Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Neviens nekur neaizmuks

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
Alvis Jaunzems un Emersons
Alvis Jaunzems un Emersons Foto: Nora Krevņeva Baibakova (RFS)

Latvijas "Optibet" futbola virslīgā vairs nav komandas, kas ne reizes nav zaudējusi, - pirmo neveiksmi piedzīvoja arī "Valmiera FC" un turnīra tabulā atkal ir divi līderi. Visās četrās spēlēs vārtus guva tikai viena komanda, un trīs no četrām spēlēm beidzās ar rezultātu 3:0.

Valmieras komanda divās spēlēs pēc kārtas savā laukumā uzņēma pagājušās sezonas čempionu un vicečempionu. Ar čempioniem "Riga FC" futbolistiem izdevās tikt galā, izdevās tos apspēlēt ar 2:1, bet RFS komandai nācās zaudēt - 0:1. Valmierieši pirmajā riņķī viesos uzvarēja RFS ar 3:2, arī pirms diviem gadiem valmierieši pārspēja RFS komandu viesos (toreiz ar 1:0), bet savā laukumā viņi šo komandu nespēj un nespēj uzvarēt - jau septiņās spēlēs pēc kārtas… Viens neizšķirts un seši zaudējumi. Varēja redzēt, ka RFS komandas treneri ir pamatīgi izanalizējuši "Valmiera FC" iepriekšējo maču ar "Riga FC", kas vispirms izpaudās kolumbieša Menas un Raimonda Kroļļa nosegšanā - abu brīvība laukumā tika maksimāli ierobežota un tas ierobežoja abu partneru iespējas nogādāt viņiem bumbu, kuriem turklāt arī tika dots maz laika un vietas rīcībai.

Droši vien, ka lielā mērā spēles likteni ietekmēja jau 14. minūtē Emersona gūtie vārti, jo spēles atlikušajā daļā RFS komanda spēlēja ļoti disciplinēti. Tā nebija izteikta spēle "no aizsardzības", tā bija spēle atbilstoši rezultātam, un bija arī iespējas gūt otros vārtus.

Nevar teikt, ka Valmieras komandai nebija iespēju gūt vārtus - vismaz divas vai trīs labas iespējas bija, taču ar to šoreiz izrādījās par maz.

Nevar nepiekrist trenerim Tamazam Pertijam, kurš kā vienu no zaudējuma iemesliem minēja psiholoģisko spiedienu - lielākā daļa no Valmieras komandas futbolistiem nav raduši būt līderi turnīra tabulā, viņiem tas bija kaut kas pilnīgi jauns, un gados jauniem futbolistiem, kādu Valmieras komandā ir lielākā daļa (komandas spēlētāju vidējais vecums ir 21,2 gadi), nav viegli "sagremot" līderu lomu. Būs jāpierod, jo Valmieras komandas sniegums arī šajā zaudētajā spēlē ļauj mums cerēt, ka šosezon par titulu spēkosies vismaz trīs komandas un nevienam netiks ļauts nekur aizmukt.

Savukārt RFS komanda pēc neveiksmīga čempionāta sākuma (tam bija arī objektīvi iemesli) vairs nerada šaubas, ka noteikti ir viena no galvenajām pretendentēm uz titulu. Par to liecina arī pēdējie rezultāti - 3:0 pār "Riga FC" un 1:0 Valmierā.

Uzreiz aiz līderu trio turpina turēties BFC "Daugavpils", kas savā laukumā ar 3:0 pārspēja Jūrmalas "Spartaku". Pirms šīs sezonas daugavpilieši spartakiešus nespēja uzvarēt piecās spēlēs pēc kārtas, bet tagad - divas uzvaras pēc kārtas (čempionāta pirmajā mačā arī mājās bija 2:1). Daugavpils komanda ir spēcīgāka nekā bija pērn, jaunajam trenerim Andrejam Kaļiņinam (26. maijā viņam būs tikai 40 gadu) izdevās izveidot interesantu komandu, kurā izceļas gan ārzemnieki, gan pieredzējuši, gan jaunie pašmāju spēlētāji.

Nupat mačā ar "Spartaku", piemēram, savus pirmos vārtus virslīgā guva 17 gadus vecais Valerijs Lizunovs, turklāt izdarīja to tik efektīgi, ka var rādīt jebkurā futbola apskatā (no šaura leņķa tālajā augšējā stūrī).

Cik ilgi Daugavpils komanda turēsies uzreiz aiz trijnieka? Laiks rādīs, taču izskatās, ka varbūt pavisam drīz BFC "Daugavpils" rindās klusībā sāks domāt arī par tikšanu Eiropas kausu izcīņā, kur Daugavpils komanda (toreiz gan tā bija cita komanda - "Daugava") nav bijusi jau kopš 2014./2015. gada sezonas. Nevar noliegt Daugavpils komandas labo sniegumu, bet tajā pašā laikā nevar noliegt arī "Spartaka" pagaidām bālo sniegumu šajā sezonā. Arī šoreiz negribēju pieminēt Nemanju Belakoviču, taču nākas to darīt - tieši spēles diriģenta Jūrmalas komandai pietrūkst visvairāk. Daugavpiliešiem izdevās nosegt Hejtemu Kerbači (vispirms Dāvis Cucurs, bet tad Kirils Iļjins) un Fraideju, un pretinieku spēle uzbrukumā lielā mērā pajuka. Nevar teikt, ka bija kārtība arī aizsardzības centrā (pirmie un otrie zaudētie vārti). Jūrmalas komandas sniegumā trūkst vispirms viengabalainības, un vismaz pagaidām spartakiešiem nav nekāda iemesla domāt par medaļām vai Eiropas kausiem.

Gribētos, protams, lai tuvāk līderu grupai nonāk gan "Spartaks", gan FK "Ventspils", gan FK "Liepāja". Ventspilnieku 0:3 mačā ar "Riga FC" atgādināja šo komandu pirmo maču, kad rīdzinieki Ventspilī arī uzvarēja ar 3:0 - proti, ventspilniekiem bija labi spēles nogriežņi, viņiem bija iespējas gūt vārtus, bet galarezultāts 0:3. Zinot, kāda ir situācija Ventspils komandā (arī šoreiz to vadīja dublieru treneris Igors Kičigins), futbolistiem var teikt tikai labus vārdus - par centību, par vēlmi spēlēt, par attieksmi. Nākamā spēle ventspilniekiem būs ar ieskrējušos RFS… Savukārt liepājnieki trešo reizi pēc kārtas pārspēja FK "Metta" un šo triju uzvaru kopējais rezultāts ir 10:1. Šosezon - 4:1 un 3:0. Vai metiešu varoņdarbi ir beigušies? Pirms atbildēt, pagaidīsim kaut vai līdz nākamajam mačam ar "Spartaku" - abām komandām tās būs ļoti svarīga spēle. Savukārt liepājniekiem tagad jātiekas viesos ar "Riga FC".

Ir trīs līderi, sāk iezīmēties līderu piecinieks (5. vietu no sestās šķir 6 punkti), taču vēl ir stipri pāragri dalīt komandas izredžu grupās.

Foto: optibetvirsliga.com
Foto: optibetvirsliga.com
Foto: optibetvirsliga.com
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu