Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Čempions nebremzē, RFS izveseļojas un uzvar

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
"Riga FC" futbolisti
"Riga FC" futbolisti Foto: Zigismunds Zālmanis, Riga FC

Pēc izlašu pauzes pārliecinoši Latvijas "Optibet" futbola virslīgas čempionātu atsāka titula īpašnieks "Riga FC", bet pirmo uzvaru guva vicečempions RFS un izveseļošanās šajā reizē ir domāta vistiešākajā nozīmē. Trešajā spēļu kārtā tika gūts pirmais "hat-trick" jeb viena spēlētāja trīs vārti vienā spēlē, starp līderiem turpina turēties BFC "Daugavpils", kamēr tikai viens punkts trijās spēlēs ir FK "Ventspils".

Titula īpašnieki ar 6:1 sagrāva Jūrmalas "Spartaku", kaut gan vēl otrā puslaika sākumā nekas neliecināja, ka "Riga FC" gūs tik pārliecinošu uzvaru - 55. minūtē spartakieši samazināja rezultāta starpību līdz vieniem vārtiem (1:2) un viņiem bija iespēja arī panākt neizšķirtu, taču spēles galotnē Jūrmalas komanda burtiski sabruka - 79. minūtē 1:3 un tad trīs zaudēti vārti septiņās minūtēs. 2019. gada čempionātā "Riga FC" arī vienā no spēlēm pieveica "Spartaku" ar 6:1 (tajā gadā rīdzinieki uzvarēja visās četrās savstarpējās spēlēs ar kopējo rezultātu 18:4...).

Viena sagrāve vēl ne par ko neliecina, taču spartakieši nepārliecinoši spēlēja arī abās iepriekšējās spēlēs. Komandas rindās joprojām nav serba Nemanjas Belakoviča. Vai arvien lielāka ir varbūtība, ka viņu "Spartaka" rindās neredzēsim? Jūrmalas komandas pārstāvji par šo tematu runā izvairīgi - sak, Belakovičs devies uz Belgradu un pagaidām ir tur... Kuluāros runā, ka Belakovičam esot vajadzējis pārcelties uz kādu citu komandu citā valstī, taču kaut kas nogājis greizi. Katrā ziņā "Spartaka" spēle bez sava galvenā diriģenta "neskan".

Spartakieši jau ir pieradinājuši, ka jāpaiet zināmam laikam, kamēr komanda sāk saprasties laukumā, taču šajā laikā var zaudēt pārāk daudz punktu un atliks vien skatīties uz pirmo trijnieku un uz tā saukto Eiropas kausu zonu no paliela attāluma. Tieši šajā spēlē ar pirmo "hat-trick" jaunajā sezonā izcēlās rīdzinieku uzbrucējs Stefans Miloševičs. Melnkalnietis "Riga FC" rindās iekļāvās jau pagājušajā sezonā un uzreiz ķērās pie darbiem - 8 spēlēs virslīgā viņš guva 5 vārtus. Būtu dīvani, ja viņš nebūtu palicis. Līgums ar augumā raženo un meistarīgo uzbrucēju (pērn spēlēja Beļģijas virslīgas jeb "Jupiter Pro League" komandā "Waasland-Beveren", kas palika pēdējā vietā, taču iztiesāja sev vietu virslīgā, jo tajā tagad ir 18 nevis 16 komandas, taču arī šosezon komanda ir pēdējā vietā...) ir līdz 30. jūnijam, ja viņš tā turpinās, tad viņu varētu izdevīgi pārdot, taču šaubos, ka "Riga FC" tā rīkosies - pašiem taču jāspēlē Eiropas kausu izcīņā un tur Miloševičs ļoti noderēs un tur viņa vērtība var tikai augt. Tas ir tālākā perspektīvā, bet primārais ir ceturto gadu pēc kārtas uzvarēt Latvijas virslīgā.

Līdz šim kopš neatkarības atjaunošanas tikai viena komanda ir spējusi uzvarēt vairāk nekā trīs reizes pēc kārtas - Rīgas "Skonto FC" savulaik triumfēja 14 (!) gadus pēc kārtas un tas joprojām ir rekords starp Eiropas klubiem (2015./2016. gada sezonā šo rekordu atkārtoja Gibraltāras komanda "Lincoln").

Vicečempions RFS tikai trešajā kārtā guva pirmo uzvaru - ar 4:0 pārspēts FK "Liepāja" (lielākā RFS uzvara pār liepājniekiem abu komandu divcīņu vēsturē). Pēdējos trijos gados, kad RFS allaž ir ar medaļām, tik slikts sezonas sākums nav bijis - 2018. gadā uzvara četrās pirmajās spēlēs, 2019. gadā un pērn uzvaras pirmajās septiņās spēlēs, bet tagad tikai viens punkts pirmajās divās spēlēs. Varbūt šogad finišs tāpēc būs labāks nekā iepriekšējos divos gados? Laiks rādīs. Neveiksmīgajam startam ir izskaidrojums un tam arī ir sakars ar izveseļošanos - neilgi pirms virslīgas čempionāta sākuma triju dienu laikā astoņiem spēlētājiem bija pozitīvs Covid-19 tests un ne visiem slimība bija bez simptomiem. Līdz ar to nācās mainīt jau iespēlētu virknējumu, bet sliktākais bija tas, ka komanda līdz ar to nevarēja pilnvērtīgi trenēties. Tas nevarēja neietekmēt pirmajās spēlēs.

"Mēs trenējāmies amatieru komandu līmenī, vieni spēlētāji atgriezās, bet citi vēl nedrīkstēja. Arī šādā situācijā pirmās divas spēles varējām izvadīt labāk, taču pārāk daudz, kas nesanāca. Izlašu pauze RFS komandai nāca kā saukta, tagad jau gandrīz pilnīgi visi spēlētāji ir ierindā," saka RFS galvenais treneris Viktors Mozorzs.

Tas arī noteikti ietekmēja galarezultātu mačā ar Liepājas komandu, kuram bija arī pagājušās sezonas zemteksts - atcerēsimies peripetijas ap abu komandu trešā riņķa spēli Liepājā... Tiesa, diezin vai RFS futbolisti par to īpaši daudz domāja, jo vispirms jau pašu neveiksmīgais starts jaunajā sezonā lika maksimāli koncentrēties. Galarezultāts varēja būt arī cits, taču šaubu par RFS uzvaru nebūtu jebkurā gadījumā - liepājnieki izveidoja tikai pāris izdevības gūt vārtus. Noteikti ietekmēja liepājnieku aizsarga Vadima Žuļova noraidījums (otrais brīdinājums) pirmā puslaika beigās, taču arī pirms tam RFS bija acīmredzami pārāks.

FK "Valmiera" jau astoņas spēles pēc kārtas nezaudē FK "Ventspils" futbolistiem - 6 uzvaras un divi neizšķirti. Dažkārt futbolā gadās tā, ka rezultāts nebūt neliecina par vienas komandas milzīgu pārsvaru vai otrādi - minimāla uzvara neliecina par laimīgu uzvaru. Valmieras komandas uzvara ar 1:0 bija likumsakarīga uzvara, jo mājinieku pārsvars īpaši otrajā puslaikā bija acīmredzami liels. Cita lieta, ka neizdevās to pārvērst gūtos vārtos un viens no "vainīgajiem" te bija bijušais valmieriešu vārtsargs Vladislavs Lazarevs, kuram tieši mačs Valmierā šosezon bija pirmais Ventspils komandas vārtos (diezin vai tā bija nejaušība).

Savukārt Valmieras komandas vārtos virslīgā debitēja 22 gadus vecais un 201 cm garais Rihards Matrevics, kurš no 2015. līdz 2018. gadam bija "West Ham United" U18 komandā, bet tad bija Anglijas pēc ranga 5. līgas un 6. līgas klubos (4 spēles Latvijas U21 izlasē, 18 spēles U19 izlasē). Par viņa meistarību ventspilnieki nedeva iespēju pārliecināties...

Savukārt arī Lazarevs neko nespēja glābt 88. minūtē, kad bumbu vārtos no pāris metriem raidīja 20 gadus vecais japāņu pussargs Daisuke Jokota. Kopš 2018. gada vasaras japānis bija Vācijas klubu jaunatnes komandās un Jēnas "Carl Zeiss" otrajā komandā (pirmā komanda pērn izkrita no 3. līgas, kaut gan savulaik trīs reizes bija VDR čempione, bet 1981. gadā UEFA Kausu ieguvēju kausa izcīņas finālā ar 1:2 zaudēja Tbilisi "Dinamo"), taču tas neko nenozīmē - pie mums jau ir bijuši vairāki japāņu futbolisti "ne no kurienes", kuri sevi spēja apliecināt virslīgā un tad devās iekarot Eiropu tālāk. Valmieras komanda ir starp līderēm, bet ventspilnieku rēķinā ir tikai viens punkts trijās spēlēs. Nevar jau teikt, ka Ventspils komanda spēlē slikti, bet... Uzvaru vēl nav.

Starp līderēm ir BFC "Daugavpils", kas arī pērn diezgan labi startēja (trīs uzvaras pirmā riņķa 7 spēlēs), taču tagad komandai ir jau 7 punkti trijās spēlēs. Daugavpils komanda ceturto reizi pēc kārtas pārspēja FK "Metta", kas vismaz pirms sezonas tika uzskatīta par daugavpiliešu galveno konkurenti cīņā par 6. vietu un izvairīšanos no pārspēlēm ar 1. līgas jeb tagad Nākotnes līgas trešo labāko komandu. Šoreiz 3:2 aizraujošā spēlē un arī Daugavpilī uzvaras vārtus guva jaunpienācējs no ārzemēm - ganietis Isāks Nortejs neatvairāmi raidīja bumbu zem vārtu pārliktņa. Pirms nonākšanas Daugavpilī viņš spēlēja klubā "Naestved BK", kas pērn izkrita no Dānijas pēc ranga 2. līgas (1. divīzijas), kaut gan savulaik divreiz bija vicečempions, kaut gan tā rindās spēlēja tādas Dānijas futbola zvaigznes kā Jespers Olsens (1984. gada Eiropas un 1986. gada pasaules čempionāta dalībnieks; spēlēja "Ajax" un bija Nīderlandes čempions, spēlēja "Manchester United") un Bjarne Goldbeks (1991. gada Vācijas čempions ar 1.FC "Kaiserslautern", 1998. gada pasaules un 2000. gada Eiropas čempionāta dalībnieks). Diezin vai bija daudz to, kuri paredzēja tik sekmīgu debiju BFC "Daugavpils" galvenā trenera amatā Andrejam Kaļiņinam. Nākamā spēle daugavpiliešiem būs Ventspilī un mēs jau zinām, kāds starts šosezon virslīgā ir ventspilniekiem...

Pēc nākamās kārtas spēlēm atkal būs, ko izcelt gan starp jaunajiem leģionāriem, gan starp komandām. Mēs tikai nezinām, kuri spēlētāji un kuras komandas tās būs.

Foto: optibetvirsliga.com
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu