Skujiņš uzvar Latvijas un Baltijas čempionātā grupas braucienā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Toms Skujiņš
Toms Skujiņš Foto: Publicitātes foto

Latvijas riteņbraucējs Toms Skujiņš svētdien Valgā uzvarēja Latvijas un Baltijas čempionātā grupas braucienā.

Baltijas čempionātā riteņbraucēji veica 173,3 kilometrus Valgas apkārtnē. Pēdējie 60 kilometri bija sadalīti sešos apļos.

Vīru elites grupā startēja 88 dalībnieki. Viņu vidū bija visi Latvijas vadošie velosportisti, Tokijas olimpisko spēļu kandidātus - Tomu Skujiņu, Kristu Neilandu un Emīlu Liepiņu - ieskaitot.

Distances pirmajā daļā atrāvienā devās Andris Vosekalns un igaunis Oskars Nīsū. Vēlāk viņus panāca ap 14 braucēju liela un spēcīga sekotāju grupa. Tajā bija tādi vīri kā - Skujiņš, Andžs Flaksis, Māris Bogdanvovičs un Kristers Ansons.

Tikmēr Neilands un Liepiņš palika lielajā grupā. Distances pirmajā pusē līderu grupā kļuva vēl par desmit braucējiem lielāka. Tomēr arī šoreiz bez Neilanda un Liepiņa. Grants sektoru braucēji pievarēja samērā veiksmīgi, iztiekot bez daudz tehniskiem defektiem.

Beigu daļa pagāja Valgas pilsētā izveidotajā desmit kilometru garajā aplī, ko sportisti pievarēja sešas reizes. Aplī tika iekļauts gan bruģa kalns, gan tehnisks posms pa veloceliņu un viens neliels kāpums. Līderu grupa pakāpeniski kļuva mazāka. No latviešiem līderu vidū bija Skujiņš, ar kuru kopā trīs igauņi - Mihkels Reims, Patriks Lauks un Markuss Pajurs. Tikmēr tuvākajā sekotāju grupā, kas pakāpeniski sāka atpalikt bija Flaksis, lietuvietis Igns Konovalovss un igaunis Alo Jakins.

Vispirms atpalika Pajurs, bet tad pēdējā bruģa kalnā tempu uzkurināja Reims, kurš tika vaļā no sava tautieša Lauka. Skujiņš spēja droši Reimam sekot. Duets kopā nobrauca līdz pēdējiem trim kilometriem. Kad līdz finišam bija palikuši nepilni divi kilometri, "Trek - Segafredo" komandu pārstāvošais carnikavietis aizbrauca projām no Reima un finišēja lepnā vientulībā.

Skujiņš finišēja pēc distancē pavadītām četrām stundām četrām minūtēm un sešām sekundēm, 15 sekundes atpalika jaunais Igaunijas čempions Reims ("HRE Mazowsze Serce Polski"), bet teju vēl divas stundas vēlāk finišēja Lauks.

Piektajā vietā finišējušais Konovalovs ("Groupama - FDJ") kļuva par Lietuvas čempionu, bet aiz viņa palikušais Flaksis izcīnīja sudrabu Latvijas meistarsacīkstēs. Cīņā par Latvijas bronzu Bogdanovičs apsteidza Vosekalnu, latviešiem noslēdzot pirmo desmitnieku.

Skujiņa komandas biedrs Liepiņš finišēja 14.vietā, bet aiz viņa bija "Israel Start - Up Nation" vienību pārstāvošais Neilands.

Jau ziņots, ka trešdien Biķerniekos Latvijas čempionātā individuālajā braucienā nepārspēts bija Skujiņš. Viņš ir divkārtējs Latvijas čempions individuālajā un grupas brauciena'.

Sieviešu elites, junioru un sieviešu amatieru kategoriju sportistes mērojās spēkiem 82 kilometru garā un gana izaicinošā distancē. Grants sektora posmā, kas tika iekļauts sākuma daļā, pēc galvenās favorītes Ingas Cesulienes piedāvātā tempa grupa sadalījās.

No Latvijas dāmām priekšā sākumā bija trīs - Lija Laizāne, Dana Rožlapa un Līna Svarinska. Drīz vien iepalika Laizāne. Pilsētas apļos līderu vidū atradās pa divām Latvijas un Lietuvas braucējām, kā arī četras igaunietes. Liels pavērsiens notika pēdējā apļa Valgas moto trases kāpumā, kad sekmīgs solo uzbrukums padevās Cesulienei. 35 gadus vecā sportiste palika nenoķerta līdz finišam. Viņai Baltijas un Lietuvas čempiones tituls.

Sekotājas finišēja 12 sekundes vēlāk. Latvijas čempiones titulu pirmo reizi ieguva Svarinska, kurai Baltijas čempionātā sestā vieta. Sudrabs Rožlapai, kurai bija septītā vieta Baltijas čempionātā. Tikmēr trešo vietu ieņēma Laizāne. Junioru čempiones tituls "ZZK" braucējai Evelīnai Ermanei-Marčenko, bet par absolūto amatieru čempioni kļuva Anita Antone no "Latvian Cycling girls". Kopumā sieviešu braucienā startēja vairāk nekā 60 riteņbraucējas.

Par godalgām sacentās arī "Master 50 - 64" grupu braucēji. Pirmās trīs vietas Baltijas čempionātā aizņēma igauņi, bet labākais no Latvijas bija smiltenietis Agnis Apse, kuram zelts Latvijas čempionātā un ceturtā vieta Baltijas vērtējumā.

Ar vēlmi palielināt sportisko konkurenci un celt sacensību kvalitāti, pēc 17 gadu pārtraukuma tika atjaunots Baltijas valstu čempionāts šosejas riteņbraukšanā. Čempionāta ietvaros norisinājās arī Latvijas, Lietuvas un Igaunijas čempionāti. Sacensībās kopumā piedalījās ap 600 dalībnieku. Čempionāts norisinājās četrās dienās, noskaidrojot uzvarētājus kopumā 46 vecuma un meistarības grupās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu