Video ⟩ Šiks gūst supervārtus un kaldina Čehijas uzvaru EČ mačā pret Skotiju

CopyDraugiem X Whatsapp
Patriks Šiks
Patriks Šiks Foto: AFP/SCANPIX

Čehijas futbola izlase pirmdien Eiropas čempionāta finālturnīra mačā Glāzgovā ar rezultātu 2:0 (1:0) uzvarēja Skotiju. Čehijas izlases labā abus vārtus guva Patriks Šiks, kurš otrajā precīzajā sitienā trāpīja no laukuma centra.

Spēles otrajā desmitminūtē ar pirmajiem bīstamajiem sitieniem pa vārtiem apmainījās Šiks un Lindons Daikss. Pirmais puslaiks ritēja bez būtiskiem pavērsieniem līdz 42.minūtē pēc Vladimīra Coufala centrējuma soda laukumā Šiks uzvarēja "otrajā stāvā" un ar galvu raidīja bumbu vārtos.

Daudz spraigāk iesākās otrais puslaiks - vispirms Džeks Hendrijs norībināja vārtu pārliktni, bet pēc tam čehu vārtsargs Tomāšs Vaclīks neļāva komandas biedram Tomāšam Kalasam ieraidīt bumbu savos vārtos.

Spēles 52.minūtē par mača spilgtāko un kuriozāko momentu parūpējās Šiks. Skotu vārtsargs Deivids Māršals izgāja tālu no vārtiem un Šiks no laukuma centra ieraidīja bumbu tīklā - 2:0. Spēles 60.minūtē Stjuarta Ārmstronga bīstamu sitienu bloķēja Kalass, čehu futbolistam gandrīz vēlreiz ieraidot bumbu savos vārtos. Nākamajā epizodē čehus glāba Vaclīks.

Skoti turpināja uzbrukt un rezultāts palika nemainīgs, pateicoties tikai Vaclīka izcilajām darbībām Čehijas izlases vārtos. Vēlāk skotu uzbrukumi noplaka un mājiniekiem neizdevās mainīt cīņas rezultātu. Pamatlaika pēdējā minūtē Mihaels Krmenčīks izdarīja sitienu no ļoti tuvas distances, taču Māršals liedza čehiem palielināt savu pārsvaru.

D apakšgrupā pirmā spēle notika svētdien un tajā Anglija ar 1:0 uzvarēja Horvātiju.

Skotija deviņdesmitajos gados divreiz spēlēja Eiropas čempionāta finālturnīrā un tagad pēc 23 gadu pārtraukuma atgriezusies kontinenta spēcīgāko komandu saimē. Čehija spēlē savā septītajā finālturnīrā pēc kārtas. 1996.gadā tika ieņemta otrā vieta, finālā pagarinājumā zaudējot Vācijai, bet astoņus gadus vēlāk arī papildlaikā čehi pusfinālā zaudēja Grieķijai. Savukārt Čehoslovākija savulaik labāko četriniekā iekļuva trīs reizes, 1976.gadā kļūstot par čempioni.

Pārbaudes spēlēs Skotija spēlēja neizšķirti 2:2 ar Nīderlandi un ar 1:0 uzvarēja Luksemburgu, bet Čehija ar 0:4 kapitulēja Itālijai un ar 3:1 pieveica Albāniju. No deviņām savstarpējām spēlēm abas izlases guvušas pa četrām uzvarām, tiesa, pēdējos trīs mačos pārāki bijuši Skotijas futbolisti.

Skotijas izlasi kopš 2019.gada vada kādreizējais Londonas "Chelsea" aizsargs Stīvs Klārks, bet pie Čehijas izlases stūres kopš 2018.gada ir Jaroslavs Šilhavijs.

Skotijas izlases sastāvā ir Anglijas premjerlīgas un Skotijas čempionāta futbolisti, kā arī viens spēlētājs no Beļģijas līgas. Komandas kapteinis ir "Liverpool" aizsargs Endrū Robertsons, bet labākais vārtu guvējs - Birmingemas "Aston Villa" pussargs Džons Makdžins, kurš valstsvienībā izcēlies desmit reizes.

Tikmēr Čehijas izlases līderis ir Vesthemas "United" pussargs Tomāšs Součeks, tāpat laukuma vidusdaļā liela loma ir Vladimīram Daridam no Berlīnes "Hertha". Ar neregulāru rezultativitāti spēlējošajā Čehijas izlasē uzbrukumā lielas cerības saista ar Leverkūzenes "Bayer" spēlējošo Patriku Šiku.

Dienas otrajā spēlē plkst.19 Sanktpēterburgā būs E apakšgrupas duelis starp Polijas un Slovākijas komandām. Maču pārraidīs kanāls TV6.

Noslēdzošajā mačā plkst.22 Seviljā tiksies vēl divas E apakšgrupas komandas - Spānija un Zviedrija. Arī šis mačs būs vērojams kanālā TV6.

2021.gada Eiropas čempionāta finālturnīrs līdz 11.jūlijam norisināsies Eiropas 11 pilsētās. Kontinenta spēcīgākā komanda tiks noskaidrota Vemblija stadionā Londonā. Atjaunotais Vemblija stadions izlašu turnīru titula maču uzņems pirmo reizi vēsturē, bet tā priekštecī savulaik tika izspēlēts 1966.gada Pasaules kausa fināls un 1996.gada Eiropas čempionāta fināls.

Pirms pieciem gadiem par Eiropas čempioni tika kronēta Portugāle, kas Parīzē notikušajā finālmačā ar rezultātu 1:0 pagarinājumā pārspēja Franciju.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificēsies divas labākās izlases, kā arī tajā iekļūs četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle. Kad turnīrā piedalījās vēl 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

Skotijas izlases sastāvs: Deivids Māršals, Stīvens O'Donnels (Džeimss Forests, 79.min.), Džeks Hendrijs (Kelams Makgregors, 67.min.), Līams Kūpers, Grānts Henlijs, Endijs Robertsons, Skots Maktominejs, Stjuarts Ārmstrongs (Raiens Freizers, 67.min.), Džons Makdžins, Lindons Daikss (Kevins Nisbets, 79.min.), Raiens Kristijs.

Čehijas izlases sastāvs: Tomāšs Vaclīks, Vladimīrs Coufals, Ondržejs Čelustka, Tomāšs Kalass, Jans Boržils, Tomāšs Součeks, Alekss Krāls (Tomāšs Holešs, 67.min.), Lukāšs Masopusts (Matejs Vidra, 72.min.), Vladimīrs Darida (Petrs Ševčīks, 87.min.), Jakubs Jankto (Adams Hložeks, 72.min.), Patriks Šiks (Mihaels Krmenčīks, 87.min.).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu