Šteinberga: Bija interese arī no citu valstu komandām

CopyDraugiem X Whatsapp
Anete Šteinberga
Anete Šteinberga Foto: FIBA.com

Interese no spēcīgām komandām Spānijas un Francijas čempionātos uz brīdi likusi pārdomāt Stambulas "Galatasaray" jau februāra beigās izteikto līguma piedāvājumu, bet ģimeniskuma sajūta, kas valda Turcijas klubā, bijis viens no faktoriem, kāpēc nolemts parakstīt jaunu līgumu, atklāja Latvijas izlases basketboliste Anete Šteinberga.

Šteinberga uz vienu gadu pagarinājusi līgumu ar Turcijas komandu Stambulas "Galatasaray". Stambulas kluba rindas viņa papildināja pirms 2020./2021.gada sezonas.

Aizvadītajā sezonā viņa laukumā devās 43 spēlēs, 35 Turcijas čempionātā un astoņas Eirolīgā. Turcijas meistarsacīkstēs ikšķiliete vidēji mačā guva 13,5 punktus, izcīnīja 7,2 bumbas zem groziem, atdeva 2,7 rezultatīvas piespēles un pārtvēra 1,4 bumbas, bet Eirolīgā viņai bija caurmērā 13,4 punkti un 9,3 bumbas zem groziem.

"Sezona bija mainīga... Komandā bieži mainījās spēlētājas. Ar komandas biedrēm atskatījāmies uz sezonu un secinājām, ka tās laikā būtībā spēlēja trīs dažādas komandas," par pirmo gadu Stambulas komandā stāstīja Šteinberga.

Basketboliste norādīja, ka sezona jau tā nebija viegla biežo rotāciju dēļ, bet aprīļa sākumā tieši pirms pusfināla sērijas visu komandu pāršalcis arī Covid-19 vilnis. Martā un aprīlī Turcijā krasi pieauga ar Covid-19 saslimušo skaits, tāpēc "Galatasaray" vadība lēma uz ceturtdaļfināla spēlēm Ankarā doties ar autobusu. Bēgšana no lidostām nebija sekmīga, jo no autobusā esošajām 22 personām ar Covid-19 nesaslima tikai trīs.

"Kā ķirsītis uz kūkas bija saslimšana ar Covid-19, kas pirms pusfināla skāra visu komandu. Uz brīdi valdīja neziņa par to, vai atgriezīsimies turnīrā. Tās arī bija teju sezonas beigas, tāpēc daudzas amerikānietes jau vēlējās doties mājup," situāciju komandā pirms pusfināla sērijas atklāja basketboliste. "Atgriešanās pēc izslimošanas katrai bija citādāka. Es biju viena no pirmajām, kura atgriezās sastāvā."

"Pārējās atgriezās soli pa solim, tāpēc bija neliels izdzīvošanas pārbaudījums, nezinot, vai sasniegsim finālu," dažas no grūtībām aizvadītajā sezonā uzskaitīja Latvijas izlases spēlētāja.

Finālā "Galatasaray" trīs spēlēs zaudēja sīvākajai konkurentei Stambulas "Fenerbahce", bet kluba vadība ar sezonā parādīto sniegumu bijusi apmierināta. Galvenais bijis sasniegt finālu.

"Neteiktu, ka "Fenerbache" bija neapturama, jo vienreiz Eirolīgā viņas uzvarējām, taču viņām sastāvā ir Alīna Jagupova un Keila Makbraida, kuras ir ļoti labas snaiperes. Man pašai regulāri klāt bija sedzēja, tāpēc nedz man, nedz komandai ciešās aizsardzības dēļ neizdevās parādīt savu spēli," sīvās cīņas Turcijas čempionāta finālā atminējās Šteinberga. "Spiedienu jutām visu 40 minūšu garumā."

Komanda jauno līgumu ar Šteinbergu oficiāli izziņoja 17.maijā, bet sarunas esot sākušās jau krietni ātrāk. Tāpat interese bijusi arī no citām spēcīgām Eiropas komandām, bet pirms sezonas bijušas sarunas ar vienu Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) komandas galveno treneri.

"Pirmās pārrunas sākās jau februāra beigās. Vēlāk vienojāmies par dažādiem līguma punktiem, bet jau pusfināla laikā viss būtībā arī izkristalizējās," pārrunu gaitu ieskicēja Šteinberga. "Bija interese arī no citu valstu komandām, tāpēc desmit dienas apdomāju Stambulas kluba lēmumu un vēlāk arī piekritu. Galvenokārt, nedevos uz citu komandu, jo man nepatīk pārlieku bieži mainīt klubus."

Šteinberga norādīja, ka viņai ļoti patīk Stambulas komandā, jo tajā valda ģimeniskuma sajūta un personālam patiesi rūp spēlētāju labklājība. Tāpat svarīgs faktors ir turnīri, kurā komanda spēlē. Arī nākamsezon "Galatasaray" piedalīsies FIBA Eirolīgā, kas bijis labs priekšnosacījums jauna līguma parakstīšanā.

"Interese no Francijas un Spānijas komandām man nedaudz lika apdomāt "Galatasaray" piedāvājumu. Beigās par labu izlēmu Turcijai," piebilda Šteinberga.

"Gada sākumā runāju arī ar vienu galveno treneri no WNBA kluba. Viņš vēlējās mani redzēt komandas sastāvā, taču šajā sakarā korekcijas ieviesa Covid-19 pandēmija."

"Vīzas process un Covid-19 protokoli tur ir diezgan sarežģīti... Tāpat komandas lielākoties paļaujas uz gados jaunākām spēlētājām, bet pārējās pielasa sastāvam, lai ir kvalitatīvi treniņi. Interese bija, bet dažādu šķēršļu dēļ nolēmu turp nedoties."

6.maijā Latvijas Basketbola savienība (LBS) paziņoja, ka dāmu izlasi turpmāk vadīs Polijā ilgstoši strādājošais Gundars Vētra. Viņam talkā nāks pieredzes bagātie treneri Ainars Zvirgzdiņš un bijušais valstsvienības stūrmanis Mārtiņš Zībarts.

"Vētras izvēli noteikti vērtēju ar plusa zīmi. Viss treneru korpuss manā vērtējumā šobrīd ir spēcīgākais kolektīvs Latvijas sieviešu basketbolā," izmaiņas valstsvienības treneru štābā komentēja basketboliste.

"Esmu sekojusi Vētras vadītā kluba Gdiņas "Arka" sasniegumiem Polijas čempionātā. Man patīk, kā komanda spēlē. Vētras vadībā klubs demonstrējis stabilu sniegumu. Tāpat patika "Arka" spēle Eirolīgas turnīrā," trenera darbu Polijas komandā atzinīgi vērtēja Šteinberga. "Protams, bija savi trūkumi sastāva rotācijā, bet, uzskatu, ka viņi ļoti labi cīnījās ar pretiniekiem un izdarīja spiedienu."

Šteinberga savulaik ar Vētru sastrādājusies Latvijas U-20 izlasē, kad viņš pildīja galvenā trenera asistenta pienākumus. Tāpat basketboliste jaunības gados ar Vētras meitu mācījās vienā vidusskolā.

Turcijas vicečempione arī norādīja, ka pietiekami regulāri sazinās ar sieviešu izlases koordinatoru Ediju Eglīti. Jūlija beigās plānota izlases pirmā pulcēšanās, bet pagaidām nekas konkrēts vēl nav zināms.

Viena no Latvijas izlases līderēm pagaidām vēl atrodas Turcijā un izbauda pelnītu atpūtu, bet jūnija beigās vai jūlija sākumā plānots sākt gatavošanos jaunajai sezonai.

"Jūlijā un augustā sezonai sākšu gatavoties nopietnāk. Arī tagad es nesēžu mājās neko nedarot, pildu ikdienas vingrinājumus," par tuvākajiem plāniem vasarā stāstīja Šteinberga, kurai Turcijā jāatgriežas septembra sākumā.

"Galatasaray" basketbolistes Turcijas čempionātā izcīnīja sudraba medaļas, bet Eirolīgā apstājās ceturtdaļfinālā. Abos turnīros viņas apturēja otrs Stambulas grands "Fenerbahce".

Pirms pievienošanās Turcijas komandai Šteinberga divas sezonas pavadīja Itālijas vienībā Venēcijas "Umana Reyer". Pirms došanās uz Itāliju Šteinberga sezonu pavadīja Ainara Zvirgdiņa tobrīd trenētajā Brenas "Mithra Castors" vienībā, palīdzot tai izcīnīt Beļģijas čempiontitulu.

Šteinberga karjeru iesāka "TTT Rīga" komanda, bet no 2009. līdz 2013.gadam spēlēja Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) "C-USA" konferences Teksasas Universitātes Elpaso komandā "UTEP Miners". Pēc tam viņa 2014./2015.gada sezonā pārstāvēja "Mithra Castors", kopā ar Zvirgzdiņu palīdzot komandai aizkļūt līdz FIBA Eiropas kausa finālam un triumfēt Beļģijas čempionātā. Nākamo sezonu viņa iesāka Krievijas komandā Vologdas "Čevakata", bet 2016.gada februārī papildināja Prāgas ZVVZ USK rindas, Čehijas vienības sastāvā divus gadus pēc kārtas izcīnot ceturto vietu Eirolīgā un kļūstot par valsts čempioni.

Šteinberga Latvijas izlasi pārstāvējusi trīs Eiropas čempionātos un 2018.gada Pasaules kausa izcīņā. Valstsvienībā viņa laukumā devusies 76 spēlēs, kurās vidēji guvusi 10,4 punktus, izcīnījusi 6,0 bumbas zem groziem un atdevusi 1,2 rezultatīvas piespēles.

Šteinberga ir divu Eiropas U-20 čempionātu bronzas medaļu laureāte.

Viņa tikusi atzīta par 2016. un 2017.gada Latvijas labāko basketbolisti.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu