Baumanis piedzīvo neveiksmju sēriju Eiropas čempionāta ievadā

CopyDraugiem X Whatsapp
Rallijkrosa braucējs Jānis Baumanis
Rallijkrosa braucējs Jānis Baumanis Foto: Red Bull Content Pool

Pavērsieniem bagātā nedēļas nogalē Holjesas trasē, Zviedrijā, par FIA pasaules rallijkrosa čempionāta sezonas otrā posma Swecon World RX of Sweden uzvarētāju kļuvis mājinieks Timijs Hansens. Eiropas čempionāta Euro RX1 ieskaitē ar dažādām neveiksmēm saskārās vienīgais Latvijas pārstāvis Jānis Baumanis, sacensības noslēdzot 20. vietā.

Pasaules čempionāta galvenie favorīti Johans Kristofersons un Timijs Hansens uz sevi liktās cerības attaisnoja jau pirmajos divos braucienos, savā starpā sadalot vadošās pozīcijas. Pēc vāja starta trešajā kvalifikācijā Kristofersons nespēja tikt garām priekšā esošajam Kristianam Sabo un kopējā ieskaitē palika sestajā vietā. Pat ātrākā rezultāta uzrādīšana noslēdzošajā kvalifikācijas braucienā neļāva viņam apsteigt Timiju Hansenu.

Par trešās kvalifikācijas kārtas uzvarētāju kļuva Kevins Abrings. Četru kārtu kopsummā nīderlandietis sasniedza trešo vietu, priekšā Kristianam Sabo. Ceturtās kvalifikācijas braucienā Niklass Gronholms neizbrauca džokera apli, par ko saņēma 30 sekunžu sodu. Tā rezultātā viens no pēdējo gadu spožākajiem rallijkrosa braucējiem savam pusfinālam nopelnīja otro starta rindu. Tikai sestajā vietā, vēl aiz Gronholma, palika sezonas pirmā posma uzvarētājs un kopvērtējuma līderis Kevins Hansens.

Kevins Ābrings
Kevins Ābrings Foto: Red Bull Content Pool

Timijs Hansens pārliecinoši triumfēja pirmajā pusfināla braucienā. Trases robežu neievērošanas dēļ Gronholms saņēma sodu un palika bez kārotā fināla. Otrā pusfinālā lielisku tempu demonstrēja Timija Hansena jaunākais brālis Kevins, kurš pakāpās līdz otrajai vietai, kad caura riepa lika izstāties pusfināla līderpozīcijā esošajam Johanam Kristofersonam.

Kevins Hansens izcīnīja uzvaru savā braucienā, līdz ar to finālā pirmajā rindā abi brāļi stājās blakus viens otram. Lielisks komandas darbs ļāva noturēt aizmugurē Kevinu Abringu, kurš nekavējoties devās džokera aplī. Pirmos apļus Abrings veica lieliskā ātrumā, taču tad iestrēga aiz lēnāk braucošajiem konkurentiem. Hanseni pietiekami palielināja atstatumu, lai plīvojot rūtotajam finiša karogam, izcīnītu otro dubultuzvaru šosezon, šoreiz uz pjedestāla augstākā pakāpiena kāpjot Timijam Hansenam. Abrings finišēja trešajā vietā, izcīnot savu karjeras labāko rezultātu. Fināla sešiniekā iekļuva arī Enzo Ide, Kristians Sabo un Juha Ritkonens.

 "Uzvaru mums atnesa mehāniķi, kuri saturēja mašīnu kopā. Dažkārt mēs nenovērtējam to, ka mašīna finišu sasniedz vienā gabalā. Redzot, kā Johans nobrauca malā pusfinālā, mēs atgādinājām sev, cik lielisku darbu viņi ir paveikuši. Pagāja ilgs laiks līdz man beidzot izdevās uzvarēt Holjesā, taču nu tas ir noticis un esmu ļoti laimīgs. Vēl viena dubultuzvara ir tik maģiska... Grūti apjaust, ka tas tiešām ir noticis," pēc panākuma stāsta Timijs Hansens.

Timijs Hansens
Timijs Hansens Foto: Red Bull Content Pool

FIA pasaules rallijkrosa čempionāta kopvērtējumā pēc diviem posmiem par līderi kļuvis Timijs Hansens ar 57 punktiem, bet sešus punktus no viņa atpaliek Kevins Hansens. Trešajā pozīcijā ar 40 izcīnītiem punktiem ierindojas ungārs Kristians Sabo. Savukārt iepriekšējās sezonas čempionam Johanam Kristofersonam Katalonijā un Zviedrijā izdevies tikt pie 37 punktiem, kas ļauj dalīt ceturto vietu ar Kevinu Abringu.

Lielu uzmanību Latvijas līdzjutēju vidū izpelnījās Eiropas rallijkrosa čempionāta Euro RX1 ieskaite. Lietuviešu komandas ESMotorsport sastāvā ar Škoda Fabia uz starta stājās Jānis Baumanis. Pirmajā braucienā Baumanis cīkstējās ar vienu no sacensību galvenajiem favorītiem Andrea Duboru. Diemžēl, vienu līkumu pirms finiša tika piedzīvots piekares defekts, kā rezultātā Baumanis finišu nesasniedza. Otrajā braucienā Jānis veica pāragru startu, kā rezultātā džokera apli nācās veikt divreiz. Demonstrētais temps ļāva cerēt uz labākiem rezultātiem otrajā sacensību dienā. Diemžēl sportiskā veiksme šoreiz nebija latvieša sabiedrotā. Trešajā kvalifikācijā Baumanis bija ceļā uz uzvaru savā braucienā, taču caura riepa izbojāja latvieša cerības. Nelielu mierinājumu sniedza uzvara savā braucienā pēdējā kvalifikācijas kārtā, taču ar to nepietika, lai kvalificētos pusfinālam. Kopējā ieskaitē Baumanis sasniedza 20. vietu.

Tomass Brintesons
Tomass Brintesons Foto: Red Bull Content Pool

Pirmajos braucienos lielisku sniegumu demonstrēja 2017. gada Eiropas čempions Antons Marklunds. Zviedru sportists uzvarēja pirmajās trīs kvalifikācijas kārtās. Ceturtajā braucienā mājinieks centās apdzīt francūzi Žanu Baptisti Duboru, taču neveiksmīga trajektorijas izvēle noslēdzās ar vairākiem kūleņiem un sadragātu automašīnu. Par sacensību uzvarētāju kļuva norvēģis Tomass Brintesons ar Volkswagen Polo, bet Jāņa Baumaņa komandas biedrs Andreass Bakeruds finālā ierindojās trešajā vietā aiz Žana Baptistes Dubora.

Par uzvarētāju RX2e klasē, kur dalībnieki sacenšas ar elektromobiļiem, kļuva soms Jesse Kallio. Lielisks starts ļāva Kallio pieveikt kvalifikācijas uzvarētāju Freizeru Makkonelu. Tikmēr Eiropas čempionātā Euro RX3 ieskaitē priekšpiedziņas automašīnām pārliecinoši dominēja Jurijs Beļevskis, neatstājot konkurentiem cerības arī finālā.

Nākamais FIA pasaules čempionāta posms no 3. līdz 5. septembrim risināsies Lojakas trasē, Francijā. Tā būs pēdējā pieturvieta pirms 18. un 19. septembrī Biķernieku trasē gaidāmā dubultposma Ferratum World RX of Riga.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu