Baltkrievijas oficiālais karogs pie viesnīcas aizstāts ar vēsturisko sarkanbalto (31)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Paužot atbalstu Lukašenko režīma opozicionāriem un represētajiem, Brīvības bulvāra un Elizabetes ielas krustojumā, kur izvietoti Pasaules čempionāta hokejā dalībvalstu karogi, Baltkrievijas oficiālais karogs nomainīts pret Baltkrievijas vēsturisko sarkanbalto karogu.
Paužot atbalstu Lukašenko režīma opozicionāriem un represētajiem, Brīvības bulvāra un Elizabetes ielas krustojumā, kur izvietoti Pasaules čempionāta hokejā dalībvalstu karogi, Baltkrievijas oficiālais karogs nomainīts pret Baltkrievijas vēsturisko sarkanbalto karogu. Foto: Zane Bitere/LETA

Pirmdien Rīgā, pie viesnīcas "Radisson Blu Hotel Latvija", kur izlikti pasaules čempionāta hokejā dalībvalstu karogi, Baltkrievijas oficiālais karogs tika nomainīts pret Baltkrievijas vēsturisko sarkanbalto karogu, novēroja aģentūra LETA.

(Papildināts viss teksts.)

Karogu pie viesnīcas, kur dzīvo arī Baltkrievijas hokeja izlase, nomainīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) un Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (PP).

Staķis sacīja, ka šāds žests ir bijis Rīgas domes iniciatīva, ko tai uzticējusi Baltkrievijas opozīcija. Ar šo soli tiekot pausts atbalsts tiem, kuri cieš no kaimiņzemes autoritārā līdera, pašpasludinātā prezidenta Aleksandra Lukašenko režīma.

"Rīga solidarizējas ar Baltkrievijas tautu, opozīciju un bēgļiem. Par brīvu Baltkrieviju," pasākuma laikā uzsvēra Staķis.

Rinkēvičs savukārt teica, ka viena lieta ir piemērot sankcijas vai nākt klajā ar dažādiem paziņojumiem, bet šis solis, nomainot karogu, kā simbolisks akts esot spēcīgāks.

Ārlietu ministrs pateicās Rīgas domei par iniciatīvu nomainīt Baltkrievijas oficiālo karogu pret vēsturisko. Viņš arī piebilda, ka šis solis parāda arī attieksmi pret Baltkrievijas rīcību, nosēdinot Minskā pasažieru lidmašīnu, ko "var dēvēt par teroristisku aktu".

Rinkēvičs arī pauda cerību, ka šajās dienās Briselē notiekošajā Eiropas līderu sanāksmē jeb Eiropadomē tiks panākta vienošanās par dalībvalstu vienotu rīcību, reaģējot uz Baltkrievijas rīcību, nosēdinot pasažieru lidmašīnu un aizturot vienu no tās pasažieriem - opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas štāba locekli, opozīcijas medija "Nexta" dibinātāju un galveno redaktoru Protaseviču, kuram Baltkrievijā draud nāvessods.

Kā ziņots, sākotnēji bija plānots, ka kopā ar Latviju pasaules čempionātu hokejā rīkos Baltkrievija, taču kaimiņzemē valdošās politiskās situācijas un pret miermīlīgajiem iedzīvotājiem vērsto represiju dēļ Baltkrievijai tiesības rīkot čempionātu tika atņemtas.

Nedēļas nogalē kļuva zināms, ka Baltkrievijas varas iestādes veikušas Lukašenko režīmam nelojālā žurnālista Romāna Protaseviča aizturēšanu, liekot nosēsties "Ryanair" lidmašīnai, kura tobrīd šķērsoja Baltkrievijas gaisa telpu.

Lidmašīnai, kas svētdien bija ceļā no Atēnām uz Viļņu, Baltkrievijas gaisa telpā netālu no Lietuvas robežas nācās mainīt kursu un doties uz Minsku, kur Baltkrievijas kriminālpolicija aizturēja vienu no tās pasažieriem - opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas štāba locekli, opozīcijas medija "Nexta" dibinātāju un galveno redaktoru Protaseviču, kuram Baltkrievijā draud nāvessods.

Triju Baltijas valstu prezidenti pirmdien videosarunā nosodījuši Baltkrievijas režīma varasiestāžu veikto pasažieru lidmašīnas sagrābšanu un pieprasījuši nekavējoties atbrīvot Minskā aizturēto opozicionāru Romānu Protaseviču.

Latvijas prezidents Egils Levits, Lietuvas prezidents Gitans Nausēda un Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida atzinuši, ka pēc šā bezprecedenta notikuma Baltkrievijas gaisa telpa pasludināma par nedrošu starptautiskajiem lidojumiem un šīs valsts lidmašīnas nedrīkstētu ielaist Eiropas Savienības (ES) lidostās.

Viņi norādījuši, ka nekavējoties jāveic neatkarīga starptautiska izmeklēšana un ES līmenī jānosaka stingras un iedarbīgas sankcijas pret šā terora akta veicējiem un Baltkrievijas režīmu.

Komentāri (31)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu