Eiduka: Priecājos, ka ir novērtētas smagās treniņu stundas

CopyDraugiem X Whatsapp
Patrīcija Eiduka
Patrīcija Eiduka Foto: Publicitātes foto

Distanču slēpotāja Patrīcija Eiduka ir pateicīga "Trīs Zvaigžņu balvas 2020" žūrijai, kas viņu atzina par aizvadītā gada labāko Latvijas sportisti, tādējādi novērtējot sportistes ieguldīto darbu un laiku, sarunā ar savu pārstāvi Ivaru Bāci teica Eiduka.

 Priecājos, ka ir novērtētas smagās treniņu stundas, ieguldītais darbs un laiks

Par Latvijas 2020.gada labāko sportisti "Trīs Zvaigžņu balvas 2020" ceremonijā pasludināta Eiduka, bet par sportistu - bokseris Mairis Briedis.

Eiduka kļuvusi par pirmo slēpošanas sporta pārstāvi, kurai izdevies iegūt prestižo balvu. Arī iepriekš 16 gadu laikā, kad tika rīkota "Gada balva" sportā, nevienai ziemas sporta veida pārstāvei nebija izdevies iegūt "Gada sportistes" titulu.

2020.gads kuplās Eiduku ģimenes atvasei bija ļoti sekmīgs. Vispirms janvāra beigās viņa kā pirmā no Latvijas sieviešu konkurencē iekļuva pasaules kausa posma trīsdesmitniekā, Novemesto desmit kilometru distancē brīvajā stilā ieņemot 27.vietu.

Mēnesi vēlāk pasaules junioru čempionātā 15 kilometru distancē brīvajā stilā ar kopēju startu tobrīd 20 gadus vecā latviete izcīnīja augsto ceturto vietu, sasniedzot valsts labāko rezultātu pasaules junioru čempionātos, jo bez viņas neviens cits desmitniekā junioru konkurencē nav ticis. Līdz medaļai pietrūka tikai viena sekunde.

Decembra vidū Polijas komandā treniņus aizvadošā Ingus Eiduka audzēkne sasniedza sezonas labāko formu un guva vēsturiskus panākumus pasaules kausa posmos slēpošanā. Viņa bija pirmā no Latvijas, kura sprintā sasniegusi ceturtdaļfinālu jeb labāko trīsdesmitnieku, izcīnot 18.vietu, bet desmit kilometru distancē izcīnīja astoto vietu, kļūstot par pirmo Latvijas distanču slēpotāju, kura iekļuvusi desmitniekā.

"Esmu ļoti priecīga. Jāatzīst, ka tas ir patīkams pārsteigums. Tas dod enerģijas lādiņu pēc garās un grūtās sezonas," ar savām emocijām pēc balvas iegūšanas sarunā ar savu pārstāvi dalījās Eiduka. "Priecājos, ka ir novērtētas smagās treniņu stundas, ieguldītais darbs un laiks. Nenoliedzami ir patīkami un arī prestiži iegūt šādu balvu. Tas sniedz gandarījumu par padarīto un dos papildu motivāciju ļoti grūtajam darbam treniņos nākotnē." 

"Šāda atzinība ir kā pateicība visiem tiem, kuri man ir palīdzējuši garajā ceļā līdz šai balvai," balvas iegūšanas nozīmību skaidroja 21 gadu vecā slēpotāja. "Vēlos pateikties ģimenei, treneriem, slēpju smērētājiem, dakteriem, visiem atbalstītājiem, it īpaši būvkompānijai "Merks", kas sāka palīdzēt jau pirms vairākiem gadiem un kas šobrīd sniedz vislielāko atbalstu, kā arī visiem, kuri ir bijuši kopā ar mani un atbalstījuši, jo tas ir mūsu visu kopīgais nopelns."

Eiduka neslēpa, ka jau iepriekš vairākus gadus sekojusi līdzi "Gada balvas" pasākumam, kas viņai allaž licies prestižs.

"Pārsvarā starp sievietēm uzvarējušas sportistes no vieglatlētikas, basketbola, cīņas sporta vai tenisa. Distanču slēpošana Latvijā nav bijusi populāra, kā arī rezultātu ziņā mēs stipri iepalikām no citiem sporta veidiem, tāpēc agrāk, skatoties mājās "Gada balva sportā" pārraides, nekad nevarēju iedomāties, ka kaut kas tāds varētu notikt arī ar mani," patīkamo pārsteigumu un gandarījumu neslēpa Eiduka.

Kā vislielāko panākumu pagājušajā gadā viņa vēlējās izcelt pasaules junioru čempionātā izcīnīto ceturto vietu 15 kilometru distancē brīvajā stilā ar kopēju startu, jo tās sacensības sarūpēja ļoti daudz emociju, kas likušas saprast, ka tas ir kaut kas vēl nebijis un nepieredzēts Latvijā.

"Sākumā, kad iebraucu finišā, es vēl pati nemaz nenojautu, cik liels ir šis panākums. To man lika saprast visi mani atbalstītāji, ļoti daudzie sveicēji, Latvijas žurnālisti un visa sporta saime," emocijas atmiņās pārcilāja slēpotāja. "Viņi visi ar saviem labajiem vārdiem un apsveikumiem radīja šo rezultātu tik nozīmīgu." 

"Šīs sacensības es noteikti liktu kā 2020.gada svarīgāko panākumu," vērtēja Eiduka. "Arī astotā vieta Pasaules kausa posmā Davosā, neskatoties uz dažu ļoti spēcīgu skandināviešu prombūtni, bija ļoti svarīgs notikums man un nebijis panākums mūsu valstij. Tobrīd biju sasniegusi savu sezonas labāko formu, un jutos pat tā, ka pilnīgi gribējās "rauties" uz sacensībām. Startējot decembrī Davosā, bija tāds vieglums, ka šķita, ka lidoju, un līdz ar to arī sacensībās nevis saguru, bet guvu patīkamas sajūtas. Tas bija pilnīgs pretstats pasaules čempionātam Vācijā sezonas beigās."

Eiduka norādīja, ka arī pārējās kandidātes uz prestižo balvu aizvadītajā gadā sasniegušas daudz, tāpēc viņa neuzskatīja sevi par izteiktu favorīti, tomēr ir pateicīga žūrijas novērtējumam.

Eiduka pirmā no Latvijas distanču slēpotājiem iekļuva un turas pasaules ranga simtniekā no dažiem tūkstošiem dalībnieču - 2020.gada nogalē 65.vieta distancē un 84.vieta sprintā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu