Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Trīs līderi un divi sekotāji. Pagaidām...

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
RFS futbolisti
RFS futbolisti Foto: Nora Krevņeva Baibakova (RFS)

Patiesībā jau līderi ir divi - pa 20 punktiem ir RFS un "Valmiera FC" rīcībā, tomēr atļaušos uzskatīt, ka "Optibet" futbola virslīgā ir trīs līderi - titula īpašnieks "Riga FC" atpaliek tikai par trīs punktiem, un tā ir tikai vienas uzvaras tiesa. Abiem līderu trio sekotājiem - FK "Liepāja" zaudēja, bet BFC "Daugavpils" šajā kārtā nespēlēja - neizdevās pietuvoties. Vai var teikt, ka līderu trio atraujas? Punktu izteiksmē tas varbūt tā vēl neizskatās (līdz trešajai vietai ir attiecīgi tikai 5 un 4 punkti), taču spēles ziņā pirmais trio vismaz pašreiz izskatās pārāks par visiem tuvākajiem un tālākajiem sekotājiem.

2018. gada čempionāta pirmajā spēlē FK "Liepāja" savā laukumā ar 2:0 pārspēja "Riga FC", un kopš tā laika liepājnieki "rīdziniekus" vairs nav uzvarējuši - nu jau 12 spēlēs pēc kārtas (4 neizšķirti un 8 zaudējumi). Vai varēja uzvarēt tagad? Diezin vai. Varēja nospēlēt sekmīgāk un zaudēt mazāk nekā ar 1:4, varēja ilgāk uzturēt intrigu, un galarezultāts patiešām neliecina, ka viena komanda bija divas galvas tiesas pārāka, taču diezin vai varēja uzvarēt.

"Riga FC" kā komanda kopumā bija meistarīgāka. Liepājniekiem neizdevās gūt ceturto uzvaru pēc kārtas, bet "rīdzinieku" uzbrucējs melnkalnietis Stefans Miloševičs trijās pēdējās spēlēs guvis 6 vārtus, un kopā viņam jau ir 10 vārti (viņa rēķinā arī divi "hat-trick"), viņam 30. jūnijā beidzas īres līgums (pēc transfermarkt.com datiem) no beļģu kluba "Waasland-Beveren", un čempioniem nebūs viegli melnkalnieti noturēt...

Pirmo uzvaru beidzot guva FK "Metta". Trīs neizšķirti pēc kārtas ar visiem pagājušās sezonas medaļu ieguvējiem arī ir augstu vērtējami, taču par neizšķirtu tik un tā dod tikai vienu punktu - uzvari tu čempionu vai pastarīti. Jūrmalas "Spartakam" spēles lielāko daļu bija pārsvars jeb, kā mēdz teikt, piederēja teritorija, 18 gadus vecajam metiešu vārtsargam Jānim Bekam vismaz 2-3 reizes vajadzēja glābt komandu no vārtu zaudējuma, un jaunais vārtsargs to paveica teicami, bet vārtus divreiz guva - FK "Metta". 2:0. Spartakieši, kad rezultāts vēl bija 0:1 viņiem par sliktu, neizmantoja 11 metru soda sitienu. Astoņās spēlēs spartakiešiem ir 6 zaudējumi. Nevar teikt, ka komanda spēlē slikti, bet...

Spogulis ir turnīra tabula, un tajā spartakiešiem pašreiz nav baudas skatīties. Bet nākamā spēle - ar čempionu "Riga FC"...

Bez "liekas asinsizliešanas" trīs punktus spēlē ar virslīgas aizkavējušos jaunpienācēju "Noah Jūrmala" paņēma FK "Valmiera" - 2:0. Valmieras komandas treneri ļāva atpūsties dažiem no komandas pamatspēlētājiem un deva iespēju apliecināt sevi tiem, kuri šosezon bija spēlējuši maz vai nebija spēlējuši nemaz, - vārtus sargāja Vlads Eleferenko (3. spēle šosezon), pirmo reizi šosezon spēlēja 19 gadus vecais aizsargs Rūdolfs Zeņģis, jau pērn labi iepazītais pussargs Motezs Zadems, pussargi Maksims Toņiševs un Svjatoslavs Kožedubs (3 spēles un vieni vārti Krievijas U-18 izlasē).

Tā nebija pašpārliecinātība vai pretinieka nenovērtēšana, tā bija sava spēka apzināšanās, un iespējas izmantošana dod spēļu praksi tuvākajai rezervei mačā ar objektīvi vājāku pretinieku.

Tas nenozīmē, ka uzvara mājiniekiem nāca viegli - pirmajā puslaikā viņi neizveidoja nevienu pa īstam reālu iespēju gūt vārtus, bet tad guva divus vārtus trijās minūtēs un varēja iesist vēl. Valmieras komanda pašreiz acīmredzot jau ir tādā līmenī, ka drīkst bez liela riska atļauties tamlīdzīgus gājienus - proti, sastāva rotāciju pret turnīra tabulas lejasgala komandu.

"Noah Jūrmala" rindas papildinājis pieredzējis serbu vārtsargs Bojans Kneževičs (47 spēles Serbijas virslīgā un 6 spēles Slovākijas virslīgā), kā arī Krasnodaras futbola audzēknis aizsargs Igors Ponomarjovs un ukraiņu uzbrucējs Oleksijs Bobirs ar spēļu pieredzi Ukrainas virslīgā un Krievijas 1. līgā (PFL), kā arī mazliet Ukrainas U-21 izlasē. Tuvākajā laikā varētu būt klāt vēl daži pieteiktie leģionāri, ir tikai likumsakarīgi, ka komanda kļūst konkurētspējīgāka, un nav tālu tā diena, kad jaunpienācēji gūs pirmos punktus vai pirmo uzvaru.

Cits jautājums - cik tālu vai tuvu ir tā diena, kad kluba vadība norēķināsies ar parādiem... Tas esot jāpaveic šajās dienās.

RFS komanda nezaudē jau 8. spēli pēc kārtas - 1:0 pār FK "Ventspils". Laukuma saimniekiem bija vēl vairākas iespējas gūt vārtus, varēja izcelties un pat izvairīties no zaudējuma viesi (bija vai nebija 11 metru soda sitiens pēc Vako Bačiašvili un Renāra Varslavāna sadursmes - tas lai paliek galvenā tiesneša ziņā...), taču tas - ņemot vērā spēles gaitu - nebūtu īsti taisnīgi.

Savukārt Ventspils komandai joprojām ir tikai viena uzvara, bet tās, šķiet, nav lielākās bažas - komanda nespēlē tik slikti, lai negūtu punktus un uzvaras turnīra turpinājumā. Lielākas bažas varētu būt par spēlētāju pārejas laiku - proti, vai Ventspils komandā vēl paliks kāds no ārzemju futbolistiem, un, ja paliks, tad kas paliks? Un vai paliks visi Latvijas futbolisti? Varētu notikt tā, ka laukumā redzēsim jau pavisam citu Ventspils komandu... Cerēsim uz labāko.

Foto: optibetvirsliga.com
Foto: optibetvirsliga.com
Foto: optibetvirsliga.com
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu