Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: "Valmiera" piesakās uz titulu? (1)

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
"Valmieras" futbolisti.
"Valmieras" futbolisti. Foto: https://www.facebook.com/ValmieraFC

Aizpagājušajā sezonā "Valmiera" pirmo reizi pilsētas futbola vēsturē iekļuva Eiropas kausu izcīņā, pagājušajā sezonā Valmieras komanda pirmo reizi kluba vēsturē ieguva medaļas un bija trešā (atgādināšu, ka 1990. gadā Latvijas (PSR) čempione bija Valmieras “Gauja”), bet šogad Valmieras komanda spēkosies par titulu?

Līdz "Optibet" virslīgas čempionāta beigām Gaujā aiztecēs ļoti daudz ūdens, tāpēc pagaidām lai paliek jautājuma zīme, taču sezonas sākumā (tik sekmīgs tas "Valmierai" nekad nav bijis) valmierieši noteikti ir starp pretendentiem uz titulu - to komanda apliecināja ar uzvaru pār titula īpašnieku "Riga", par to liecina fakts, ka tikai Valmieras komandai joprojām nav neviena zaudējuma.

Tas, ka "Valmiera" uzvarēja "Riga" vienību ar 2:1, nav nekāda sensācija par spīti tam, ka, piemēram, pagājušajā sezonā čempioniem tika zaudētas visas trīs spēles un tajās netika gūtu nevieni vārti, un, ka "Riga" vārtsargu valmierieši nebija pārspējuši jau piecas spēles pēc kārtas.

Tikpat labi var atcerēties taču arī 2019. gadu, kad čempioni Valmieras komandu pārspēja tikai vienreiz (pēdējā apļa spēlē), bet zaudēja divreiz. Pārsteidza nevis spēles galaiznākums, bet gan tas, ka Valmieras komanda pārliecinoši apspēlēja čempionu.

Otrajā puslaikā bija laika posms, kurā rīdzinieki netika ārā no savas laukuma puses, un "Valmiera" bija tuvāk trešo vārtu gūšanai nekā "Riga" neizšķirtam. Valmieras komanda spēlēja interesantāk un saturīgāk. Nejaušība? Domāju, ka ne. Izskatās, ka galvenajam trenerim Tamazam Pertijam un viņa palīgiem (par vienu no tādiem nupat kļuva Jurģis Kalns, kuram tā bija pirmā spēle zem '" Valmiera" karoga) izdevās salipināt kopā Dienvidamerikas un Āfrikas futbola atraktivitāti ar Eiropas futbola taktisko daudzveidību un spēles disciplīnu.

Tas nav viegls darbs un šajā jomā vēl daudz darāmā, taču pirmos augļus jau var redzēt. Abi Valmieras komandas gūtie vārti bija tieši visas komandas un atsevišķu spēlētāju individuālās meistarības rezultāts, turklāt valmierieši vēl neizmantoja 11 m soda sitienu (Alvja Jaunzema raidījumu atvairīja Roberts Ozols, kurš glāba komandu vēl vismaz pāris reižu). Neaizmirsīsim, ka Pertija ir dzimis un uzaudzis Gruzijā, ka viņš ir izaudzis Gruzijas futbolā un tas viņam ir asinīs - tā ir atraktīva spēle, tie ir pretiniekam negaidīti jeb tā sauktie nestandarta gājieni, tā ir augsta bumbas pārvaldīšanas tehnika.

Tas viss labi iet kopā ar Dienvidamerikas un Āfrikas futbolu, kura pārstāvji ir Valmieras komandā, plus trenera tautieši, plus spēles disciplīna un taktikas rāmji ar iespēju tajos arī improvizēt.

Uzskatāmi šajā ziņā bija valmieriešu otrie vārti - neatlaidīgais japānis (Āzijas futbola skola) Daisuke Jokota atņēma bumbu pie laukuma viduslīnijas, sekoja zibenīga piespēle pirms piecām minūtēm uz maiņu iznākušajam senegālietim Džibrilam Gaijē, kurš ielauzās soda laukumā un izripināja bumbu pa sitienam latvietim Raimondam Krollim - 2:1. Krollim piektie vārti turnīrā.

Pēc vienas, kaut arī tik spilgtas uzvaras, tālejošus secinājumus neizdarīsim, jau otrdien Valmieras komandai savā laukumā jāspēlē ar RFS un tagad interese par šo spēli ir vismaz trīskāršojusies.

Par spilgtāko spēlētāju Valmieras komandā mačā ar "Riga" kļuva tikai 18 gadus vecais kolumbietis Kamilo Mena, kurš nevienā no iepriekšējām spēlēm šosezon nebija pavadījis laukumā vairāk par 30 minūtēm. Viņa iziešana sākumsastāvā un senegālieša Viktora Diaņa sekmīgā spēle uzbrūkošā pussarga pozīcijā, šķiet, kļuva viesiem par pārsteigumu.

Mena jau 15 gadu vecumā debitēja Kolumbijas pēc ranga otrās līgas klubā Bogotas "Tigres", bet tad nedaudz spēlēja virslīgas klubā "Deportivo Pereira", taču interesantākais ir kas cits  - proti, "The Guardian" bija iekļāvis Menu "Next Generation 2019" sarakstā starp 60 talantīgākajiem jaunajiem futbolistiem pasaulē. Tajā sarakstā bija arī jau visai futbola pasaulei labi zināmie Ansu Fati no "Barcelona" un Džovanni Reina no Dortmundes "Borussia", tur bija Eduardu Kamavinga no "Rennes" (jaunākais vārtu guvējs Francijas izlasē kopš 1914. gada), Tangi Njazu no Minhenes "Bayern", slavenā islandieša Eidura Gudjonsena dēls Eidurs no Madrides "Real" U-19 komandas, Amsterdamas "Ajax" aizsargs Rajans Gravenberhs, kurš izgāja uz maiņu Nīderlande izlasē nesenajā spēlē ar Latviju, Junuss Musa no "Valencia" un Beļģijas izlases, portugāļu jaunais talants Fābiu Silva no Vulverhemptonas "Wanderers" (pērn jaunākais spēlētājs un vārtu guvējs Portugāles līgā un jaunākais vārtu guvējs Eiropas kausos "Porto" vēsturē), Pedri no "Barcelona" un Spānijas izlases un vēl vairāki jaunie futbolisti, kuri jau spēlē vai sāk spēlēt pieaugušo komandās.

Valmierieši rīkojās tālredzīgi, ka parakstīja līgumu ar Menu līdz 2025. gada 30. jūnijam...

Pirmo uzvaru guva "Ventspils" - 5:2 pār "Mettu". Metieši pēc trim pēc kārtss neizšķirtiem ar pagājušās sezonas pirmo trijnieku pirmie guva vārtus, taču zaudēja "bez variantiem". Šķiet, ka tie trīs neizšķirti ar pagājušās sezonas medaļniekiem par labu nenāca - komanda ieradās Ventspilī uzvarēt, taču tā vēl laikam nav gatava garākai labu spēļu sērijai. Redzēsim, kā būs nākamajā spēlē savā laukumā pret Latvijas kausa ieguvēju "Liepāju".

Četrus vārtus ventspilnieku labā guva Marks Kurtišs, kuram tas ir karjeras rekords virslīgas spēlēs. Ventspils komandu šajā spēlē vadīja dublieru treneris Igors Kičigins.

Ventspils komandas spēlētāji klubam sarežģītajā situācijā nodemonstrēja slavējamu sniegumu un pašatdevi, kas liecina par viņu godprātīgu attieksmi. "Metta" jau sešas spēles pēc kārtas nevar uzvarēt ventspilniekus.

Pirmos vārtus virslīgā guva tās jaunpienācējs "Noah Jūrmala" (iespējams, ka nosaukums drīz mainīsies, jo armēņu puse negrib, lai Latvijas virslīgā ir "Noah" vārds un tas ir tikai likumsakarīgi), taču tas notika tad, ka rezultāts mačā ar RFS bija jau 0:4... Starp citu, "Noah" vēl joprojām nav norēķinājies ar Ilūkstes NSS un savu bijušo spēlētāju Dmitriju Kļimaševiču.

Kaut kā dīvaini sanāk - klubam esot 700 tūkstoši eiro, bet tas nespēj norēķināties ar daudzreiz mazākiem parādiem... Kas tas ir - sistemātiska LFF juridisko institūciju lēmumu nepildīšana, ko var izskatīt kā potenciāla LFF Klubu licencēšanas noteikumu pārkāpšanu, vai varbūt nepatiesas informācijas iesniegšana LFF attiecībā uz finanšu kritērija izpildi?

"Liepāja" izrāva uzvaru mača galotnē Daugavpilī, kaut gan jau likās, ka spēle beigsies neizšķirti un tas droši būtu bijis taisnīgākais iznākums (daugavpiliešiem bija pāris labas iespēs gūt vārtus, un jau pēc zaudētiem vārtiem viņi varēja iesit un panākt neizšķirtu). Jau trešajā spēlē pēc kārtas ar liepājniekiem BFC "Daugavpils" savā laukumā nespēj gūt vārtus.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu