Lielā futbola svinības – UEFA Čempionu līgas fināls

Dragao stadions Foto: EPA/Scanpix
Miks Kuncevičs
CopyDraugiem X Whatsapp

UEFA Čempionu līgai norisināsies jau 66. fināls, kurā šogad par labākā futbola kluba godu Eiropā sacentīsies divas Anglijas premjerlīgas vienības - Mančestras "City" un Londonas "Chelsea". Pirms prestižākā futbola turnīra fināla atskatīsimies uz statistikas rādītājiem, interesantiem faktiem saistībā ar futbola svētkiem un prognozēm šā gada duelim.

Par klubiem, valstu sasniegumiem statistika ir apkopota kopš turnīra pirmsākumiem (1955. gada), savukārt par spēlētāju vai treneru panākumiem fakti analizēti, sākot no 1992. gada, kad turnīrā tika veiktas pārmaiņas.

Turnīra bagātajā vēsturē virs galvas prestižo trofeju virs galvas ir izdevies celt tikai 22 klubiem. Visvairāk šos priekus izbaudījis Spānijas grands Madrides "Real" – 13 triumfi. Seko Itālijas futbola gigants "AC Milan" ar septiņiem panākumiem. Trijnieku noslēdz iepriekšējo divu gadu čempioni Minhenes "Bayern" un "Liverpool" ar sešiem tituliem. Par vienu titulu no trešās vietas atpaliek "Barcelona".

  • Šogad finālā piedalās divi klubi no Anglijas. Ieskatīsimies, kuras valstis visbiežāk pārstāvētas finālā un kā tām klājies.
ValstsPiedalīšanāsUzvaras
Spānija2918
Itālija2812
Anglija2213
Vācija188
Portugāle94
Nīderlande86
Francija71
Dienvidslāvija21
Rumānija11
Skotija11
Grieķija10
Beļģija10
Zviedrija10
  • Klubi, kas turnīrā ir uzvarējuši vismaz piecas reizes, uz futbolistu krekla nopelna UEFA goda zīmi, kas simbolizē, cik titulu konkrētā komanda ir izcīnījusi. Pašlaik to var novērot sešiem klubiem – Madrides "Real" (13), "AC Milan" (7), Minhenes "Bayern" (6) , "Liverpool" (6) un "Barcelona" (5). Vēl šajā "klubiņā" izņēmuma kārtā tiek iekļauts Amsterdamas "Ajax" ar četriem panākumiem.
"Liverpool" zvaigzne Mohameds Salāhs
"Liverpool" zvaigzne Mohameds Salāhs Foto: EPA/Scanpix
  • Savukārt skaita ziņā visvairāk titulu izcīnījuši Anglijas klubi – sešreiz "Liverpool", trīsreiz Mančestras "United", divreiz Notingemas "Forest", vienu reizi Birmingemas "Aston Villa" un Londonas "Chelsea".
  • Diviem klubiem UEFA Čempionu līgas finālu vēsturē zaudējumu ir bijis vairāk nekā panākumu – Lisabonas "Benfica" pieci zaudējumi, divas uzvaras un Turīnas "Juventus" seši zaudējumi, divas uzvaras.
  • Visvairāk vārtu finālspēlēs pašlaik ir guvis Krištianu Ronaldu – četri vārti. Par vieniem vārtiem no pasaules futbola superzvaigznes atpaliek bijušais komandas biedrs velsietis Gerets Beils.
  • Portugāļu futbolists Ronaldu ar leģendāro itāļu aizsargu Paolo Maldīni ir visvairāk piedalījušies finālos – sešas reizes.
Krištianu Ronaldu (no kreisās) un Zinedins Zidāns
Krištianu Ronaldu (no kreisās) un Zinedins Zidāns Foto: AFP/SCANPIX
  • Savukārt treneri, kam visvairāk uzvaru finālā, ir Karlo Ančeloti ("AC Milan" 2003, 2007, Madrides "Real" 2014) un Zinedins Zidāns (Madrides "Real" 2016, 2017, 2018).
  • Visu laiku apmeklētākais fināls bija 1959./1960. gada sezonā, kad Skotijas Glāzgovas pilsētas futbola stadionu piepildīja 127 tūkstoši fanu (127 261). Mačs norisinājās starp Madrides "Real" un Frankfurtes "Eintrach". Savukārt mūsdienās viena no apmeklētajām spēlēm norisinājās Vemblija stadionā Londonā 2011. gadā, kur savā starpā tikās divi bagātākie klubi – "Barcelona" un Mančestras "United". Šo spēli tribīnēs vēroja 87 695 skatītāji.

Prognozes šā gada finālam

Gaidāmajā UEFA Čempionu līgas finālā, kas 29. maijā norisināsies Portugāles pilsētā Portu (sākotnēji fināls tika paredzēts Turcijas pilsētā Stambulā), par galveno favorītu tiek uzskatīta Mančestras "City" komanda. Vietējā čempionātā (Anglijas premjerlīgā) "City" ir pārliecinoši priekšā "Chelsea" un virs galvas cēla Anglijas futbola vērtīgāko trofeju.

Kopš Tomass Tuhels pārņēma "Chelsea" grožus, klubs viņa vadībā sācis demonstrēt labāku futbolu, iepriekšējā kārtā pārspēja Spānijas titulēto klubu Madrides "Real". Vienība lieliski spējusi darboties gan ar bumbu, gan bez tās. Iespaidīgāku padara fakts, ka vācu trenerim trīs mēnešu laikā ir izdevies izmainīt komandas spēli. Izskatās, ka Londonas klubs uz nākamajiem pāris gadiem ir atradis sava kuģa kapteini.

Komandas klupšanas akmens varētu būt uzbrukums, kas šajā sezonā nav bijis pietiekoši stabils.

Slavas vārdus var veltīt arī pretinieku nometnes galvenajam trenerim Hosepam Gvardiolam. Kopš 2016. gada, kad viņš kļuva par Mančestras treneri, par vienu no galvenajiem mērķiem kļuva UEFA Čempionu līgas trofejas izcīnīšana. "Tas bija viens no galvenajiem uzdevumiem, kad ierados šeit," sarunā ar mediju "The Athletic" atzīst speciālists.

"Komanda šā gada laikā ir ieguvusi neaizmirstamu pieredzi."

Ja "Chelsea" komandai nav bijis stabils uzbrukums, tad "City" gadījumā ir pretējs stāsts. Viņi ir spējuši atrast veidus, kā bumbu raidīt vārtos.

Visticamākais spēles scenārijs būs, ka bumbas kontrole piederēs "City" komandai, bet Londonas klubs centīsies pretiniekus pārsteigt ar pretuzbrukumiem. "Chelsea" pašlaik ir viens no labākajiem pussargiem pasaulē - N'Golo Kantē personā, kas jau iepriekšējās kārtās ir sagādājis galvassāpes pretinieku uzbrucējiem.

Ja var ticēt vairākiem ekspertiem un bukmeikeriem, tad 29. maijā trofeja tiks pasniegta "City" komandai, tomēr šā turnīra bagātajā vēsturē pārsteigumu nav trūcis.

Par baudāmu finālu!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu