Anglijas futbola izlase Eiropas čempionāta finālturnīra spēlē uzvar Horvātiju

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: LAURENCE GRIFFITHS/AFP/Scanpix

Anglijas futbola izlase svētdien savā pirmajā Eiropas čempionāta finālturnīra spēlē Vemblija stadionā ar rezultātu 1:0 (0:0) uzvarēja Horvātiju.

Anglijas izlases labā vārtus guva Rahīms Stērlings

Jau pirmajās minūtēs vārtu konstrukciju norībināja Fils Foudens un arī turpmākajās minūtēs angļi vētraini uzbruka. Puslaika turpinājumā gan horvāti noslāpēja pretinieku uzbrukumus un pirmās 45 minūtes noslēdzās bezvārtu neizšķirti.

Otrā puslaika pirmajā pusē, 56.minūtē, pēc Kelvina Filipsa piespēles uzbrukuma smailē nonāca Stērlings, kurš bija nekļūdīgs - 1:0 futbola dzimtenes pārstāvju labā. Piecas minūtes vēlāk no tuvas distances pāri vārtiem sita Herijs Keins, taču epizode noslēdzās neveiksmīgi - angļu uzbrucējs ar sāniem ietriecās stabā, kas gan netraucēja viņam turpināt dueli.

Puslaika turpinājumā horvāti centās stiprināt uzbrukumu, bet angļi pēdējās desmit minūtēs - aizsardzību. Mača 82.minūtē, nomainot Keinu, par visu laiku jaunāko finālturnīra debitantu kļuva 17 gadus un 349 dienas vecais balsta pussargs Džūds Belinghems.

Šīs izlases spēlē D grupā, kur pirmdien Glazgovā būs Skotijas un Čehijas duelis.

Abas komandas tikās 2018.gada Pasaules kausa pusfinālā, kurā ar 2:1 pagarinājumā pārāki bija horvāti, kuri vēlāk kļuva par vicečempioniem, kamēr Anglija cīņā par trešo vietu piekāpās beļģiem.

Anglijas vienības kapteinis Harijs Keins no Totenhemas "Hotspur", kurš 54 spēlēs izlases sastāvā guvis 34 vārtus, ir pilns apņēmības atvest mājās Anglijai pirmo nozīmīgo starptautisko trofeju kopš uzvaras 1966.gada Pasaules kausā, kad turnīrs notika pašu mājās.

Tieši vārtu iekarošanas problēmas angļiem pēdējā laikā sagādājušas lielākās galvassāpes, kaut gan valstsvienība ir svinējusi sešas uzvaras pēc kārtas. Tikai mačā ar Sanmarīno ir gūti vairāk nekā divi vārti (5:0). Tomēr arī aizsardzībā pēdējā brīdī no sastāva bija jāizslēdz "Liverpool" aizsargs Trents Aleksandrs-Arnolds, kurš pārbaudes spēlē pret Austriju savainoja augšstilbu.

Kapteiņa Lukas Modriča vadībā Eiropas meistarsacīkstēs spēlēs valstsvienības spēlēs krietni pieredzējušāka komanda, nekā tā ir Anglijas rīcībā.

Tomēr pēdējie rezultāti horvātiem nav iepriecinoši. Tiesa, arī pretinieki bijuši gana spēcīgi, tomēr no pēdējām deviņām spēlēm kopš oktobra vidus izdevies uzvarēt vien Kipru un Maltu, pēdējā mačā ar 0:1 piekāpjoties beļģiem.

Anglijas izlases galvenais treneris ir 50 gadus vecais Gerets Sautgeits, kurš valstsvienību vada jau piecus gadus, kamēr Horvātijas izlasi vada par četriem gadiem vecākais Zlatko Daličs, kurš izlasi pārņēma 2017.gadā un zina, kā uzvarēt angļus.

Pirms četriem gadiem Francijā Horvātija pēc uzvaras grupā ar 0:1 jau pirmajā "play-off" kārtā piekāpās nākamajai čempionei Portugālei, bet Anglija pirmajā izslēgšanas spēļu kārtā ar 1:2 atzina Islandes pārākumu.

Kopumā Anglijai šis ir desmitais finālturnīrs, 1968.gadā iegūstot bronzu, bet 1996.gadā zaudējot pusfinālā. Savukārt horvāti sesto reizi atrodas Eiropas spēcīgāko komandu kompānijā, divreiz tiekot līdz ceturtdaļfinālam.

Pārbaudes spēlēs pirms Eiropas čempionāta Anglija ar 1:0 pārspēja Austriju un Rumāniju. Horvātija bez zaudējuma Beļģijai spēlēja 1:1 ar Armēniju.

Pēdējās deviņās abu izlašu iepriekšējās spēlēs tikai divreiz uzvarējusi Horvātija, taču viena no tām ļāva kļūt par pasaules vicečempioni.

2021.gada Eiropas čempionāta finālturnīrs līdz 11.jūlijam norisināsies Eiropas 11 pilsētās. Kontinenta spēcīgākā komanda tiks noskaidrota Vemblija stadionā Londonā. Atjaunotais Vemblija stadions izlašu turnīru titula maču uzņems pirmo reizi vēsturē, bet tā priekštecī savulaik tika izspēlēts 1966.gada Pasaules kausa fināls un 1996.gada Eiropas čempionāta fināls.

Pirms pieciem gadiem par Eiropas čempioni tika kronēta Portugāle, kas Parīzē notikušajā finālmačā ar rezultātu 1:0 pagarinājumā pārspēja Franciju.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificēsies divas labākās izlases, kā arī tajā iekļūs četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle. Kad turnīrā piedalījās vēl 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

Anglijas futbola izlases sastāvs: Džordans Pikfords, Kails Volkers, Džons Stouns, Tairons Mingss, Kīrens Trupjērs, Deklans Raiss, Kelvins Filipss, Meisons Mounts, Fils Foudens (Markuss Rešfords, 71.min.), Rahīms Stērlings (Dominiks Kelverts-Levins, 90.min.), Herijs Keins (Džūds Belinghems, 82.min.).

Horvātijas izlases sastāvs: Dominiks Livakovičs, Domagojs Vida, Šime Vrsaļko, Duje Čaleta-Cars, Joško Gvardiols, Luka Modričs, Marcelo Brozovičs (Nikola Vlašičs, 70.min.), Mateo Kovačičs (Mario Pašaličs, 85.min.), Ante Rebičs (Bruno Petkovičs, 78.min.), Andrejs Kramaričs (Joseps Brekalo, 70.min.), Ivans Perišičs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu