Euro 2020 ⟩ Sākas futbola mēnesis. Vai Ronaldu un Portugāle nosargās Eiropas čempionu titulu? (2)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Krištianu Ronaldu
Krištianu Ronaldu Foto: EPA/Scanpix

No 11. jūnija līdz 11. jūlijam mēnesi ilgs viens no lielākajiem sporta forumiem pasaulē - Eiropas čempionāts futbolā. Turnīrā piedalīsies 24 komandas, mači notiks 11 dažādās pilsētās.

Pirmajā spēlē piektdien plkst. 22.00 laukumā dosies Itālijas un Turcijas futbolisti. Turnīra atklāšanas mačs notiks Romā. "Stadio Olimpico" stadiona ietilpība ir aptuveni 70 tūkstoši skatītāju, taču Covid-19 ierobežojumu dēļ maču varēs apmeklēt aptuveni 17 tūkstoši līdzjutēju.

Eiropas čempionāta spēles notiks arī Amsterdamā (Nīderlande), Baku (Azerbaidžāna), Bukarestē (Rumānija), Budapeštā (Ungārija), Kopenhāgenā (Dānija), Glāzgovā (Skotija), Londonā (Anglija), Minhenē (Vācija), Sanktpēterburgā (Krievija) un Seviļā (Spānija).

Sagaidāms, ka vienīgi Budapeštā stadions būs ar pilnām tribīnēm, pulcējot aptuveni 67 tūkstošus skatītāju. Savukārt vismazāk skatītāju drīkstēs pulcēties Glāzgovā, kur stadionā varēs iekļūt apmēram 12 tūkstoši fanu. Turnīram vajadzēja notikt jau pērn, taču tas tika pārcelts Covid-19 dēļ. 

Eiropas čempioni 11. jūlijā tiks noskaidroti finālmačā Londonā. Pirms pieciem gadiem iepriekšējā turnīrā finālā Parīzē mājiniece Francija piekāpās Portugālei, kas pirmo reizi tika kronēta par Eiropas čempioni. Savukārt 2018. gada Pasaules kausā Francijas futbolisti finālā, kas notika Maskavā, pārspēja Horvātiju.

24 komandas sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. 16 komandas sasniegs izslēgšanas spēļu turnīru un turpinās cīņu astotdaļfinālā - apakšgrupu uzvarētāji, otro vietu ieguvēji un četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Divas komandas piedzīvos debiju Eiropas čempionātā - Ziemeļmaķedonija un Somija. Kā zināms, Latvija vienīgo reizi Eiropas čempionātā spēlēja 2004. gadā ar Māri Verpakovski priekšgalā.

Visvairāk dalības reižu ir Vācijai, kurai šis būs jau 13. turnīrs. Krievija (agrāk PSRS) Eiropas čempionātā spēlēs 12. reizi, bet Spānijai šis būs 11. turnīrs. Itālijai, Francijai, Anglijai, Čehijai un Nīderlandei šis būs desmitais Eiropas čempionāts.

Eiropas čempionātā pa trim reizēm triumfējusi Vācija (1972., 1980., 1996.) un Spānija (1976., 2008., 2012.). Divi tituli ir Francijai (1984., 2000.). Vācija trīsreiz finālā ir zaudējusi, pa vienai neveiksmei ir arī Spānijai un Francijai.

Savukārt pa reizei Eiropas čempionu tronī bijusi PSRS (1960.), Itālija (1968.), Čehija (1976.), Portugāle (2016.), Nīderlande (1988.), Dānija (1992.) un Grieķija (2004.).

Bukmeikeri par Euro 2020 galvenajiem favorītiem uzskata pasaules čempionus Francijas futbolistus. Prognozēs par potenciālajiem uzvarētājiem seko Anglija, Beļģija, Vācija, Itālija, Spānija, Portugāle un Nīderlande.

Aizraujošas cīņas gaidāmas F grupā jeb "Nāves grupā", kurā tiksies pasaules čempione Francija, Eiropas čempione Portugāle, titulētā Vācija un viena no mājiniecēm Ungārija, kas divas no trim grupas spēlēm aizvadīs savā laukumā.

Latvijas izlase Euro 2020 kvalifikācijā spēlēja vienā apakšgrupā ar Eiropas čempionāta dalībniecēm Poliju, Austriju un Ziemeļmaķedoniju. Apakšgrupā spēlēja arī Slovēnija un Izraēla, bet Latvija palika pēdējā vietā.

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā labākais vārtu guvējs bija Anglijas izlases uzbrucējs Herijs Keins, kurš izcēlās ar 12 precīziem sitieniem. 11 vārtus guva Portugāles futbola zvaigzne Krištianu Ronaldu un Erans Zahavi no Izraēlas. Savukārt pa 10 precīziem sitieniem izpildīja Tēmu Puki (Somija) un Aleksandars Mitrovičs (Serbija).

Kvalifikācijas turnīrā perfekti nospēlēja Beļģija un Itālija, izcīnot 10 uzvaras 10 spēlēs. Beļģija patlaban ir FIFA pasaules ranga līdere, savukārt Itālija ir nepārspēta 27 spēlēs pēc kārtas jau kopš 2018. gada septembra.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu