Pļaviņš: Droši vien ir miljons jautājumu, kāpēc neceļam bumbu ar augšējo piespēli (2)

CopyDraugiem X Whatsapp

Mārtiņš Pļaviņš un Edgars Točs pretiniekus var apspēlēt ar galvu, nevis ar fizisku spēku, pēc Tokijas olimpisko spēļu ceturtdaļfināla sasniegšanas klātesošajiem žurnālistiem pauda Latvijas pludmales volejbolisti.

Olimpisko spēļu astotdaļfinālā Latvijas duets pārspēja 2017. gada pasaules čempionu Evandro un 2016. gada Riodežaneiro olimpisko čempionu Bruno Šmitu.

Pļaviņam un Točam šī nav pirmā uzvara pret šiem pretiniekiem, jo 2019. gadā izdevās Brazīlijas pāri uzveikt ceturtdaļfinālā Pasaules tūres četru zvaigžņu posmā, kas risinājās Espiņju (Portugāle).

"Mēs zinājām, kā spēlēt. Zinājām, ko darīt. Mans partneris šodien spēlēja lieliski. Es tikai lecu un biedēju viņus blokā. Mārtiņš pacēla bumbas un guva punktus. Tas arī viss - tāds ir mūsu stāsts," teica Točs.

Viens no ārzemju mediju pārstāvjiem vaicāja, ko puiši gribētu pavēstīt tiem, kuri šo uzvaru uzskata par lielu pārsteigumu.

"Kurš teica, ka tas ir pārsteigums? Neviens man to nav teicis. Pēc uzvaras pār krieviem to arī neviens neteica. Labi, mūsu treneris teica," smejot atbildēja Pļaviņš.

"Kā jau Edgars teica, mēs pret viņiem spēlējām 2019. gadā. Šī ir otrā reize, kad mēs viņus uzveicam. Tagad bilance ir 2-0. Līdz ar to tas nav pārsteigums. Pārsteigums būtu, ja mēs zaudētu ar 10 punktu starpību," uzskata Mārtiņš.

"Pārsteigums ir tad, kad tu nopērc loterijas biļeti un laimē. Mēs smagi strādājām un analizējām pretiniekus," piebilda Točs.

Evandro pieļāva piecas kļūdas servēs, uzdāvinot latviešiem punktus. Tikmēr lielisku cīņu demonstrēja Pļaviņš, kurš pacēla 18 bumbas ("digs").

"Viņi spēlēja diezgan vienkārši. Nebija nekādu ātro bumbu, nebija atkāpšanās. Mēs zinājām, kur mums ir jāservē, kas mums ir jādara. Padarījām labu darbu. Kad viņi pagura, mēs guvām punktus," panākuma atslēgu raksturoja Pļaviņš.

"Viņiem spēles stils nav izmainījies jau gadiem. Tas ir samērā vienkāršs. Visu cieņu Bruno - viņš ir olimpiskais čempions, taču viņš ir mazliet nosēdies kopš Rio. Viņš spēlē joprojām labi, tur nav jautājumu. Tā kā viņš ir nosēdies, viņš pietur roku mānot, un ir sajūta, ka to bumbu var dabūt. Kad spēlējām pret meksikāņiem, kur pretinieks ir mazāks un vājāks, bija sajūta, ka bumba ir tālu. Te bumba bija tepat, mēģinājām pieskarties un arī izdevās pacelt," turpināja Mārtiņš.

"Komandām, no kurām olimpiskajās spēlēs gaida zeltu, ir papildu slogs. Viņš (Bruno) pietur roku, tāpēc uzbrukumi nesanāk ar 100% jaudu. Sanāk kaut kādi 80-90%, līdz ar to tur uzreiz parādās iespējas," piebilda Pļaviņš.

2012. gada Londonas olimpisko spēļu bronzas medaļnieks Pļaviņš atzīst, ka turnīra turpinājumā, lai cik tālu viņiem ar Toču izdosies aizkļūt, Latvijas duets nevienā mačā nebūs favorīti.

"Pret jebkuru nākamo komandu nebūsim favorīti. Tas varētu mums nākt par labu," domā Pļaviņš.

"Mums vieglāk ir spēlēt pret spēcīgākiem nekā vājākiem pretiniekiem. Tā ir vienmēr," norādīja Točs.

Kamēr Pļaviņš laukumā demonstrēja lielisku spēli, Točs varbūt nedaudz palika ēnā. Pārinieks gan slavēja savu partneri, jo darbs tika padarīts godam.

"Edgaram šodien nebija uzdevums gūt punktus ar bloku. Viņa uzdevums bija nospēlēt tā, lai es izvēlos vietu un tieku pie bumbas. Spēlē pret krieviem bija cits uzdevums, tur bija jānobloķē. Jo tur citādi aizmugurē var nogalināt. Cepuri nost Edgara priekšā - viņš izdarīja visu, ko no viņa prasīja. Vairāk neko nevajadzēja. Gājām pēc plāna, un viss nostrādāja. Lai viņš pataupa bloku nākamajai spēlei. Mums to vajadzēs," sprieda Pļaviņš.

"Varu saderēt, ka ir miljons jautājumu, kāpēc mēs neceļam ar augšu. Tāpēc, ka mums ar apakšu labi iet. Pret meksikāņiem cēlām ar augšu un mēs kļūdījāmies. Uzbrukumā nav vairs tāds temps. Uzcelt pie tīkla augšā, kas labāk patiktu skatītājiem, nav vajadzības. Es tā nevaru - pret 2,10 metrus garu bloķētāju es tā nekad nevarēšu. Līdz ar to bumbu vajag nostāk no tīkla, lai man ir vairāk laika padomāt. Nedrīkstam sasteigt lēmumu. Ceļot ar apakšējo piespēli, man ir laiks uzbrukumā apdomāties. Šajās olimpiskajās spēlēs tas ir tas, kas ir vajadzīgs - apdomāties. Ar spēku mēs nevienu neuzvarēsim, varam uzvarēt, tikai spēlējot ar galvu."

Pļaviņam/Točam ceturtdaļfinālā pretī stāsies meksikāņi Hosue Gastons un Hosē Rubio (23.) vai citi brazīlieši - olimpiskais čempions Alisons Seruti ar pārinieku Alvaru Filju (4.).

"Pretī labāk brazīliešus, jo meksikāņiem zaudējām," atzina Pļaviņš.

"Jo spēcīgāks pretinieks, jo labāk. Bet, kā būs, tā būs. Šobrīd nav par to jādomā," piebilda Točs.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu