Latvijas karatists Kalniņš: Mazās nianses visu izšķīra

CopyDraugiem X Whatsapp
Kalvis Kalniņš (pa kreisi)
Kalvis Kalniņš (pa kreisi) Foto: AFP/SCANPIX

Cīņās par ceļazīmi uz Tokijas olimpisko spēļu pusfinālu visu izšķīra mazas nianses, sarunā ar Japānā klātesošajiem žurnālistiem pastāstīja Latvijas karatists Kalvis Kalniņš.

Kalniņš pamatturnīrā aizvadīja četras cīņas, piedzīvojot trīs zaudējumus. 11 sportistu konkurencē viņš sacensības noslēdza dalītā 7. vietā.

Olimpiskajās spēlēs ir apvienotas divas svara kategorijas - līdz 60 un līdz 67 kilogramiem. Latvijas karatists ikdienā startē kategorijā -60.

"Turnīru sāku ļoti labi. Pirmajā cīņā biju 2:0 vadībā pret Jordānijas sportistu, kurš pēc tam iekļuva pusfinālā. Pats savu kļūdu dēļ izlaidu no rokām uzvaru. Tā būtu bijusi ļoti vērtīga uzvara, lai es varētu pacīnīties par medaļām," sacīja Kalniņš. 

Latvijas sportistam ir redzes problēmas, kas apgrūtina cīnīšanos šajā sarežģītajā sporta veidā.

"Dabūju sāpīgu sitienu pa kāju, taču diemžēl sitienu neredzēju. Sitiens bija no tās puses, ar kuru mazāk redzu. Tas man liedza pacīnīties par pusfinālu. Taču cīnījos katrā cīņā ar visiem spēkiem, kas man bija. Katrā epizodē cīnījos, cik spēju."

Kalniņš pauda prieku, ka pēc pirmā zaudējuma viņam izdevās saņemties un uzvarēt nākamajā duelī.

"Ļoti laba cīņa bija pēc pirmā zaudējuma. Venecuēlas sportists ir ļoti spēcīgs, izdevās viņu uzveikt," atzīmēja Latvijas karatists.

"Savukārt ļoti sāpīgs zaudējums bija pret francūzi, atrados iedzinējos ar 2:5, trāpīju ar kāju pa galvu, bet pavisam mazliet nenoturējos kājās. Nokritu un viņš uzreiz trāpīja, līdz ar to rezultāts kļuva 2:8 un tur jau bija maz izredžu pacīnīties par uzvaru," sprieda Kalniņš.

"Svarīga ir sitiena fiksācija, vajadzēja nostāvēt, bet citreiz citi tiesneši varbūt pat būtu iedevuši trīs punktus. Šoreiz mazās nianses visu izšķīra." 

Jau sacensību sākumā traumas dēļ izstājās Itālijas karatists Andželo Kreščenco, kurš 2018. gadā kļuva par pasaules čempionu -60 kategorijā.

"Gribējās pacīnīties pret itāli, kurš ir pasaules čempions -60 kategorijā. Pirmajā cīņā viņam par stipru iesita, un viņš noslēdza dalību turnīrā." 

Pēdējā cīņā Kalniņam vēl teorētiski saglabājās izredzes iekļūt pusfinālā.

"Pēdējā cīņā, kas arī bija izšķiroša, pret irāni no bēgļu komandas sāku ļoti labi. Kontrolēju cīņas gaitu, taču tad nenoturējos aizsardzībā. Pāris reizes bija uz robežas - pavisam nedaudz pietrūka, lai man būtu punkts," sacīja Kalniņš.

"Tik ļoti gribējās uzvarēt, ka iesitu par stipru. Mazliet nenokontrolēju sitienus."

Karatē ir sporta veids, kur ļoti izšķiroša loma ir tiesāšanai. Citreiz augstākā līmeņa sacensībās lielvalstīm mēdz pietiesāt par labu, bet šoreiz Kalniņš to neizjuta.

"Šoreiz ļoti labi tiesāja, viss bija objektīvi. Pats pieļāvu kļūdas, bīstamās epizodēs neaizstāvējos aizsardzībā. Varbūt vajadzēja vairāk pirmajam uzbrukt, pārsvarā gaidīju iespējas uz pretinieka apsteigšanu un pretuzbrukumiem." 

Kalniņam ar izlozi nepaveicās. Visi pretinieki bija no -67, nevis no -60 svara kategorijas.

"Trāpījās izlozē visi pretinieki svara kategorijā līdz 67 kilogramiem. Gribējās pacīnīties ar -60 kategorijas pretiniekiem, ar kuriem esmu cīnījies kopš 18 gadu vecuma. Tās mazās niansītes sakrājās, un beigās nespēju pacīnīties par medaļām."

Kalniņa stiprā puse jeb trumpis ir sitieni ar rokām. Pamatsacensību noslēdzošajā cīņā Latvijas karatists beigās centās lietot paņēmienus ar kājām, lai mēģinātu izraut uzvaru pēdējā brīdī.

"Kājas neklausīja. Ar rokām jutu, ka varu punktus izcīnīt. Vienīgi iesitu mazliet par stipru. Punktus izcīnīju daudz, vienīgi aizsardzība mani pievīla."

Kalniņš gatavosies pasaules čempionātam, kas paredzēts novembrī Dubaijā.

"Tagad mazliet jāizvēdina galva. Gatavošanās olimpiskajām spēlēm paņēma ļoti daudz spēka. Pagāja pieci gadi, lai šeit nokļūtu. Bija iespēja pacīnīties ar spēcīgākajiem sportistiem olimpiskajā karatē."

Latvijas karatists plāno turpināt cīnīties -60 kilogramu kategorijā, kaut gan viņam ir ļoti grūti iekļauties šajā normā.

Parīzē, visticamāk, nebūs karatē, kas Tokijā debitēja olimpiskajās spēlēs. Karatē izcelsmes vieta ir Japāna, taču pēc trim gadiem Francijā šo sporta veidu varbūt neiekļaus programmā. Iespējams, karatē atgriezīsies programmā 2028. gadā Losandželosas Olimpiādē.

"Es labprāt izietu vēl vienu olimpisko ciklu, kas tagad būs tikai trīs gadi. Mazliet atjaunotos, pieredze man tagad jau ir. Šo to vēl vajadzētu uzlabot. Es labprāt startētu Parīzē."

Kalniņš pauda lielu pateicību visiem, kas viņam palīdzēja nokļūt olimpiskajās spēlēs. Runa bija sagatavota kā pēc medaļas izcīnīšanas.

"Vēlos pateikties visiem, kas piecēlās sešos no rīta un skatījās. Tiešām bija ļoti milzīgs atbalsts visus šos piecus gadus. Paldies sparinga partneriem - Edgaram Skrīveram, Nikolajam Bodrovam un Ruslanam Sadikovam. Un arī visiem pārējiem sparinga partneriem, kuri man karjerā ir palīdzējuši. Paldies visiem maniem treneriem. Paldies trenerim Rolandam Družokam, kurš bija ar mani šajā ciklā - palīdzēja sagatavoties, veltīja ļoti daudz laika un enerģijas. Paldies Jelgavai un Latvijai, paldies manai ģimenei. Paldies visiem, kas palīdzēja jau sākumā, kad piecu gadu vecumā sāku nodarboties ar karatē. Milzīgs paldies par atbalstu, es to novērtēju. Es jutu jūsu atbalstu."

Kalniņš noslēguma ceremonijā nepiedalīsies, jo pēc starta 48 stundu laikā jāpamet Tokija

"Ja būtu ticis cīnīties par medaļām, varbūt varētu samainīt aviobiļetes, lai apmeklētu noslēguma ceremoniju. Neesmu pelnījis tajā piedalīties, jo gatavojāmies cīnīties par medaļām," domā sportists.

"Tagad viss saspringums ir prom. Tik ļoti koncentrējos uz šo Olimpiādi, taču pievīla mazās niansītes. Tiešām no sirds centos, lai cīnītos par medaļām," piebilda Latvijas karatists.

Tokijas olimpisko spēļu karatē sacensības notika slavenajā "Nippon Budokan" arēnā, kas Japānā ir šī sporta veida Meka. Šajā arēnā ir 11 tūkstoši skatītāju vietu.

"Šajā zālē cīnīties patiešām ir iespaidīga sajūta. Ja vēl būtu skatītāji, varbūt tās cīņas būtu vēl iespaidīgākas. Jo skatītāji dzītu uz priekšu. Japānā karatē ir radies. Tas ir milzīgs gods pārstāvēt Latviju šajā zālē. Karatistiem šī ir Meka.

30 gadus vecais Kalniņš karjerā vairākkārt kāpis uz goda pjedestāla Eiropas čempionātos. Viņa kontā ir viena zelta, divas sudraba un divas bronzas medaļas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu