Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Eiropas kvartets jau zināms (340)

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
FK "Liepāja" futbolisti
FK "Liepāja" futbolisti Foto: FK Liepāja/Facebook

Pirms šā gada tā sauktās priekšpēdējās izlašu pauzes valstu futbola čempionātu kalendāros Latvijas "Optibet" futbola virslīgā jau praktiski ir zināms komandu kvartets, kas nākamsezon pārstāvēs Latviju Eiropas kausu izcīņā.

Teorētiski liepājniekus vēl var nobīdīt no ceturtās vietas, taču nekas neliecina, kas tas varētu reāli notikt. Četrām līderkomandām tas ir labi, vismaz par vienu lietu galva vairs nesāp, bet mums - ne tik labi, jo par vienu intrigu turnīrā ir mazāk un tagad visa uzmanība būs pievērsta cīņai par čempionu titulu un vietu sadalei pirmajā trijniekā.

Abās pirms izlašu pauzes pēdējās spēlēs uzvarēja laukuma saimnieki un abās tikai viņi arī guva vārtus - RFS ar 2:0 pārspēja BFC "Daugavpils" futbolistus, bet FK "Liepāja" ar 3:0 pieveica Jūrmalas "Spartaku". Abi liepājnieku tuvākie sekotāji zaudēja, un tieši pēc šīm abām spēlēm kļuva skaidrs, ka ceturto vietu, visticamāk, saglabās Liepājas komanda.

Visas četras līderkomandas spēlēs arī Latvijas kausa izcīņas pusfinālā, tā ka arī šis turnīrs Eiropas kvarteta noteikšanā vairs neko nevar mainīt. No četriem pusfinālistiem tikai "Valmiera FK" ne reizes nav ieguvusi Latvijas kausu futbolā (1986. un 1988. gadā finālā bija Valmieras "Gauja", taču abas reizes zaudēja - attiecīgi ar 0:6 Rīgas "Celtniekam" un ar 0:1 Jelgavas RAF), un otro gadu pēc kārtas valmieriešiem pusfinālā pretī stāsies FK "Liepāja" (pērn - 0:2), kas ir pašreizējais trofejas īpašnieks.

RFS futbolisti 11 minūtēs guva divus vārtus un guva sesto uzvaru pēc kārtas. Līdz ar to RFS komanda atgriezās turnīra tabulā pirmajā vietā, un nākamā spēle tai tagad (12. septembrī) būs viesos ar "Valmiera FK", kas RFS un "Riga FC" aizņemtības laikā Eiropas kausos paspēja izbaudīt līderes godu. Tā būs tikai pirmā no atlikušajām savstarpējām līderu trio cīņām par titulu.

FK "Liepāja" un Jūrmalas "Spartaka" duelī šosezon beidzot uzvarēja laukuma saimnieki. Šī uzvara praktiski nodrošina liepājniekiem ceturto vietu. Vai reāli paspēkoties par medaļām? Neiespējami tas nav. "Riga FC" ir tikai par trim punktiem vairāk, "rīdziniekiem" gan ir par divām aizvadītām spēlēm mazāk, taču tajās viņiem vēl ir jāuzvar. Redzēsim, kādā stāvoklī būs komanda pēc sāpīgās neiekļūšanas UEFA Konferences līgas grupu turnīrā. Izlašu pauze "rīdziniekiem" šajā situācijā ir tieši laikā, bet nākamā virslīgas čempionāta spēle viņiem būs tikai 15. septembrī savā laukumā ar Daugavpils komandu.

Vai liepājniekus var izbīdīt no ceturtās vietas?

Tikai teorētiski - BFC "Daugavpils" atpaliek par 10 punktiem un tam ir par vienu aizvadītu spēli mazāk, bet "Spartaks" atpaliek par 11 punktiem un tam ir par vienu aizvadītu spēli vairāk. Liepājniekiem vajag ļoti "pacensties", lai zaudētu ceturto vietu, tāpēc cerēsim, ka viņi krietni pacentīsies, lai apdraudētu pirmo trijnieku. Daugavpils un Jūrmalas komandām atliek spēkoties par 5. vietu, kas it kā neko nedod, taču tieši tādās situācijās var vislabāk redzēt komandu mērķtiecību - proti, par ko tad komanda vispār cīnās. Tiesa, tādā situācijā var jau pamazām sākt veidot komandu nākamajai sezonai (ja ir zināms, kādas būs iespējas).

Liela neskaidrība ir labāko vārtu guvēju sarakstā - pa 10 vārtiem ir Stefana Miloševiča un Ibrahima Ndiapes Sova rēķinā, taču melnkalnietis virslīgā šosezon vairs nespēlē, savukārt 20 gadus vecais Valmieras komandas senegālietis pēdējās trijās spēlēs ir guvis četrus vārtus (tajā skaitā hat-trick mačā ar FK "Metta"). Pa 9 vārtiem ir 18 gadus vecajam "Spartaka" kamerūnietim Leonelam Vambam (6 vārti pēdējās piecās spēlēs) un 21 gadu vecajam Junusam Muritalam no "Riga FC" (viņš turpretī virslīgā nav guvis vārtus kopš 24. maija...), 8 vārti ir 19 gadus vecajam Raimondam Krollim no "Valmiera FK", kurš arī šosezon ir labākais vārtu guvējs starp Latvijas futbolistiem (plus vēl 7 rezultatīvas piespēles - šajā ziņā dalīta pirmā vieta ar 19 gadus veco nigērieti no "Spartaka" Obiodunu Ogunnji). Spēlētāju vecumu minēju apzināti - viņiem ir pievērsta uzmanība arī no ārzemju klubiem, viņi visi (un ne tikai viņi) ir interesanta "prece" futbola tirgū.

Komentāri (340)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu