Komanda bez sūdabrāļiem. Ar uzvarētāju raksturu (11)

CopyDraugiem X Whatsapp

Komanda bez sūdabrāļiem - šādi treneris Artūrs Visockis Rubenis pirms pāris gadiem raksturoja Latvijas U-18 junioru izlasi, kas Eiropas čempionātā izcīnīja sudrabu. To pašu var attiecināt uz Latvijas 3x3 basketbola izlasi, kas kronēta par vēsturē pirmajiem olimpiskajiem čempioniem šajā sporta veidā. Turklāt šī komanda ir ar uzvarētāju raksturu. Zeltu izcīnīja Nauris Miezis, Agnis Čavars, Edgars Krūmiņš, Kārlis Pauls Lasmanis, treneris Raimonds Feldmanis un vēl vairāki aizkadrā palikuši darbarūķi palīdzēja sasniegt šo panākumu.

2017. gadā šī komanda kļuva par Eiropas čempioniem, tā pa īstam sākot savu ceļu pretī sapnim par olimpisko zeltu. Šo gadu laikā izcīnītas vairākas godalgotas vietas pasaules līmeņa turnīros. Pērn izdevās triumfēt arī Pasaules tūres finālā. Kaut komanda regulāri spēlēja ar labiem rezultātiem, pavasarī tomēr vēl bija jāpārvar olimpisko spēļu kvalifikācijas barjera. Arī tas viņiem izdevās.

Pirms olimpiskajām spēlēm daudzi paredzēja, ka Serbija un Latvija ir divas galvenās pretendentes cīņā par zelta medaļām Tokijā. Spiediens? Komandas treneris Feldmanis šo spiedienu nodēvēja par privilēģiju, nevis apgrūtinājumu gatavošanās procesā. Uzvarētāja raksturs! Un ne tikai vārdos, bet arī darbos. Treneris uz tāfeles un video analīzēs sagatavoja taktiskās nianses, kas strādāja.

"Visa Latvija ir to pelnījusi. Paldies jums par atbalstu un ticību mums no turnīra sākuma līdz beigām,"

pateicību pēc olimpisko spēļu fināla mača pauda Miezis, norādot, ka komandai ticība un pārliecība par iespēju izcīnīt Tokijā zeltu bija jau kopš brīža, kad tika paziņots, ka 3x3 basketbols būs olimpiskajā programmā.

"Apzinājāmies, ka esam pasaulē Top komanda. Olimpiskās spēles nav īstā vieta, kur braukt tikai piedalīties. Mēs braucām tikai pēc zelta. Tas ir piecu gadu darbs, bet ir sajūta, ka pagājuši 20 gadi," sacīja Miezis.

"Pirms turnīra baigi tika izdarīts uz mums spiediens. Arī fani rakstīja it kā uzmundrinošas ziņas, taču ar piebildi, ka "bez medaļām mājās negaidām". Spiediens bija, taču lieliski to pārvarējām grupas spēlēs. Tikai tad ieskrējāmies," turpināja Nauris.

Nereti pie pirmajām neveiksmēm un grūtos brīžos tiek meklēti vainīgie. Nelabvēļi par kapraci pataisīja Krūmiņu, kurš kritiķiem visskaļāk atbildēja ceturtdaļfināla mačā pret Japānu, gūstot deviņus no komandas pirmajiem 11 punktiem. Arī fināla spēlē, spītējot traumai, viņš bija gatavs rauties laukumā.

"Mēs, protams, nelasām komentārus. Taču Latvijas tautai savus sportistus ir jāmāk atbalstīt arī grūtos brīžos. Tieši tad, kad tas ir visvairāk vajadzīgs. Pacelt viņus uz augšu, lai dzītu uz priekšu. Nevis vēl vairāk kādu noniecināt, kad viņš tā jau ir bedrē," vaļsirdīgi sacīja Krūmiņš.

"Šajā olimpiskajā ciklā esam uzvarējuši arī Eiropas čempionātā un izcīnījuši otrās vietas Pasaules kausā. Šī nav sagadīšanās. Daudzi domāja, ka mēs ar serbiem būsim finālā," teica Latvijas 3x3 basketbola izlases kapteinis Čavars.

Tieši kapteinis pēc ceturtdaļfināla spēles, kurā lieliski nospēlēja Krūmiņš, metās aizstāvēt komandas biedru. Viņam piebalsoja arī Miezis. "Pareizi Agnis teica, lai tik vēl kāds pamēģina kaut ko sliktu teikt par Edgaru Krūmiņu. Mēs visi zinām, kāds viņš ir, kam viņš ir gājis cauri. Šāds viņš mums ir vajadzīgs. Mēs tikai ieskrienamies, un tās nav beigas."

Komanda gan grūtos, gan skaistos brīžos. Džekos visa turnīra gaitā bija neviltots prieks par katru uzvaru. Un ne jau valsts prēmijas dēļ, kas jau medijos apspriesta, viņi piecus gadus rāvās melnās miesās. Medaļu olimpiskajās spēlēs ne par kādu naudu nenopirksi.

Pasaules tūrē Lasmanis iemantojis iesauku Betmens, bet Miezis - Robins. Nu gan ir pienācis laiks šos komiksu tēlus likt pie malas un izdomāt ko citu. Šis ir fantastiskais četrinieks, tikai atšķirībā no Holivudas filmas, kur viena ir dāma, šajā komandā visi ir veči. Daži no viņiem daudz ko savās dzīvēs upurēja, lai piepildītu šo sapni. Piemēram, Miezis aizgāja no darba, lai koncentrētos sportam, kaut arī bija saņēmis paaugstinājumu. Katram ir savs stāsts, un tos mēs vēl dzirdēsim!

Komentāri (11)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu