Čakšs: Šāda veida laikapstākļos man vienmēr bijuši labi rezultāti (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Šķēpmetējs Gatis Čakšs piedalās svinīgajā pasākumā Esplanādē, kurā iepazīstina ar Latvijas Olimpisko komandu un Latvijas karognesēju Tokijas Olimpiskajām spēlēm.
Šķēpmetējs Gatis Čakšs piedalās svinīgajā pasākumā Esplanādē, kurā iepazīstina ar Latvijas Olimpisko komandu un Latvijas karognesēju Tokijas Olimpiskajām spēlēm. Foto: Zane Bitere/LETA

Tokijas svelmē pirms debijas olimpiskajās spēlēs šķēpmetējs Gatis Čakšs jūtas komfortabli, Latvijas vieglatlēts atzina sarunā ar Japānā klātesošajiem žurnālistiem.

Šķēpmešanas sacensības vīriešiem paredzētas trešdien. Pirmo reizi olimpiskajās spēlēs startēs 26 gadus vecais Čakšs.

"Sajūtas ir baigi foršās. Šādi laikapstākļi man patīk. Ķermenis "ieeļļojas" šādā siltumā. Iespaids ir diezgan grandiozs, redzot, cik šeit daudz sportistu un kādā sistēmā ir jādzīvo. Man ļoti patīk."

Tokijas olimpiskais stadions, kurā ir 68 tūkstoši vietu (atsevišķās reizēs līdz pat 80 tūkstoši vietu), ar savu apmēru nemulsinās Čakšu, kuram ir pieredze startēt lielās sporta arēnās.

"Esmu startējis vairākos lielos stadionos, piemēram, Berlīnē, Dohā un Ostravā. Varbūt Tokijas stadions ir lielāks, bet, ieejot tajā iekšā, liekas - tas ir tāds pats kā citi, kuros jau esmu startējis."

Čakšs cer, ka sacensībās nebūs +40 grādu liels karstums.

"+30 grādos starts mani apmierina. Tāda veida laikapstākļos vienmēr man bijuši labākie rezultāti."

"Brīžiem uznāk satraukums, kad iztēlojos metienu realizāciju - uzreiz sāk sirds dauzīties. Bailes vai kas tamlīdzīgs, protams, nav. Īpaši nepiedomāju par to, ka šīs ir olimpiskās spēles. Vairāk piedomāju par pašu startu," piebilda Latvijas šķēpmetējs.

"Daudz piedomāju pie tehnikas, jo ir daudz pie tās strādāts. Mentāli noskaņojums ir labs. Ar visiem šiem konkurentiem jau esmu iepriekš sacenties, sasveicinājies un aprunājies. Tāda ir šķēpmetēju draudze, varam jebkurā mirklī mierīgi aprunāties," atklāja Čakšs.

Šķēpmetējs iepriekš satraucies par savu fizisko sagatavotību.

"Bija neliela elkoņa trauma, tā mazliet pabojāja skatu uz olimpiskajām spēlēm. Tomēr tiku ar to galā," pauda Čakšs. 

"Domāju, ka dieviņš pastāvēja kaut kur klāt un pateica, ka nevajag tik daudz pārforsēt. Sanāca pamežģīt potīti, metot šķēpu, - aizķēros aiz aukliņas. Domāju, ka viss ir beidzies. Tomēr nākamajā dienā varēju staigāt, aiznākamajā dienā jau atkal varēju mest. Tas notika nedēļu pirms atbraucām uz Tokiju."

Čakšs treniņos metot 80 metru robežās, taču sacensībās šosezon viņam izdevās 87,57 metrus tāls raidījums, kas patlaban šogad starp konkurentiem ir piektais labākais rezultāts pasaulē.

"Nekad nebalstos uz rezultātu treniņos. Treniņos izmēģinu tehniku. Kad ierodos sacensībās, gribu visiem tikt priekšā. Tāds ir vienīgais mērķis."

Brīvais laiks Čakšam skrien vēja spārniem, taču tas esot pozitīvi.

"Patīkami, ka brīvais laiks ātri paiet. Mēs ar treneri ceļamies agri, ejam laicīgi gulēt. Starts mums varētu būt diezgan laicīgi. No rīta pieceļoties, braucam agri uz stadionu, lai iesildītos. Šodien aizbraucām apskatīties olimpisko stadionu. Arī došanās pusdienās paņem laiku. Visādā veidā, šķiet, laiks tiek nosists - līdz ar to nav jādomā, ka te nav ko darīt vai visa diena jānoguļ istabā."

Gatavojoties sacensībām, Čakšs neriskē ēst kaut ko nepazīstamu, viņš pieturas pie pazīstamas ēdienkartes - rīsi ar vistu un dārzeņiem, kā arī atturas no cukura, kas tiek atstāts uz pašām sacensībām kā enerģijas deva. 

Pēc sacensībām plānā ir noprovēt suši. "Ja reiz esmu šeit ieradies, tad jau jāpamēģina Āzijas virtuve."

Treniņā bijis +35 grādu karstums. Ja parasti Čakšs sev negāž uz galvas ūdeni, tad šoreiz gribējies atveldzēties tādā veidā.

"Šogad ir labs noskaņojums. Arī Latvijā bieži bija pāri +30 grādiem. Man nebija tā, ka nepatika laiks. Es saulē baigi daudz neatrados, bet karstumu kaut kā mācēju pārciest mierīgi un bez baigās svīšanas. Nezinu, kā tas viss veidosies ar adrenalīnu. Iesildīšanās sacensību laikā tomēr ir kaut kas pavisam cits. Es uzreiz jutīšu savu ķermeni."

Nākamās vasaras olimpiskās spēles gaidāmas jau pēc trīs gadiem Parīzē.

"Es sevi esmu noskaņojis tā, ka ceru uz nākamajām olimpiskajām spēlēm, kur varbūt nostartēšu vēl labāk. Varbūt tur tieši izmantošu savu īsto trumpi. Protams, mēģināšu kaut ko paveikt arī šeit. Spiediens varbūt ir, bet par to vispār nedomāju. Vispirms gribu iekļūt finālā, kur es darīšu pilnīgi visu, ko varēšu."

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu