Olimpiskā dienasgrāmata #4: cik droši ir Tokijā? (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Tokijas olimpiskās spēles ir pirmās un, iespējams, ne pēdējās, kurām jāpielāgojas Covid-19 situācijai. Drošības pasākumu te ir daudz, taču ne vienmēr un ne visi no tiem tiek ievēroti.

Maskas te jānēsā visu laiku - gan telpās, gan ārā. Šodien tenisā bija liels karstums, un tagad vakarā var labi redzēt, ka maskas nosegtā sejas daļa nav iesauļojusies. Skats spogulī ir komisks. Maska aizāķēta aiz ausīm teju nonstopā, gumiju un karstuma dēļ āda mazliet sūrst. Ne ļoti, bet nu tā - kaitinoši. Kolēģis gan solīja pacienāt ar savām maskām, kurām gumijas vietā ir auduma lences. 

Pēc ierašanās Tokijā pirmās trīs dienas pēc kārtas jāveic Covid-19 tests. Ņemot vērā, ka divu metru distances ieturēšana šeit nereti ir neiespējama, apsveru domu testēties katru dienu. Lai mierīgāks prāts. Turpmāk prasība, ja pareizi atminos, ir testēties katru ceturto dienu. Pēc 14 dienām drīkstēšot sākt izmantot arī sabiedrisko transportu. Gribas izbraukt ar virszemes metro, jo no tā droši vien paveras skaists skats.

Metro līnija
Metro līnija Foto: No personīgā arhīva

Covid-19 testu te var nodot ļoti operatīvi un daudzās vietās. Paņem mēģenes, cik tev vajag. Iespļauj noteikto daudzumu mililitru. Uzlīmē lapiņu ar mēģenes kodu. Reģistrē to aplikācijā. Mēģeni ieliec maisiņā un nodod paraugu savācējiem. Darīts! Ā, un katru dienu mums ir jāmēra ķermeņa temperatūra, kas pēc tam jānorāda aplikācijā, kur vēl vairākos jautājumos jāatķeksē, ka pašsajūta ir laba. 

Lai iekļūtu olimpiskajos objektos, noteikti ir vajadzīga mediju akreditācija jeb caurlaide. Uz tās ir arī akreditētās personas foto. Piemēram, galvenajā preses centrā var iekļūt, noskenējot akreditācijas karti, kā arī aparāts veic sejas atpazīšanu. Filmējot video, man neizdevās noskenēt karti. Nācās pārtraukt filmēt ātrāk, nekā gribēju.

Pēc tam seko somas pārbaude skenerī un pašam jāiziet metāla detektora kontrole - tāpat kā lidostā. Ja līdzi ir attaisīta pudele, tad, apsargam redzot, no tās ir jāpadzeras. Dažkārt pie olimpisko objektu ieejām tiek mērīta arī ķermeņa temperatūra. Aparāts temperatūru nomēra pie pieres vai pie delnas. Jāsatraucas būtu par paaugstinātu temperatūru, taču man dažkārt rāda pazeminātu. Pašsajūta gan ir laba. Varbūt tas no miega bada.

Viesnīcas foajē nepārtraukti dežurē divi apsargi - gados vecāks pa dienu, jaunais pa nakti. Šovakar jaunais "klanījās" jebšu miga ciet. Ejot uz veikalu, laikam puisim iztraucēju miegu. Olimpiskajos objektos apsargi ir laipni, daži ļoti labi no galvas iekaluši angļu valodā pieklājības frāzes, lai pateiktos par sadarbošanos un novēlētu jauku dienu.

Olimpisko objektu tuvumā strādā liels skaits satiksmes uzraugu. Ar sarkaniem zižļiem viņi kontrolē kustību, lai nenotiktu gājēju sadursme ar transportlīdzekļiem. Gājēji mēdz iesoļot tiem neparedzētās vietās, šodien tenisa centrā arī es tajā skaitā. Iemaldījos "players zone" jeb spēlētāju laukumā, kur pirms mačiem iesildījās pasaules ranga otrā rakete japāniete Naomi Osaka. Gandrīz uzskrēju virsū slavenībai, spaidot telefonu.

Nesen saņēmām satraucošu ziņu, ka Tokijai tuvojas vētra. Par laimi, tas nebūšot taifūns. Pagaidām nav gan dzirdēts, ka jāgatavojas ievērot piesardzības pasākumus un ka sacensības varētu atcelt. Dzīvosim redzēsim, kas notiks.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu