UEFA sieviešu Čempionu līgā izveido jaunu finansējuma modeli

CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Eiropas Futbola asociāciju savienība (UEFA) otrdien izziņoja jauno finanšu modeli sieviešu futbola attīstībai, un tas stāsies spēkā jau šajā vasarā, kad startēs UEFA Sieviešu Čempionu līgas 2021./2022. gada sezonas kvalifikācijas mači.

Jaunais finansēšanas modelis ir liels solis sieviešu futbola attīstībā, tas paredz būtiskus jauninājumus, kas sekmēs sporta veida attīstību un ceļu uz profesionālā līmeņa kvalitatīvo un kvantitatīvo rādītāju palielināšanos.

UEFA izpildkomiteja pagājušajā nedēļā apstiprināja jauno finansēšanas modeli, kas paredz 24 miljonu eiro sadali pasaulē plašākajā sieviešu futbola līgā. Šāda summa ir četras reizes lielāka nekā līdz šim.

Šādas izmaiņas kļuva iespējamas pēc tam, kad UEFA pārveidoja Sieviešu Čempionu līgas izspēles kārtību, kas nodrošina centralizētās sponsoru un mediju tiesību sistēmas apstiprināšanu, sākot ar grupu turnīra stadiju. Tāpat pirmoreiz vēsturē sieviešu futbolam tiks arī solidaritātes finansējums, kas iegūts no vīriešu eirokausu sacensību ieņēmumiem. No 24 miljoniem eiro 23% līdzekļu solidaritātes maksājumu formā nonāks Eiropas vadošo nacionālo līgu klubiem, kuri nepiedalās UEFA Sieviešu Čempionu līgā, bet ar noteikumu, ka šie līdzekļi jāpārinvestē sieviešu klubu futbola attīstīšanai.

"Šis ir perfekts piemērs, cik svarīgs futbola ilgtermiņa attīstībai ir Eiropas sporta modelis. Sieviešu futbola attīstības virzītājspēkam nevajadzētu būt īstermiņa ieguvumiem, bet gan ilgtermiņa vīzijai. Pateicoties mūsu solidaritātes maksājumiem un palielinātajiem bonusu līdzekļiem, katrs eiro, kas tiks investēts Sieviešu Čempionu līgā un pat vairāk, atgriezīsies atpakaļ sieviešu futbolā," norādīja UEFA prezidents Aleksanders Čeferins.

Jaunais turnīra finansēšanas modelis paredz, ka klubi iegūs ievērojami lielākas summas par dalību spēlēs. Piemēram, grupu turnīra dalībnieki saņems vismaz 400 tūkstošus eiro, kas ir piecreiz vairāk, nekā līdz šim saņēma 1/16 fināla dalībkomandas. Savukārt turnīra čempionvienība varētu saņemt līdz pat 1,4 miljoniem eiro. Solidaritātes maksājumus saņems klubi no tām valstīm, kuru pārstāvētās komandas vislabāk startēs Sieviešu Čempionu līgā.

Tāpat UEFA pieņēma vairākus lēmumus, kas labāk aizsargās sieviešu profesionālās spēlētājas un mudinās investēt talantīgāko spēlētāju attīstībā. Jaunie noteikumi attieksies uz futbolistēm, kuras kļūs par mātēm. Sākot ar nākamo sezonu, klubiem būs iespēja mainīt spēlētāju pieteikumu jebkurā sezonas daļā, lai īslaicīgi aizstātu spēlētājas, kuras ir gaidībās vai kuras dodas dekrēta atvaļinājumā. Domāts arī par jauno un talantīgo spēlētāju attīstību. Klubu pieteikumos turpmāk būs arī "B" saraksts, bet no 2022./2023. gada sezonas UEFA plāno ieviest "asociācijā sagatavoto spēlētāju" prasības. 

Sākot ar turnīra ceturtdaļfināla stadiju, visās spēlēs tiks izmantota arī video tiesnešu asistentu jeb VAR sistēma.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu