BMX riteņbraucējs Babris: Tokijas trase ir pietiekami sarežģīta

CopyDraugiem X Whatsapp
Helvijs Babris
Helvijs Babris Foto: No personīgā arhīva

Tokijas olimpisko spēļu BMX riteņbraukšanas sacensībās Latvijas vienīgajam pārstāvim Helvijam Babrim mērķis ir sasniegt fināla braucienu, sarunā ar Latvijas žurnālistiem teica sportists.

Latviju Tokijas olimpiskajās spēlēs BMX sacensībās pārstāvēs divi sportisti - valsts čempioni Helvijs Babris un Vineta Pētersone.

"Aklimatizācija man īsti nesagādā problēmas, jo jau iepriekš braukāts uz dažādiem pasaules galiem," salīdzinot ar Pētersoni, Babrim pielāgošanās Tokijas apstākļiem sokas vieglāk. "Jau esmu aklimatizējies un jūtu, ka viss ir kārtībā."

Foto: Tokijas olimpisko spēļu BMX trase

Tokijā teju katru dienu gaisa temperatūra sasniedz +30 grādus pēc Celsija. Reizēm pat vairāk. Laika apstākļi Babri neiespaido, jo arī Latvijā, kur aizvadīts pēdējais sagatavošanās posms, ir ļoti karsts.

"Baigi karstāk te nav. Likās, ka būs mitrāks gaiss, bet ir diezgan līdzīgi," pārdomās dalās BMX sportists.

Babrim pirms olimpiskajām spēlēm padevušies vairāki labi starti. Maija izskaņā viņš pirmo reizi karjerā stājās uz pjedestāla Pasaules kausa trešajā posmā, kaklā karot bronzu. Pēdējo reizi Pasaules kausa posmos bronzas medaļu 2017.gadā izcīnīja Edžus Treimanis. Tāpat viņš šogad otro reizi karjerā tika kronēts par Latvijas čempionu.

"Domāju, ka esmu gatavs, jo Valmierā ir patiesi labi apstākļi, lai sagatavotos startam. Papildu braukāšana tikai atņem spēkus," starp treniņu sesijām sarunā ar Latvijas žurnālistiem teica Babris. "Jau trešo dienu trenējamies trasē, kas ir diezgan gara, salīdzinot ar tām, kurās braukts iepriekš."

"Tāpat trase ir pietiekami sarežģīta, bet arī interesanta," iepriekš Vinetas Pētersones teikto apstiprināja Babris. "Daudz vietas ir āķīgās un pēc taisnēm seko asi uzmetieni. Stiprā pavējā trasi lielā ātrumā ir grūti izbraukt."

BMX sportisti vēl pirms olimpiskajām spēlēm bija informēti par izteikti garo trasi. Teju katrs aptaujātais sportists saka vienu un to pašu - trase ir par aptuveni piecām sekundēm garāka. Babris arī nevairījās teikt, ka šī varētu būt viena no sarežģītākajām trasēm, kurā viņš līdz šim braucis.

"Tas varbūt neliekas daudz. Parasti ir četras taisnes, bet šīs piecas sekundes pielīdzināmas piektajai taisnei," par sarežģīto pārbaudījumu jeb netipiski garo trasi stāstīja Babris. "BMX tas ir ļoti daudz. To var just. Gan es, gan citi diezgan cīnāmies ar pirmo taisni un otro lēcienu."

"Nedomāju, ka pati trase ietekmē braukšanu, lielāku lomu var nospēlēt vējš. Katrā treniņu sesijā vējš samainās par 180 grādiem, tāpēc īsti nevar saprast, no kurienes pūš - pavējš vai pretvējš. Tas arī ietekmē to braukšanu. Problēmas būs, ja pirmajā taisnē pūtīs pavējš."

Babris sevi neuzskata par "starta šāvēju", tāpēc labāko sniegumu būs jārāda trases vidusdaļā. Sportists norādīja, ka trases sarežģītā konfigurācija noteikti prasīs vairāk spēka. Tas gan nav jaunums, tāpēc treniņos pie tā kārtīgi piestrādāts.

"Valmierā braucām daudz izturības treniņus un veicām citus dažādus darbus. Izturību uztrenēt var dažādā veidā," norādīja vienīgais Latvijas pārstāvis BMX riteņbraukšanā.

BMX sacensībās gan vīriešu, gan sieviešu konkurencē piedalās 24 sportisti. Sacensības sākas uzreiz no ceturtdaļfināla. Pusfinālā iekļūs 16 ātrākie.

"Mērķis ir lielais fināls," neslēpj Babris, kurš lūkos iet divkārtējā olimpiskā čempiona Māra Štromberga pēdās. "Darīšu visu, lai to sasniegtu. Domāju, ka arī treneris to vēlētos. Tas mums tāds kopīgs mērķis, uz kuru ejam."

"Māris ir atstājis savu vārdu BMX pasaulē, bet es koncentrējos uz sevi. Laiki ir mainījušies," piebilda sportists. "Beidzamajā treniņu sesijā klāt bija arī Māris. Domāju, ka tas iedeva papildu motivāciju un enerģiju."

Sportists atklāja, ka ASV un Nīderlandes sportisti savā mājvietā centušies atdarināt dažus trases posmus, bet uz vietas Tokijā neizskatās, ka tas devis cerēto rezultātu.

BMX pirmā sacensību diena Tokijā paredzēta ceturtdien. Babrim starts paredzēts otrajā braucienā, kas ceturtdien sāksies plkst.4.42 pēc Latvijas laika. Konkurentu vidū būs arī BMX lielvalsts Nīderlandes pārstāvji.

Tokijas olimpiskās spēles noslēgsies 8.augustā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu