Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: "Noah" - debitē, "Metta" - atkal atņem, čempioni - zaudē

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
RFS futbolisti
RFS futbolisti Foto: Nora Krevņeva-Baibakova/RFS

Aizvadītās nedēļas nogalē trīs galvenie notikumi Latvijas "Optibet" futbola virslīgā ietilpst virsrakstā. Trīs spēles un - trīs notikumi. Taču tie nav tikai triju faktu konstatējumi - ap katru no šiem notikumiem ir savs "stāstiņš" un droši vien būs arī turpinājums.

Savu pirmo spēli aizvadīja reabilitētā (uz laiku?) "Noah Jūrmala" - 0:5 pret Jūrmalas "Spartaku'". Nekas pārsteidzošs. Drīzāk būtu ļoti dīvaini, ja komanda, kas virslīgā ieradās "no kuģa uz balli", būtu, piemēram, ieguvusi punktu. "Uz papīra" komanda izskatās daudz labāk nekā laukumā, un arī tas ir tikai likumsakarīgi, taču tas ir tikai pagaidām.

"Noah Jūrmala" rindās ir pazīstami Latvijas futbolisti (Alans Siņeļņikovs, Aleksejs Grjaznovs, Klāvs Kramēns), ir mums jau iepriekš zināmi ārzemnieki (Ofosu Apia, Čikazi Nvaorisa, Pems Semjuels), ir mazāk zināmi, taču arī daži pazīstami pašu spēlētāji (Pāvels Koļcovs, Vladimirs Volkovs, Rolands Putāns, Gatis Štrauss), ir ieradušies pirmie jaunie ārzemnieki (piemēram, Fjodors Šeremetovs un Vladislavs Sirotovs ar nelielu spēļu pieredzi attiecīgi Krievijas Premjerlīgā un Polijas Ekstraklasa) un tuvākajā laikā būs vēl, tā ka pēc 5-6 spēļu kārtām mēs droši vien redzēsim laukumā pavisam citu "Noah Jūrmala" komandu.

Jācer, ka pēc apmēram tāda vai ilgāka laika pēkšņi nenoskaidrosies, ka komanda tomēr nedrīkst spēlēt virslīgā...

Jācer, ka ar laiku tā kļūs par komandu, kas spēj atņemt punktus katram, un ar to virslīga būs tikai ieguvusi. Vai patiešām kļūs? Laiks rādīs, jo nekas nav mainījies iepriekš izteiktajās šaubās par šīs komandas vadību. No otras puses - ja viss būs kārtībā, tad kādi bija Latvijas futbola federācijas attiecīgu komisiju argumenti (un kādi tie ir vispār?), lai "Noah Jūrmala" nepiešķirtu licenci spēlēšanai virslīgā?

FK "Metta" atņēma punktus visam trijniekam pēc kārtas - vispirms neizšķirts ar čempionu "Riga FC", tad ar vicečempionu RFS un tagad arī ar pagājušā gada bronzas medaļu ieguvēju FK "Valmiera". Turklāt arī šoreiz nebija neizšķirts "uz dullo", atsevišķos spēles posmos metieši ne tikai izrādīja organizētu un cienīgu pretestību, bet arī paši veidoja labus uzbrukumus, metieši "nesaplīsa" fiziski un tieši tāpēc atkal mača beigās panāca neizšķirtu - 1:1.

Protams, būtu valmierieši izmantojuši vēl vismaz kaut vienu iespēju gūt vārtus, tad nebūtu FK "Metta" pirmo reizi savā vēsturē trijās spēlēs pēc kārtas atņēmusi punktus visam pagājušās sezonas pirmajam trijniekam (visi pašreizējie 3 punkti metiešiem ir iegūti no pagājušās sezonas medaļniekiem!), taču veiksme arī nav akla - metieši bija pelnījuši nezaudēt. Interesanti tagad būs redzēt, kā FK "Metta" spēlēs pret citām komandām - piemēram, jau nākamajā mačā viesos pret FK "Ventspils", kas pērn bija 4. vietā un kas pašreiz pārdzīvo laikam smagāko posmu komandas pastāvēšanas vēsturē (visi spēlētāji esot vēl palikuši, nav tikai zināms, kurš treneris vadīs komandu nākamajā mačā, dzirdēts, ka pēdējās dienās futbolisti arī trenējās bez trenera).

Droši vien tieši ar šo spēli vajadzēja sākt - čempions "Riga FC" un vicečempions RFS.

Tā noteikti bija līdz šim augstvērtīgākā šīs sezonas spēle virslīgā

un galarezultāts 3:0 RFS labā nebūt neataino spēku samēru laukumā - RFS izmantoja savas iespējas gūt vārtus, bet "Riga FC" tādu nemaz pa īstam nebija, kaut teritorijā no soda laukuma līdz soda laukumam spēkošanās bija diezgan līdzīga. RFS uzvarēja čempionus jau trijās spēlēs pēc kārtas, turklāt "rīdzinieki" šajā spēlēs nav guvuši nevienus vārtus.

3:0 RFS labā pagājušās sezonas pēdējā mačā te gan īsti neiederas, jo "rīdzinieki" Covid-19 uzliesmojuma dēļ knapi savāca sastāvu, lai spēli varētu aizvadīt (pastāvēja pat bažas par to, vai vispār varēs pabeigt turnīru), taču tieši šīs spēles galarezultāta ietekmē RFS vadība sāka cīnīties par ... 2020. gada Latvijas čempiones titulu. Nē, ne tieši ar "Riga FC", bet gan ar FK "Liepāja" - proti, Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) vēl izskatīt RFS prasību piešķirt liepājniekiem zaudējumu un RFS uzvaru par viņu zaudēto pārspēli (0:1). Atgādināšu, ka trešā riņķa spēli Liepājā starp mājiniekiem un RFS neizdevās pabeigt stadiona apgaismojuma avārijas dēļ, ilgi abas puses strīdējās un prasīja viena otrais piešķirt tehnisko zaudējumu, līdz tomēr nonāca līdz pārspēlei. RFS tajā atkal zaudēja - 0:1. Spēles protokols tika parakstīts, rezultāts fiksēts.

Kāpēc tad RFS vispār piekrita spēlēt, ja tagad uzskata, ka liepājniekiem jāpiešķir zaudējumu?

Tāpēc, ka toreiz nevarēja paredzēt, ka "Riga FC" uz pēdējo savstarpējo maču knapi spēs savākt sastāvu un jau iepriekš būs gandrīz nolemts zaudējumam. Ja tiek piešķirta tehniskā uzvara Liepājā, tad RFS ir tikpat punktu, cik "Riga FC", bet pārākums savstarpējās spēlēs dod titulu. Tad RFS vadība arī sāka rīkoties. Tajā dienā vētras dēļ lielākas vai mazākas elektrības padeves avārijas Liepājā notika ne tikai stadionā, savukārt turnīra nolikumā nebija ierakstīts, ka tādā gadījumā stadionā jābūt rezerves variantam (ģeneratoram, vietējai apakšstacijai), lai varētu nodrošināt apgaismojumu. Kādi ir RFS argumenti - grūti saprast. Varbūt tie nav par pašu faktu, cik par procedūru? Lai kā arī būtu, taču diezin vai šāda RFS vadības rīcība izraisa simpātijas starp tā sauktajiem neitrālajiem futbola līdzjutējiem. Spēcīgākais jānoskaidro laukumā. Svētdien RFS uzvarēja čempionus pelnīti, un ar to komandu arī apsveicu.

Pēc nepārliecinoša sākuma (tam bija arī objektīvi ar Covid-19 saistīti iemesli) RFS komanda aizvadīja varbūt pat negaidīti labu spēli, un no sportiskā viedokļa tās galaiznākums nāk tikai par labu intrigai turnīra tabulā. Šī spēle arī apliecināja RFS komandas kā favorītes statusu (ja nu kāds par to jau sāka šaubīties). Tagad vairs tikai FK "Valmiera" ne reizes nav zaudējusi un ir vienīgā līdere un tāpēc tagad ar vēl lielāku interesi jāgaida spēli 30. aprīlī Valmierā starp līderi un čempionu "Riga FC". Čempionu un vicečempionu dueli Ķeizarmežā uzmanīgi vēroja arī FK "Valmiera" galvenais treneris Tamazs Pertija.

Foto: optibetvirsliga.com
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu