Palameika jūtas labā sportiskā formā; Kociņai patraucē trauma un satraukums

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Madara Palameika
Madara Palameika Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas rekordiste šķēpmešanā Madara Palameika jūtas labi sagatavojusies Tokijas olimpiskajām spēlēm, savukārt debitantei Anetei Kociņai kvalifikācijas sacensībās patraucēja trauma un satraukums, sarunā ar klātesošajiem žurnālistiem pastāstīja sportistes.

Lai iekļūtu olimpisko spēļu finālā, šķēpmetējām jāsasniedz kvalifikācijas normatīvs 63 metri vai arī pēc rezultāta jāiekļūst 12 labāko skaitā.

A grupas sacensībās Palameika ar savas sezonas labāko rezultātu 60,94 metri ierindojās 4. vietā, kas dod pamatotas cerības iekļūt finālā.

"Es vēl neteikšu, ka esmu droši finālā. Skatīšos B grupas sacensības, tur tomēr startēs vairāk meiteņu nekā finālā ir vietas," piesardzīgi savu rezultātu vērtēja Palameika.

"Es uzrādīju savu sezonas labāko rezultātu, esmu ar to apmierināta. Tomēr cerēju izpildīt kvalifikācijas normatīvu," teica Latvijas rekorda (66,18 m) autore.

Palameika trešo reizi piedalās olimpiskajās spēlēs. 2012. gadā Londona viņa ieguva 8. vietu (60,73 m), bet 2016. gadā Riodežaneiro - 10. vietu (60,14 m).

"Visos metienos gāju uz pilnu banku. Šķēps gan nelidojā tā, kā to vēlos. Ir nianses, kas vēl jāpielabo. Katrs metiens iznāca citādāks, tāpēc ir pie kā piestrādāt," skaidroja Palameika.

"Video atkārtojums bija redzams no liela attāluma. Nevarēja neko īsti saprast. Pašai bija jāprāto, ko uzlabot. Protams, treneris ir klāt un pasaka savu redzējumu. Tomēr labāk ir redzēt bildi," pastāstīja šķēpmetēja.

"Esmu diezgan labā sportiskā formā. Ceru uz labiem rezultātiem. Emocionāli ir liela spriedze, kas ir apgrūtinājums. Visas meitenes ir labi sagatavojušās un atbraukušas parādīt labus rezultātus," piebilda Latvijas sportiste.

No rīta stipri nolija lietus, taču neilgi pirms šķēpmešanas sacensību sākuma sāka spīdēt saule un kļuva karsts. Palameikai bija pirmais starta kārtas numurs.

"Lietus man riebjas. Šogad sezonas sliktākais rezultāts bija sacensībās lietū. Mazliet saķēru galvu, ka man būs jāmet lietū - viss būs slapjš, aptinums tajā skaitā. Aptinums ir diezgan svarīgs, lai dabūtu saķeri ar šķēpu. Mazliet par to pārdzīvoju, bet tad uzspīdēja saulīte," sacīja Palameika.

A grupas sacensībās 15 meiteņu konkurencē Kociņa ar rezultātu 58,84 metri ierindojās 10. vietā. Olimpiskā debitante sarunā ar Latvijas žurnālistiem knapi valdīja asaras.

"Uztraukums pārņēma visu. Olimpisko kvalifikācijas normatīvu neizdevās izpildīt ar vienām sacensībām, tāpēc sanāca skriet pēc tā. Līdz ar to nācās piedalīties vairākās sacensībās. Sanāca satraumēties, un mēnesis bija par maz laika, lai sadziedētu savainojumu," pastāstīja Kociņa.

"Kopš 26. jūnija nebiju metusi šķēpu - šī bija pirmā reize. Bija iekšējs satraukums, bet es rēķinājos ar to, ka tā tas varētu būt," piebilda škēpmetēja.

Kociņa startēja ar noteipotu labo roku, kurā tiek turēts šķēps metiena brīdī - viņai ir elkoņa saišu sastiepums. 

"Skrienot pēc olimpiskā normatīva, sacensību grafiks bija ļoti blīvs. Varbūt tas nebija labs lēmums rokai, varbūt vajadzēja sagatavoties vienām sacensībām. Ziemas periodā kaut kas patraucēja. Tuvojās 29. jūnijs un par visām varītēm vajadzēja izpildīt olimpisko normatīvu. Iznāca piedalīties divās vai pat trīs sacensībās nedēļas laikā. Elkonim tas nenāca par labu. Nepatīkams savainojums šķēpmetējiem. Elkonis nepaspēja atjaunoties un sadzīt. Tāpēc ir tā, kā ir."

Piedaloties sacensībās, Kociņa jutusi sāpes elkonī.

"Jau iesildoties jutu. Ārsti centās darīt visu, lai es nejustu. Centos sev iestāstīt, ka man nesāp un ka ir jāmet. Pēc pirmā metiena sapratu, ka uztraukums ir tāds, ka nevaru sevi savākt. Šī bija olimpiskā debija un man šķiet, ka man vēl viss ir priekšā. Tas laikam arī nospēlēja lielu lomu, ka netiku galā ar uztraukumu."

Kociņa cer piedalīties Parīzes olimpiskajās spēlēs, kas būs jau pēc trīs gadiem. Ir patīkami, ka gaidīšanas laiks būs mazāks nekā parasti.

"Tas ir ļoti pozitīvi. Un es jau tagad ar nepacietību gaidu nākamās olimpiskās spēles," atzina Kociņa.

"Atbraucu uz šejieni pagājušajā pirmdienā, nākamajā dienā izgāju sektorā un paņēmu šķēpu rokā - sapratu, ka nebūs. Nolēmām labāk nekairināt roku. Viss tika darīts, izņemot mešanu. Varbūt tas man arī pietrūka - metienu skaits treniņos," sprieda sportiste.

"Tas nav rezultāts, uz ko šogad biju spējīga. Esmu cietsirdīga pret sevi - 58 metri noteikti nav tas, ko no sevis gaidīju šodien," slaukot asaras nobeiguma teica Kociņa.

Vēlāk otrdien B grupas kvalifikācijas sacensībās startēja šķēpmetēja Līna Mūze, kura ierindojās 14. vietā 15 dalībnieču konkurencē un finālā neiekļuva.

Trešdien vīriešu sacensībās šķēpmešanā Latviju pārstāvēs Gatiss Čakšs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu