Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: FK "Liepāja" atgriežas Eiropā

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
FK "Liepāja" futbolisti
FK "Liepāja" futbolisti Foto: FK Liepāja/Facebook

Pēc 15. kārtas spēlēm Latvijas Optibet futbola virslīgā pirmās četras vietas ieņem komandas, kuras šosezon pārstāvēs Latviju Eiropas kausu izcīņā - uz ceturto vietu pēc nesekmīga sezonas sākuma pakāpās FK "Liepāja".

Atkal ir divi līderi, taču tagad duetā nav Valmieras komandas, kura šajā kārtā nespēlēja. Pirmā trio atrāviens ir vēl ievērojamāks (ceturto vietu no trešās šķir 8 punkti), tā ka vismaz pašreiz lielākā intriga ir par vietu secību tieši līderu trijniekā un cīņā "par Eiropu" - par ceturto vietu, kas var dot tiesības nākamgad piedalīties Eiropas kausu izcīņā (ja Latvijas kausu iegūs kāda no komandām, kas nebūs pirmajā četriniekā, tad ceturtā vieta durvis uz Eiropu gan neatvērs).

Tas novērojams jau vairākas sezonas, un šī sezona laikam nebūs izņēmums - tiklīdz komandas pāriet spēlēt uz dabīgajiem laukumiem, tā Liepājas komanda sāk spēlēt labāk. Arī uz dabīgajiem laukumiem liepājniekiem ir bijušas neveiksmju sērijas (atcerēsimies kaut vai pagājušo sezonu, kad komandai bija gan 4 zaudējumi pēc kārtas, gan 7 pēc kārtas neuzvarētas spēles), bet tomēr uz dabīgajiem laukumiem FK "Liepāja" jūtas pārliecinošāk.

Protams, 5:0 uzvara pār virslīgas jaunpienācēju "Noah Jūrmala" šajā ziņā varbūt arī nav rādītājs, taču svarīgāks par rezultātu šoreiz ir izpildījums, kas priecēja jau iepriekšējā mačā ar FK "Ventspils". Pirmo reizi sevi kā vienu komandas līderiem (ar tādu domu arī tika aicināts) tik pārliecinoši apliecināja pieredzējušais baltkrievu spēlētājs Mihails Gordeičuks - divi skaisti gūti vārti. Ir iemesls atgādināt, ka viņš aizvadīja 26 spēles un guva 4 vārtus Baltkrievijas izlasē, 7 reizes ar Borisovas BATE bija Baltkrievijas čempions, divreiz bija virslīgas labākais vārtu guvējs (pavisam virslīgā guva 74 vārtus), aizvadīja BATE rindās 16 spēles UEFA Čempionu līgas pamatturnīrā, bet 2017. gadā bija atzīts par gada labāko spēlētāju.

Pieredzējušie spēlētāji (Gordeičukam ir 31 gads, tā ka ne tuvu vēl nav veterāns) zina, kā sevi sagatavot sezonai un kad jābūt labākajā sportiskajā formā. Izskatās, ka vismaz pašreiz pirmais numurs Liepājas komandas vārtos ir Krišjānis Zviedris. Ukrainis Aleksandrs Ribka, kurš ļoti daudz palīdzēja pagājušajā sezonā, izteica vēlmi atgriezties dzimtenē, un otrais vārtsargs tagad ir tikai 17 gadus vecais Klāvs Bethers. Iespējams, ka liepājnieki arī meklēs vēl kādu pieredzējušāku vārtsargu, neesmu viņiem te ieteicējs, taču Zviedrim ir 24 gadi, viņš vairs nav iesācējs, bet vēl nav arī pietiekami pieredzējis un šis ir tas laiks, kad ir jāspēlē, jāspēlē un vēlreiz jāspēlē. Un tad Liepājas komandā, cerams, atkal būs stabils pašmāju pirmais numurs vārtos. Savus pirmos vārtus virslīgā tikai otrajā spēlē liepājnieku rindās guva 18 gadus vecais Roberts Meļķis - tikai piecas minūtes pēc iziešanas uz maiņu.

BFC "Daugavpils" ar 1:2 zaudēja RFS komandai un atkāpās uz piekto vietu, taču neatkāpās un neatkāpsies no ieceres spēkoties par ceturto vietu un tikšanu Eiropas kausos. To daugavpilieši arī neslēpj. RFS komandai bija iespējas vēl gūt vārtus, un tā varēja uzvarēt arī pārliecinošāk (atkal vairās reizes teicami spēlēja vārtsargs Frenks Dāvids Orols), savukārt viesi prasmīgi izmantoja pretuzbrukumu taktiku un mača beigās varēja aizvest no Arkādijas parka punktu. RFS komandai 7. uzvara pēc kārtas un 10 pēc kārtas nezaudētas spēles. BFC "Daugavpils" kopš atgriešanās virslīgā zaudēja RFS komandai 8 no 8 spēlēm.

Titula īpašnieks "Riga FC" ar 3:0 pārspēja FK "Metta". Metiešiem neizdevās atkārtot pirmajā riņķī iespēto, kad bija 1:1 un rezultātu izlīdzināja "rīdzinieki". Pieklusis turnīra labākais vārtu guvējs Stefans Miloševičs, kurš pirmo reizi uzaicināts uz Melnkalnes izlases treniņiem pirms Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēm (kurš teica, ka ar spēli Latvijas virslīgā leģionāri nevar pievērst savu izlašu treneru uzmanību?!) - gūti vārti piecās spēlēs pēc kārtas, bet tagad divas spēles pēc kārtas bez gūtiem vārtiem.

Jaunas vai nosacīti jaunas sejas FK "Ventspils" rindās.

Ventspils komandas un Jūrmalas "Spartaka" spēlē tika fiksēts pirmais bezvārtu jeb 0:0 neizšķirts šā gada virslīgas čempionātā, un tas laikam bija likumsakarīgs mača iznākums (beigās gan ventspilnieki varēja arī izraut uzvaru). Ventspils komanda nav uzvarējusi jau 6 spēles pēc kārtas (divi neizšķirti), savukārt spartakiešiem jau sestajā spēlē pēc kārtas neizdodas uzvarēt Ventspilī.

Ventspilī pakāpeniski veidojas jauna un interesanta komanda. Skaidrs, ka galvenie ratu vilcēji ir pieredzējušākie futbolisti, taču viņiem labi palīgi ir jauni un vēl pavisam jauni vietējās futbola akadēmijas audzēkņi. Mačā ar "Spartaku" sākumsastāvā izgāja 19 gadus vecais uzbrucējs Dīvs Rīns (nospēlēja 80 minūtes) un tikai 16 gadus vecais aizsargs Ņikita Fedoruks (nospēlēja visu maču), spēlei bija pieteikti arī Dāvis Daniels Kaņeps (18 gadi), Eduards Zecmanis (20), Ņikita Rozancevs (18) un vārtsargs Ignatijs Koļesņiks (19; Vladislavam Lazarevam neliels savainojums). Savukārt Mariss Bite (21), Robins Kokarītis (21), Kristers Neilands (20), Artūrs Ļotčikovs (21) un Niks Dusalijevs (19) jau ir iepazīti iepriekš vai šajā sezonā.

Ventspils futbola akadēmija dod virslīgas komandai interesantu un perspektīvu papildinājumu, kas pēc dažiem gadiem var kļūt par komandas kodolu. Saglabājot labākos jaunos spēlētājus (ir vēl puiši, kas jau šosezon var parādīties ja ne laukumā, tad spēles pieteikumā) un papildinot komandu ar dažiem leģionāriem, ar dažiem pieredzējušākiem pašmāju futbolistiem, Ventspilī var izveidoties atkal par medaļām konkurētspējīga komanda. Un arī tāpēc ir jācenšas saglabāt Ventspilī labu virslīgas komandu - lai jaunajiem ir, uz ko tiekties un kur sevi apliecināt mājās - proti, Latvijas futbola virslīgā, lai viņiem ir iespēja tikt pamanītiem arī dziļākos futbola ūdeņos.

Tagad "Optibet" virslīgā būs pauze līdz 13. jūnijam - klāt izlašu spēļu laiks. Klubos ir laiks sadziedēt savainojumus, ir laiks sakārtot domas un varbūt kaut ko arī pamainīt komandā. Jo interesantāka būs atgriešanās pēc divām nedēļām.

Foto: Ekrānšāviņš no optibetvirsliga.com
Foto: Ekrānšāviņš no optibetvirsliga.com
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu