnešu periodā no oktobra līdz decembrim sociālajā tīklā "Instagram", kas pieder "Facebook", tika fiksēti aptuveni 6,6 miljoni ierakstu, kas bija naidu kurinoši, vēsta BBC. Liels skaits upuru, it sevišķi rasisma izpausmē, ir pasaules futbolistu vidū, kuri saņem neskaitāmas ziņas no dusmu pārņemtiem faniem. Ko šajā ziņā pieredzējuši latvieši?

Nesen britu raidsabiedrība BBC vēstīja, ka Anglijas premjerlīgas 2020. gada čempionvienības "Liverpool" spēlētāji Trents Aleksanders Arnolds (Anglija), Nabī Keita (Gvineja) un Sadio Manē (Senegāla) saņēmuši "Instagram" vietnē rasistiskas emociju ikonas jeb "emodži". Kluba vadība paziņoja, ka tā vērsusies tiesībsargājošās institūcijās, lai naida kurinātājus sauktu pie atbildības.

"Problēma ir pārāk toksiska, lai to ignorētu," uzskata Francijas futbola leģenda Tjerī Anrī, kurš futbolista karjerā bija Anglijas komandas Londonas "Arsenal" un Spānijas kluba "Barcelona" zvaigzne, bet tagad strādā par treneri Kanādas vienībā Monreālas "Impact". Anrī nāca klajā ar iniciatīvu, ka sociālajos medijos jābūt stingrākai uzraudzībai. Viņš izlēmis nelietos sociālos tīklus.

Brazīlijas futbolists Viljans no Londonas "Arsenal" atzinis, ka viņam ir bail apmeklēt sociālo tīklu vietnes un ir apsvēris dzēst savus kontus, jo ir saskāries ar uzbrukumiem tiešsaistē. "Arsenal" kluba vadība paziņojusi par darba grupas izveidi, kas aizstāvēs komandas futbolistus pret uzbrukumiem sociālajos tīklos, izmantojot tēmturi #StopOnlineAbuse (pārtrauciet tiešsaistes apvainojumus).

Latvijas labākais futbola tiesnesis Andris Treimanis strādā augstākā līmeņa mačos gan klubu, gan valstsvienību turnīros. Viņam daudz nācies saskarties ar uzbrukumiem un apvainojumiem sociālajos tīklos, tāpēc viņš tos izmanto piesardzīgi. "Facebook" vietnē tiek izmantots segvārds.

"Ir uzlikti visi privātuma iestatījumi, lai mani būtu pēc iespējas grūtāk atrast. Neesmu norādījis nekādu papildu informāciju par dzīvesvietu, e-pastu, ģimeni. Pirms sešiem vai septiņiem gadiem sākām strādāt Eiropas augstākajā līmenī. Kad sākās darbs UEFA Čempionu līgas, UEFA Eiropas līgas un izlašu svarīgajos mačos, tad uzbrukumu bija ļoti daudz.

Man personīgi ciest nācies vairāk, bet uzbrukumi bijuši arī manas tiesnešu brigādes kolēģiem un pat manai sievai," sarunā ar TVNET pastāstīja Treimanis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp