Olimpiskā dienasgrāmata #1: Japānas "ienaidnieki" dodas uz Tokiju (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Tāpat kā daudziem sportistiem, arī man kā žurnālistam dalība olimpiskajās spēlēs ir bijis sapnis, kuru gribētos piepildīt. Tomēr Covid-19 dēļ ir bažas, ka sapnis doties uz Tokijas Olimpiādi var pārvērsties par murgu...

Japāņi ir slaveni ar savu pedantismu. Visam ir jānotiek perfekti. Nesen satiku bijušo kolēģi, kurš teica - Japāna Āzijā ir aptuveni tas pats, kas Vācija Eiropā. Proti, viss būs sakārtots. Tomēr brīžiem šķiet, ka viņi šauj pār strīpu. Covid-19 pandēmijas dēļ sporta žurnālistu epasti ir pilni ar rokasgrāmatām un ceļvežiem, kas apjoma ziņā līdzinās bakalaura vai pat maģistra darbam - reizēm kādas 70, dažreiz pat 150 lapas ar pielikumiem. Protams, drošība ir pirmajā vietā. Ņemot vērā vietējo iedzīvotāju aptaujas, kurās vairums bija pret, nevis par spēļu rīkošanu - turklāt ielās izgāja protetētāji -, četrgades sporta forumā droši vien sajūta drīzāk būs kā viegla režīma cietumā, nevis olimpiskajos svētkos.

Lai dotos uz Tokijas olimpiskajām spēlēm, sporta žurnālistiem ir jāpārvar aptuveni tikpat daudz barjeru cik Staņislavam Olijaram karjeras laikā. Protams, pārspīlēju. Tomēr vien dažas dienas pirms došanās ceļā vairumam Latvijas mediju pārstāvju dokumentācija nav (nebija) 100% kārtībā. Un ne pašu vainas dēļ. Mēnesi pirms olimpisko spēļu sākuma bija jāiesniedz "Aktivitāšu plāns". Proti, jānorāda vietas, uz kurām tu dosies pirmajās 14 dienās. Tomēr organizatori ar šā plāna apstiprināšanu bremzē...

Mobilajā telefonā obligāti vajadzīgas divas aplikācijas. Viena no tām ir līdzīga pašmāju lietotnei "Apturi Covid", kas mums ir jāizdzēš un jāinstalē japāņu versija. Tas nozīmē arī to, ka tiks izsekots, kur mēs pārvietojamies. Otra aplikācija paredzēta pašsajūtas kontrolei, tur ikdienu jānorāda - vai man ir kādi simptomi, kāda man ir ķermeņa temperatūra. Pirmās 14 dienas pēc ierašanās Tokijā ir aizliegts izmantot sabiedrisko transportu, kā arī jāievēro citi ierobežojumi. Japānas galvaspilsētā izsludināta ārkārtas situācija, tāpēc daudzas iestādes tiek slēgtas jau plkst. 20.00.

Vēl mēnesi pirms olimpiskajām spēlēm bija paredzēts sporta arēnās ielaist maksimums 10 000 skatītāju, taču divas nedēļas vēlāk jau tika pieņemts lēmums Olimpiādi aizvadīt bez līdzjutēju klātbūtnes. Viss strauji mainās... Tas lielā mērā saistīts ar to, ka Japānai lēni norit vakcinēšanās pret Covid-19. Tikai aptuveni 20% iedzīvotāju ir saņēmuši potes. Neskatoties uz to, esi vai neesi vakcinējies, lai iekļūtu Tokijā, ir jābūt diviem negatīviem Covid-19 testiem - ne vairāk kā 96 un 72 stundas pirms lidojuma. Pēc tam Japānā testēšana paredzēta trīs dienas pēc kārtas, kā arī turpinājumā katru ceturto dienu.

Latvijas mediju pārstāvju čats brīžiem mutuļo. Kolēģi dalās pieredzē, kā viņiem veicas un neveicas ar reģistrēšanos dažādās sistēmās. No Tokijas gan pienāk mierinošas ziņas, ka ne mazums problēmu ir arī ārzemju medijiem. Esot pamatīgs "cepiens". Latvijas Olimpiskā komiteja, atsaucoties uz Starptautiskās Olimpiskās komitejas solījumiem, mierina, ka visi mediju pārstāvji tikšot ielaisti Tokijā. Pasākums visai nervus kutinošs. Kolēģi čatā vēstīja, ka atsevišķas aviokompānijas draudējušas nelaist lidmašīnā, jo trūkst kāda no nepieciešamajiem dokumentiem. Pēc ilgākas vārdu apmaiņas un pāris telefona zvaniem tomēr dota zaļā gaisma iekāpšanai.

Latvijas Olimpiskās komitejas rīkotajā mediju pārstāvju instruktāžā tikām brīdināti, ka pēc ierašanās Tokijā lidostā formalitāšu nokārtošana varētu aizņemt trīs, četras un pat piecas stundas. Par laimi vai nelaimi uzdūros Latvijas pludmales volejbolistes Anastasijas Kravčenokas publicētajam "Instagram" īsajam stāstiņam jeb "storijam". Viņa dalījās ar dzirdētajām baumām, ka dažiem "laimīgajiem" Tokijas lidostā pēc ierašanās nācies uzkavēties pat 12 stundas...

Foto: Ekrānšāviņš no Instagram

2. jūlijā pasaulē tiek atzīmēta Sporta žurnālistu diena. Mēneša sākumā Starptautiskās Sporta žurnālistu asociācijas (AIPS) prezidents Džianni Merlo (Gianni Merlo) aicināja "Tokija 2020" organizatorus pārskatīt ierobežojumus mediju pārstāvjiem, kuri dodas klātienē atspoguļot olimpiskās spēles. "Šī ir trakākā instruktāža, kāda mūsu dzīvēs ir pieredzēta," atzīmēja AIPS prezidents.

"Japānas ļaudis nedrīkst mūs uztvert kā ienaidniekus, kuri atvedīs koronavīrusu," norādīja Merlo. Šis ir īpašs notikums, taču tas nav karš. Mēs nenākam iznīcināt, bet gan vēstīt par cerību."

ASV lielie mediji "New York Times", "Washington Post", "Associated Press", "USA Today" un vēl astoņas citas izdevniecības jūlija sākumā kopīgi iesniedza protestu "Tokija 2020" organizatoriem.

"Japānas fatālā kļūda bija novēlotais vakcinācijas sākums," atzīst ziņu aģentūras Kyodo" izpilddirektors Šinsuke Kobajaši (Shinsuke Kobayashi).

"Japāna centās izvairīties no pandēmijas ar maskām, roku mazgāšanu un distancēšanos. Nevis kā Eiropa un ASV - strādājot pie vakcīnas pēc iespējas ātrāk," norādīja Kobajaši.

Vietējās ziņu aģentūras vadītājs piebilda, ka cilvēki Japānā pat pēc vakcinēšanās jūtas nedroši. 

"Organizatoru komiteja pārspīlē, jo cenšas izvairīties no sabiedrības negatīvas reakcijas. Viņi cenšas pieklusināt sabiedrību, nevis ierobežot medijus," sacīja Kobajaši.

"Šī valsts ir sala, cilvēki ir skeptiski par iebraucējiem. Mans padoms - visu laiku nesāt masku. Japāņiem patika maskas jau pirms pandēmijas. Nēsā masku - tad apkārtējie cilvēki jutīsies komfortabli un neblenzīs virsū."

Pavērojot NBA un NHL finālsērijas, kā arī skatoties Eiropas čempionātu futbolā, šķita, ka pasaule pamazām atgriežas vecajās sliedēs - tūkstošiem sporta fanu apmeklē sacensības klātienē. Tomēr vēl vajadzīgs laiks, lai dzīve būtu kā agrāk. 

Man ir tas gods būt vēsturē pirmajam TVNET pārstāvim olimpiskajās spēlēs. Debija četrgades sporta forumā nesolās būt viegla, taču centīšos jūs informēt par svarīgāko un interesantāko pēc iespējas vairāk. Ja vien izdosies laimīgi nokļūt Tokijā un ķerties klāt darbiem... Ceļā dodos šodien (trešdien, 21. jūlijā). Uz tikšanos!

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu