Latvijas karatistu Kalniņu pirms starta Tokijā ļoti iedvesmo Krūmiņš un pārējie 3x3 basketbolisti (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Karatists Kalvis Kalniņš piedalās svinīgajā pasākumā Esplanādē, kurā iepazīstina ar Latvijas Olimpisko komandu un Latvijas karognesēju Tokijas Olimpiskajām spēlēm.
Karatists Kalvis Kalniņš piedalās svinīgajā pasākumā Esplanādē, kurā iepazīstina ar Latvijas Olimpisko komandu un Latvijas karognesēju Tokijas Olimpiskajām spēlēm. Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas 3x3 basketbola izlase, kas Tokijas olimpiskajās spēlēs izcīnījusi zelta medaļas, iedvesmojusi karatistu Kalvi Kalniņu, cīkstonis pastāstīja sarunā ar mediju pārstāvjiem.

Kalniņam starts paredzēts ceturtdien, bet dienu iepriekš būs pretinieku izloze. Latvijas karatistu ļoti iedvesmojis basketbolistu panākums.

"Iespaidīgi. Kad ierados, mūsu 3x3 basketbola izlase tieši bija izcīnījusi zelta medaļas. Lidojot uz šejieni, pa ceļam Helsinkos abas spēles noskatījos - gan pusfinālu, gan finālu. Tas ļoti iedvesmoja, deva papildu pozitīvismu un enerģiju," pastāstīja Kalniņš.

Latvijas 3x3 basketbolists Edgars Krūmiņš, kurš nesen kļuva par olimpisko čempionu, tāpat kā Kalniņš arī ir jelgavnieks.

"Varētu teikt, ka viņš ir tuvs draugs. Pazīstu viņu jau kādus 15 gadus. Kad viņš vēl spēlēja BK "Jelgava" sastāvā, būdams maziņš, es gāju skatīties viņa spēles un atbalstīt viņu. Ļoti patīkami, ka viņš izcīnījis olimpisko zeltu."

Krūmiņš licis Kalniņam ticēt saviem spēkiem.

"Viņš ir īsts motivators. Viņš man teica - ja es varu, tad noteikti tu arī spēsi. Viņš ir īsts cīnītājs. Teica, lai cīnos par katru centimetru un lai nepadodos." 

Kalniņš jūtas labi sagatavojies debijai olimpiskajās spēlēs.

"Jūtos labi. Sāku labāk izjust tehniku, sitienus gan ar kājām, gan ar rokām. Arī jūtu, ka uzlabojusies pārvietošanās. Treniņi ir viena lieta, galvenais ir sacensību dienā būt pīķī - labākajā formā."

Kaniņš ir nedaudz sarūgtināts, ka treniņi nenotiek tajā pašā laikā, kad būs sacensības.

"Sākumā domājām, ka visi oficiālie treniņi būs sacensību zālē, bet izrādās, ka jātrenējas iesildīšanās zālē. Katrai valstij ir savs treniņu laiks ar ierobežotu laukumu - katram viens tatami. Treniņa laiks ir stunda un 15 minūtes. Mīnuss ir tas, ka treniņi nav katru dienu sacensību laikā, bet nu visiem ir pilnīgi vienādi apstākļi."

Tokijā ārā ir liela tveice un mitrums, bet telpās un transportā ir vēss, jo pūš gaisa kondicionieri.

"Parasti autobusā diezgan pūš kondicionieri. Es parasti uzvelku kādu jaku, lai mani nesapūš. Arī treniņu vietā diezgan pūš, tāpēc saģērbjamies siltāk. Baigi jāsaudzē sava veselība, nedrīkst pieļaut, ka šādā brīdī sapūš."

Kalniņam, gatavojoties Tokijas olimpiskajām spēlēm, pamatā bija trīs sparinga partneri, no kuriem viens ir līdzās arī Japānas galvaspilsētā.

"Ļoti daudz palīdzēja Edgars Skrīvers, Nikolajs Bodrovs un Ruslans Sadikovs. Tie ir mani galvenie sparinga partneri. Līdzi ir atbraucis Ruslans Sadikovs. Tas ir ļoti svarīgi, ka man ir iespēja uz iesildīšanās zāli aizbraukt ar savu sparinga partneri. Mēs tad varam visas nianses kopā atstrādāt."

Latvijas karatists ir spēcīgāks paņēmienos ar rokām, taču viņš ir sagatavojis pretiniekam pārsteigumus.

"Aziāti vairāk sper ar kājām. Mani trumpji vairāk ir sitieni ar rokām un varbūt kāds metiens, ja izdodas noķert pretinieka kāju. Varbūt varu pārsteigt kādu pretinieku, izpildot sitienu ar kāju," atklāja Kalniņš.

"Izloze būs 4. augustā. Negribētos pretī dabūt ēģiptieti no -67 svara kategorijas. Lai kādu pretinieku ielozēs, iešu un cīnīšos," uzsvēra Latvijas karatists.

Olimpiskajās spēlēs Kalniņam ir jāstartē svara kategorijā līdz 67 kilogramiem. Ikdienā viņš sacenšas svarā līdz 60 kilogramiem, taču šī kategorija Olimpiādē ir apvienota ar -67.

"Visi no svara kategorijas līdz 60 kilogramiem ir man zināmi, ar visiem esmu cīnījies. Un no -67 kategorijas pieciem sportistiem esmu cīnījies tikai ar vienu. Viņš ir no Irānas, bet pārstāvēs bēgļu komandu. Ar četriem neesmu cīnījies."

Vai apvienotā svara kategorija (-60 un -67) ir priekšrocība vai drīzāk ne?

"Kā kurā cīņā. Speciāli turu vidēju svaru, lai varētu cīnīties gan ar -60, gan ar -67 kilogramu pretiniekiem," skaidroja Kalniņš.

"Tas ir pluss, ka nav jāiekļaujas -60. Man ir daudz vairāk enerģijas. Nav jāpiedomā, ka nedrīkstu kaut ko ēst. Svara nomešana ir ļoti, ļoti grūta. Tā reizēm aizņem vairākas nedēļas. Tas ir sarežģīti."

Kaut arī Kalniņš tagad ir smagāks nekā ierasti pirms sacensībām, viņš ir pārliecināts, ka ātruma īpašības tamdēļ nav pazaudētas.

"Ar 64 kilogramu svaru ātrums man nav pazudis. Man tagad ir lielāka jauda. Ātrums ir labs. Ir jāiet un jārāda savs labākais sniegums katrā cīņā."

Līdz startam Kalniņš vēl vēlas noslīpēt sitienu tehniku.

"Jāpiešaujas tehnikas paņēmienos, lai trāpītu ļoti precīzi īstajā mirklī. Nedrīkst tērēt lieki enerģiju. Būs piecas smagas cīņas līdz pusfinālam. Parasti sistēma ir mazliet savādāka. Šeit vienā dienā var būt pat septiņas cīņas. Nedrīkst jau pirmajā cīņā visu enerģiju iztērēt."

Kalniņam ar aklimatizāciju problēmu nesot. "Esmu šeit piekto dienu. Esmu pieradis pie Tokijas laika, jūtos labi. Starts man ir plkst. 12.00, visam vajadzētu būt kārtībā. Būšu gatavs fokusēties un cīnīties."

Karatē nereti izšķiroša nozīme ir tiesnešiem. Kalniņš to vairākkārt ir izjutis uz savas ādas.

"Ļoti ceru, ka tiesās godīgi. Ļoti bieži augstākā līmeņa sacensībās pietiesā. Ir bijis tā, ka es ar Turcijas vai kādas citas valsts sportistu uzsitam pilnīgi vienādas tehnikas sitienu - viņam iedod punktu, bet man ne. Tas psiholoģiski dažreiz sagrauj, taču tam ir jāpielāgojas, un pēc tādām epizodēm nedrīkst sabrukt - jāturpina cīnīties līdz pēdējai sekundei. Šajā ziņā man ir jau liela pieredze."

Kalniņš atzīst, ka mērķis ir cīnīties par olimpiskajām godalgām.

"Atbraucu parādīt savu maksimālo sniegumu un katrā cīņā cīnīties par uzvaru. Ļoti gribētos izkļūt ārā no grupas un pacīnīties par medaļām."

Konkurenti labi zinot, kāds ir Kalniņa trumpis, tāpēc Latvijas karatists tam ir gatavojies.

"Visi ļoti labi zina, ka man ar labo roku ir ļoti spēcīgs sitiens. Parasti ar to arī visus punktus nopelnu. Uz to pretinieki koncentrēsies. Mums ir sava stratēģija, kā pretiniekus pārsteigt, apmānīt un pārspēt."

Kalniņš rokas traumu ir sadziedējis. "Visam vajadzētu būt labi. Esmu gatavs cīnīties."

Latvijas karatists ar treneri ir izanalizējis pretiniekus.

"Protams, pirms izlozes zinām, kā pret katru pretinieku cīnīties. Sagaidīsim izlozi. Tad arī sīkāk zināšu, kam gatavoties. Kopumā gan ir vienalga, kas grupā stāsies pretī, - vienkārši jāiet un jāparāda maksimālais sniegums. Tad jau rezultāts neizpaliks."

30 gadus vecais Kalniņš karjerā vairākkārt kāpis uz goda pjedestāla Eiropas čempionātos. Viņa kontā ir viena zelta, divas sudraba un divas bronzas medaļas.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu