Foto un video ⟩ Latvijas hokejisti izcīna vienu no iespaidīgākajām uzvarām pēdējos gados (9)

CopyDraugiem X Whatsapp

Latvijas hokeja izlase piektdien "Arēnā Rīga" izcīnīja graujošu uzvaru 2022. gada Pekinas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, pārspējot Ungārijas valstsvienību ar rezultātu 9:0 (1:0, 0:0, 8:0).

Nosacīti iepriekšējā reize, kad Latvijas izlase vienā spēlē guva tik daudz vārtus, bija 2017. gadā. Latvijas klubu izlase ar 13:1 pārspēja Lietuvas hokejistus, taču mūsu komandā spēlēja pārsvarā rezervisti, nevis valstsvienības kodols.

2007. gadā Latvijas hokejisti pārbaudes turnīrā Polesjas kausā Baltkrievijas pilsētā Gomeļā ar rezultātu 9:2 pārspēja Kanādas izlasi. 2004. gadā Ukrainas galvaspilsētā Kijevā pārbaudes mačā mūsējie ar 11:1 sagrāva Rumāniju.

Savukārt oficiālos mačos pēdējo reizi tik daudz vārtus vienā spēlē Latvijas hokejisti guva 2002. gadā Soltleiksitijas olimpiskajās spēlēs, kad ar 9:2 izdevās pārspēt Ukrainu.

Rūdolfs Balcers guva trīs vārtus un veica trīs rezultatīvas piespēles (3+3), Ronalds Ķēniņš atzīmējās ar diviem precīziem metieniem un trim piespēlēm (2+3), divi trāpījumi arī Teodoram Bļugeram (2+0) un Rodrigo Ābolam (2+1). 

Trīs rezultatīvas piespēles Robertam Bukartam (0+3), divas Laurim Dārziņam (0+2), bet vārtsargs Ivars Punnenovs atvairīja visus 17 pretinieku metienus un tāpat kā dienu iepriekš pret Itāliju aizvadīja "sauso" maču.

Salīdzinot ar dienu iepriekš, šoreiz Latvijai spēlei pieteikts nebija Andris Džeriņš, kura vietu ceturtās uzbrucēju maiņas centrā ieņēma Deniss Smirnovs. Smirnova vietu 13.uzbrucēja postenī ieņēma Renārs Krastenbergs, kura vietā ceturtajā trijniekā spēlēja Mārtiņš Dzierkals, kurš pirmajā dienā nespēlēja.

Latvija jau otro spēli pēc kārtas vadībā izvirzījās pēc Jāņa Jaka metiena, ko vairākumā vārtu priekšā palaboja Ābols. Rezultatīva piespēle tika arī Ronaldam Ķēniņam.

18.minūtē uzreiz četras soda minūtes nopelnīja ungārs Kristians Naģs, taču šī iespēja palika neizmantota.

Pirmo periodu ungāri beidza bez trāpīgiem metieniem pa Ivara Punnenova sargātajiem vārtiem, latviešiem metot vidēji reizi minūtē - 20 reizes, bet 24.minūtē uzreiz divi bīstami metieni bija jāatvaira Latvijas izlases vārtu sargam, teicami ar to tiekot galā.

32.minūtē pēc Zemgus Girgensona metiena ripa trāpīja pa Miklosa Rajnas sargāto vārtu pārliktni, bet nedaudz pēc tam divi labi vārtu gūšanas momenti bija Robertam Bukartam, paliekot nerealizēti.

Rajna pēc pirmās trešdaļas bija nomainījis vārtos Zoltānu Hetēnji.

Atvairot latviešu triecienus, perioda beigās ungāru uzbrukumi kļuva arvien bīstamāki, pa vārtu konstrukciju trāpot arī Istvānam Sofronam.

Otrajā periodā jau ungāri vairāk meta pa vārtiem, Punnenovu traucējot desmit reizes, kamēr pa Rajnas vārtiem tika izdarīti septiņi metieni.

Uzvaru mājinieki nodrošināja trešās trešdaļas sākumā, divreiz atņemot pretiniekiem ripu viņu zonā. Vispirms, Ķēniņam piespēlējot, vārtus pēc 32 periodā spēlētām sekundēm guva Rūdolfs Balcers. Drīz pēc tam lieliska iespēja pārspēt Rajnu bija Kārlim Čukstem, bet divas minūtes un 19 sekundes pēc otro vārtu guvuma Ābols palīdzēja pretinieku zonā no ripas šķirties ungāram, un pēc Balcera piespēles vārtus no vārtu priekšas guva Ķēniņš - 3:0.

52.minūtē no vārtu priekšas pēc Laura Dārziņa un Rūdolfa Balcera piespēlēm vairākumā 4:0 panāca Bļugers, bet pēdējās sešās minūtēs Rajna no saviem vārtiem bija spiests ķeksēt ārā vienu ripu pēc otras.

55.minūtē ar gūtiem vārtiem pēc Roberta Bukarta un Ķēniņa piespēlēm izcēlās Ābols, bet pēc 23 sekundēm pēc Ķēniņa piespēles vārtus guva Balcers.

Pēc šiem vārtiem ungāri salūza, latviešiem gūstot vēl trīs vārtus. 57.minūtē Bļugers ar metienu no aizvārtes pa vārtsarga muguru Latvijai guva septītos vārtus. Ripa pēc viņa metiena slīdēja paralēli vārtu līnijai, un tikai pēc videoatkārtojuma noskatīšanās tika konstatēts vārtu guvums - 7:0.

Vairākumā 97 sekundes pirms mača beigām pēc Mika Indraša un Dārziņa piespēlēm savus trešos vārtus spēlē iemeta Balcers, bet punktu vārtu birumam 13 sekundes vēlāk ar saviem otrajiem vārtiem mačā pielika Ķēniņš pēc Ābola un Balcera piespēlēm.

Jau ziņots, ka Itālijas un Francijas hokejistu spēlē uzvarēja Francija - 2:0.

Turnīra pēdējā dienā svētdien Latvijas hokejistiem plkst.17 paredzēts mačs pret Franciju.

Pirmajā sacensību dienā Latvija ar 6:0 sagrāva Itāliju, bet Ungārija ar 3:5 piekāpās Francijai.

 

Šis Latvijas hokeja izlasei ir pirmais turnīrs jaunā trenera Harija Vītoliņa vadībā. Treneru kolektīvā ir arī Viktors Ignatjevs, Artis Ābols, Raimonds Vilkoits, vārtsargu treneris Juris Klodāns un Kārlis Zirnis.

Paralēli olimpiskajam kvalifikācijas turnīram Rīgā vēl astoņas valstsvienības sadala divas ceļazīmes uz Pekinas Olimpiādi. D grupā Bratislavā tiekas slovāki, baltkrievi, austrieši un poļi. Savukārt Oslo bez mājiniekiem norvēģiem piedalās arī dāņi, dienvidkorejieši un slovēņi. Startu olimpiskajās spēlēs izcīnīs tikai grupu uzvarētāji.

Latvijas izlase ir piedalījusies četrās ziemas olimpiskajās spēlēs pēc kārtas - 2002.gadā Soltleiksitijā, 2006.gadā Turīnā, 2010.gadā Vankūverā un 2014.gadā Sočos -, bet uz 2018.gada Phjončhanas Olimpiādi ceļazīme netika izcīnīta.

Dalība turnīrā Pekinā jau nodrošināta Kanādai, Krievijai, Somijai, Zviedrijai, Čehijai, ASV, Vācijai, Šveicei un mājiniecei Ķīnai.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu