Ziemeļkorejai aizliedz piedalīties 2022. gada Pekinas olimpiskajās spēlēs

CopyDraugiem X Whatsapp
Ziemeļkorejas karogs
Ziemeļkorejas karogs Foto: AFP/SCANPIX

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) aizliegusi Ziemeļkorejai piedalīties 2022. gada Pekinas ziemas olimpiskajās spēlēs, kas risināsies no 4. līdz 20. februārim, vēsta ārzemju mediji.

Ziemeļkoreja šogad aprīlī paziņoja, ka aizliedz saviem sportistiem piedalīties šovasar Tokijas vasaras olimpiskajās spēlēs saistībā ar Covid-19 apdraudējumu.

Ņemot vērā lēmumu nepiedalīties vasaras olimpiskajās spēlēs Japānā, SOK nolēmusi liegt Ziemeļkorejai dalību arī ziemas Olimpiādē, kas pēc nepilna pusgada notiks Ķīnā.

Tiesa, Ziemeļkorejas sportistiem, kuri kvalificēsies Pekinas olimpiskajās spēlēs, netiks liegta dalība sporta forumā. Šiem sportistiem būs iespēja startēt zem olimpiskā karoga.

Ziemeļkorejas Olimpiskajai komitejai diskvalifikācija piespriesta līdz 2022. gada beigām un vajadzības gadījumā tā tiks pagarināta. Diskvalifikācijas laikā Ziemeļkoreja nesaņems finansiālu atbalstu no SOK programmām.

10 sportisti pārstāvēja Ziemeļkoreju iepriekšējās ziemas olimpiskajās spēlēs, kas 2018. gadā norisinājās Phjončhanā, Dienvidkorejā.

2014. gadā Sočos (Krievija) nepiedalījās Ziemeļkorejas sportisti, bet 2010. gadā Vankūverā (Kanāda) šo Āzijas valsti pārstāvēja divi atlēti.

Kā zināms, Korejas Tautas Demokrātiskā Republika jeb Ziemeļkoreja ir valsts ar totalitāras diktatūras režīmu. Valsts vadoņi apgalvo, ka Ziemeļkorejā nav konstatēts neviens ar Covid-19 saslimšanas gadījums.

Eksperti uzskata, ka Covid-19 uzliesmojums Ziemeļkorejā sagrautu veselības aprūpes sistēmu, vēsta CNN.

Ziemeļkoreja izstājusies arī no 2022. gada Pasaules kausa futbolā kvalifikācijas.

Tāpat SOK seko līdzi situācijai Afganistānā pēc tam, kad varu pārņēmusi islāmistu kustība "Taliban".

SOK prezidents Tomass Bahs uzsvēra, ka Afganistānai jāievēro Olimpiskā harta un tās mērķi iekļauj nacionālās olimpiskās komitejas neatkarīgu pārvaldību un olimpiskos principus, kas aizliedz jebkāda veida diskrimināciju. Afganistānas gadījumā Bahs īpaši pieminēja diskrimināciju pret sievietēm un meitenēm.

Visi Afganistānas sportisti, kuri piedalījās Tokijas olimpiskajās spēlēs un paralimpiskajās spēlēs, nav atgriezušies dzimtenē. SOK ar stipendijām atbalstīs viņu turpmākos treniņos.

Tāpat ārpus Afganistānas ir divi šīs valsts sportisti, kuri gatavojas 2022.gada Pekinas olimpiskajām spēlēm.

SOK pagaidām atzīst 2018.gadā Afganistānas Olimpiskajā komitejā ievēlētās amatpersonas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu