Foto ⟩ Latvijas volejbolisti izcīna sensacionālu uzvaru Eiropas čempionāta ievadā (1)

CopyDraugiem X Whatsapp

Latvijas vīriešu volejbola izlase trešdien Tallinā sensacionāli pārspēja mājinieci Igaunijas valstsvienību un ar uzvaru sāka Eiropas čempionātu, kurā mūsējie piedalās pēc 26 gadu pārtraukuma.

Latvijas volejbolisti uzvaru izcīnīja ar rezultātu 3-1 (25:23, 25:22, 16:25, 25:21).

Līdz šim pēdējoreiz oficiālā spēlē Latvijas volejbolisti pārspēja Igaunijas izlasi 2013. gada maijā izbraukumā notiekošā pasaules čempionāta kvalifikācijas spēlē.

Mūsējie bija zaudējuši igauņiem iepriekšējos 12 mačos pēc kārtas.

Rezultatīvākais ar 21 punktu Latvijas izlasē bija Hermans Egleskalns, 16 punkti Romānam Saušam, par diviem mazāk iekrāja Toms Švans, bet 12 punkti Denisam Petrovam. Igaunijas valstsvienībā 21 punkts OIiveram Veno, bet vēl 14 punktus pievienoja Ardo Krēks.

Latvijas izlasei pirmo punktu ar spēcīgu sitienu nopelnīja Švans, bet nedaudz vēlāk Atvara Ozoliņa sitiens nokārtoja neizšķirtu 3:3. Nākamos divus punktus ieguva Latvijas izlase, tomēr lielākais atrāviens sekoja pie rezultāta 6:4, kad pēc kārtas izdevās izcīnīt vēl trīs punktus - 9:4. Seta vidusdaļā Latvijas volejbolisti divreiz kļūdījās serves uzņemšanā, kas mājiniekiem deficītu palīdzēja sadeldēt līdz -2 (12:14).

Pēc Avo Kēla pieprasītā pārtraukuma Sauša sitiens atdūrās blokā, igauņiem panākot 12:13. Veno nākamajā izspēlē ar vairāk nekā 110 kilometru stundā spēcīgu sitienu nokārtoja neizšķirtu 13:13. Turpinājumā spēle ritēja punkts punktā līdz Egleskalna sistā bumba atdūrās blokā un izlidoja autā, kas Latvijas izlasei deva divu punktu pārsvaru 24:22. Pirmo setu Latvijas volejbolisti pēc Egleskalna spēcīgā sitiena uzvarēja ar 25:23.

Arī otrais sets iesākās sīvā cīņā, rezultāta tablo ievadā vēstot neizšķirtu 4:4. Egleskalns ar servi drīz vien panāca 7:4, taču igauņi turpināja kļūdīties servē un arī uzbrukumi atdūrās blokā, kas Latvijas izlasi drīz vien izvirzīja vadībā ar 14:6. Lielo pārsvaru palīdzēja gūt Renāra Paula Jansona spēle blokā, kā arī Egleskalna un Sauša spēcīgie uzbrukuma sitieni.

Veno kļūda servē Latvijas izlasei ļāva nopelnīt 19.punktu, bet pēc tam mājinieki atbildēja ar diviem punktiem, panākot 14:19. Otrā seta galotnē sekmīgi uzbruka Atvars Ozoliņš un Saušs, kurš palīdzēja Latvijas izlasei izvairīties no garākas cīņas. Igauņi spēja pietuvoties līdz 22:24, bet otrajā setā piedzīvoja neveiksmi ar 22:25.

Trešajā setā "īstā" cīņa sākās pie rezultāta 6:6, kad nākamos divus punktus nopelnīja Latvijas izlase, ar Egleskalna palīdzību pirmā nopelnot divu punktu pārsvaru. Igauņi ātri atguvās un panāca 8:8, bet tai pat laikā zaudēja Karli Alliku, kurš pēc lēciena pie tīkla neveiksmīgi piezemējās un laukumu pameta uz nestuvēm. Pēc šīs epizodes noslēguma Igaunijas valstsvienība guva piecus punktus pēc kārtas (13:8), turpinājumā prata izmantot latviešu kļūdas un pārsvaru noturēja līdz pat galam, panākot 1-2.

Sauša uzbrukums ceturtā seta ievadā Latviju izvirzīja vadībā ar 4:3, un Petrovs ar bloku panāca +2. Tuvojoties seta vidum, Latvijas izlasei padevās spēcīga serve, pēc kuras Ozoliņš tika pie ātras uzbrukuma iespējas un panāca 10:6. Brīdi vēlāk Egleskalns apspēlēja divu vīru bloku un nokārtoja sešu punktu pārsvaru - 12:6. Latvijas izlase spēja izmantot igauņu savstarpēju nesaprašanos un vājo servju uzņemšanu, uz brīdi esot vadībā ar +8 (16:6). Sekoja divas latviešu kļūdas, un Igaunijas izlase jau bija piecu punktu attālumā - 11:16.

Švans augstā lēcienā guva Latvijas izlases 23.punktu, nākamās trīs izspēles uzvarēja igauņi, bet pēc tam paši uzdāvināja pretiniekiem 24.punktu. Pirmo mačbumbu latvieši neizmantoja, taču brīdi vēlāk Egleskalns izpildīja netveramu sitienu, kaldinot Latvijas izlases uzvaru.

Igauņi pirms grupu turnīra izlozes varēja izvēlēties vienu no izlasēm, kuru viņi gribētu redzēt spēlējam Tallinā, un izvēle krita uz Latviju.

Grupas turnīra turpinājumā Latvijas izlasei sestdien būs jāspēlē ar Horvātiju, pirmdien - ar Slovākiju, otrdien - ar Vāciju un trešdien - ar olimpisko čempioni Franciju.

Latvijas izlases kapteinis šajā turnīrā ir Toms Švans.

Tā kā Igaunija iekļauta dzeltenajā sarakstā, līdzjutējiem bez Covid-19 sertifikāta pēc atgriešanās Latvijā būs jāievēro pašizolācija.

Latvijas izlase ar autobusu uz Tallinu devās pirmdien, bet vakarā komandai jau bija paredzēts pirmais treniņš Tallinā.

Turnīra norises laikā valstsvienības viesnīcās dzīvos "burbuļa" apstākļos. Gadījumā, ja Latvijas izlasei izdosies sasniegt "play-off", lidojumu uz Ostravu ar čārterreisu nodrošinās organizatori.

Pirmdien uz turnīru devās 14 volejbolisti, bet rezerves sarakstā palika cēlājs Jānis Jansons un uzbrucējs Jānis Medenis. Covid-19 gadījumā ir paredzēta iespēja no rezerves saraksta pieteikt vienu spēlētāju turnīra gaitā.

2020.gada septembrī Latvijas vīriešu izlase savā kvalifikācijas grupā apsteidza Spāniju, Moldovu un Kipru, izcīnot pirmo vietu. Latvijas volejbolisti tādējādi kvalificējās Eiropas čempionāta finālturnīram, kur iepriekš spēlēja 1995.gadā, iegūstot 11.vietu.

EČ finālturnīrs notiek Igaunijā, Somijā, Polijā un Čehijā, piedaloties 24 izlasēm.

2019.gada finālturnīrā Igaunija ierindojās pēdējā - 24.vietā, bet Latvija neiekļuva finālturnīrā, grupā triju komandu konkurencē ierindojoties trešajā vietā un kopvērtējumā ieņemot 30.vietu.

Latvijas izlases sastāvs startam Eiropas čempionātā Tallinā:

cēlāji - Deniss Petrovs (Ņižņijnovgorodas ASK, Krievija), Edvīns Skrūders (Jēkabpils "Lūši");

diagonāles uzbrucēji - Kristers Dardzāns (Jēkabpils "Lūši"), Hermans Egleskalns (Pirejas "Olympiacos", Grieķija), Kristaps Platačs ("Parnu", Igaunija);

pirmā tempa spēlētāji - Renārs Pauls Jansons ("RTU Robežsardze"/"Jūrmala"), Toms Švans ("Parnu", Igaunija), Gustavs Freimanis (Jēkabpils "Lūši");

otrā tempa uzbrucēji - Romāns Saušs ("Valepa", Somija), Kristaps Šmits (Jēkabpils "Lūši"), Atvars Ozoliņš ("Parnu", Igaunija), Edvarts Buivids ("Lindaren Volley Amriswill", Šveice);

"libero" - Ingars Ivanovs ("RTU Robežsardze"/"Jūrmala"), Artems Petrovs ("Lotos").

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu