Sporta līdzjutēju sirdis vairākas minūtes sažņaudzās, prāts izmisīgi centās saprast, kas notiek, bet sirds sitās strauji, cerībā uz labāko. Pirmā palīdzība, atdzīvināšanas pasākumi, atvieglota nopūta, ka spēlētājs ir dzīvs, - īss raksturojums tam, kas 12.jūnija vakarā notika "Euro 2020" mača starp Dāniju un Somiju pirmā puslaika beigās. 

Jebkurā cilvēka dzīvībai bīstamā situācijā pats svarīgākais ir savlaicīga un pareiza līdzcilvēku rīcība, lai paglābtu no ļaunākā. Dāņa Kristiana Ēriksena gadījumā veiksmīgi pirmo palīdzību sniedza izlases kapteinis Simons Kjaers, kurš atvirzīja uz laukuma guļošā komandas biedra galvu un izvirzīja apakšžokli.

Ēriksens uz laukuma pēkšņi saļima spēles starp Dāniju un Somiju pirmā puslaika beigās.

KLIK studijā uzaicinājām šobrīd rezidējošu anesteziologu reanimatologu Ardi Bērziņu, kurš iepriekš strādājis arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD), lai profesionāli izvērtētu dāņu futbolistam sniegto pirmo palīdzību, kā arī veiktos atdzīvināšanas pasākumus.

Bērziņš uzsvēra, ka galvenais mērķis - glābt Ēriksena dzīvību - tika sasniegts, bet viņš noteikti video fiksēto mediķu rīcību neizmantotu kā mācību materiālu studentiem.

"Man jābūt arī nedaudz kritiskam, jo šeit bija vilcināšanās no mediķu puses. Darbības noteikti varēja veikt ātrāk. Man simpatizē, ka spēles tiesnesis un spēlētāji saprata, ka ir problēma. Viņi sekmīgi veica pirmās palīdzības pirmo fāzi - uzrunas pārbaudi. Vēlāk jau dzīvību glābjošie pasākumi tiek sākti ar vērā ņemamu nokavēšanos. Pēc tam laukumā dodas mediķu brigāde ar aparatūru, kas jau darbu veic daudz kvalitatīvāk. Ar vienu defibrilāciju izdodas atgriezt spēlētāju pie samaņas. Šo es noteikti nevarētu rādīt saviem studentiem kā video paraugu, jo tur ir kļūdas," situāciju analizēja mediķis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp