Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Rudens būs karsts

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
Raimonds Krollis
Raimonds Krollis Foto: Valmiera FC/Facebook

​Cilvēki runā, ka atvasara jau ir bijusi. Citi uzskata un cer, ka tā vēl tikai nāks. Laiks rādīs, kā būs. Toties attiecībā uz Latvijas "Optibet" futbola virslīgas "laika prognozēm" viss ir skaidrs - rudens būs karsts. Par čempiones titulu spēkojas trīs komandas, turklāt arī pirmā trijnieka sastāvs vēl nebūt nav akmenī iecirsts.

Titula īpašniece "Riga FC" komanda aizvadītajā nedēļas nogalē nespēlēja (trešdien tā tiksies ar BFC "Daugavpils"), taču par to runāts ne mazāk kā par komandām, kuras spēlēja (varbūt pat vairāk) - "Riga FC" pēc abpusējas vienošanās šķīrās no galvenā trenera Andra Riherta. Pārsteigums? Diezin vai.

Daudz lielāks bija pārsteigums, kad Riherts kļuva par "Riga FC" galveno treneri. Iespējams, ka par iemeslu šādam lēmumam kļuva komandas neiekļūšana UEFA Konferences līgas grupu turnīrā, iespējams, komandas sniegums trenera vadībā vispār, iespējams, attiecības starp treneri un spēlētājiem, iespējams… Varam tikai minēt. No kluba vadības puses nav izskanējis kaut vai mājiens, ka tā ir kļūdījusies ar trenera izvēli sezonas vidū vai kaut kāds konkrētāks skaidrojums. Pietrūka pacietības? Varbūt. Tāpat kā spēlētājs nevar acumirklī pārlēkt no viena līmeņa citā un krietni augstākā līmenī, tā arī treneris to nevar paveikt pāris mēnešu laikā vai pat sezonas laikā.

Līdz šim Riherts strādāja ar FK "Metta" un galvenokārt ar gados jauniem vai pavisam jauniem (skolniekiem) futbolistiem un sekmīgi darīja savu darbu, bet čempionvienība - tas ir pavisam kas cits ne tikai spēles līmenī, tas ir pavisam kas cits savstarpējo attiecību līmenī. Tas ir absolūti kaut kas cits! Acīmredzot jaunajam galvenajam trenerim komandā tā arī neizdevās kļūt par savējo un iegūt spēlētāju uzticēšanos. Ko var paspēt jauna trenera vadībā kardināli mainīt atlikušajā sezonas laikā? Kardināli - vairs neko, jo kardinālām pārmaiņām jau ir par vēlu.

"Riga FC" neilgajā pastāvēšanās laikā (kopš 2014. gada) jau ir bijuši 14 (!) galvenie treneri vai galvenā trenera pienākumi izpildītāji, turklāt viens no tiem vispār nav aizvadījis nevienu spēli, bet diviem ir mazāk par piecām spēlēm galvenā trenera lomā.

Ja jau ar visu to iegūti trīs čempionu tituli un kopumā tomēr sekmīgi spēlēts Eiropas kausos, tad laikam tik bieža treneru maiņa nemaz nav slikta. Cita lieta - kā būtu, ja galveno treneru ziņā būtu vismaz kaut kāda stabilitāte… Pagaidām galvenā trenera pienākumus veiks Kristaps Blanks, kurš tamlīdzīgā lomā šosezon jau ir bijis. Nākamais jaunais galvenais treneris (varbūt ir vērts atgriezties pie jau pārbaudītām vērtībām Mihaila Koņeva personā?) acīmredzot tiek meklēts jau ar domu par nākamo sezonu - diezin vai ir iespējams vienoties ar kaut cik nopietnu speciālistu tikai par darbu līdz šīs sezonas beigām.

Kā šāds pavērsiens ietekmēs "Riga FC" izredzes saglabāt titulu - to rādīs laiks, jo vismaz pašreiz "rīdziniekiem" ir jādomā arī par vietas saglabāšanu trijniekā. "Valmiera FK" nospēlēja savā laukumā neizšķirti 1:1 ar līderi RFS un neļāva tai atrauties no sekotājiem. Valmieras komanda nebija spēlējusi kopš 16. augusta, taču tieši valmierieši pirmie varēja gūt vārtus (bija arī trāpījumi pa vārtu pārliktni un stabu) un tad jau spēles gaita varēja būt pavisam cita… Nokļuvuši iedzinēju lomā, laukuma saimnieki prata panākt neizšķirtu. RFS šosezon Valmieras komandu ir uzvarējis tikai vienreiz četros mačos, toties abās spēlēs savā laukumā valmieriešiem ir zaudējis (2:3 un 1:2), kas tikai lieku reizi apliecina, cik pamatotas ir "Valmiera FK" pretenzijas uz titulu.

FK "Liepāja" apdraud pirmo trijnieku.

Arī palikuši mazākumā, liepājnieki pārliecinoši pieveica FK "Metta" komandu, un līdz ar to Liepājas komanda turnīra tabulā panāca "Riga FC" - abām komandām ir pa 41 punktam. "Rīdzinieki" gan ir aizvadījuši par trim spēlēm mazāk, taču viņiem tās trīs spēles vēl ir jāuzvar. Ja tā notiks, tad vēl spraigāka būs spēkošanās par titulu. Starp citu, nākamā spēle virslīgā pēc tikšanās ar Daugavpils komandu "Riga FC" būs 25. septembrī tieši ar FK "Liepāja", bet pirms tam šīs nedēļas nogalē – 19. septembrī – Latvijas kausa izcīņas pusfināls ar RFS (otrā pusfinālā tajā pašā dienā tiksies FK "Liepāja" un "Valmiera FK"). Šajās divās čempionu spēlēs, iespējams, lielā mērā varēs redzēt, cik reālas ir "rīdzinieku" izredzes saglabāt titulu. Protams, ļoti daudz izšķirs divas savstarpējās spēles ar RFS un "Valmiera FK". Rudens patiešām būs karsts.

Jūrmalas "Spartaks" guva trīs vārtus četrās minūtēs un ar 3:0 pārspēja BFC "Daugavpils" komandu, apsteigdams to arī turnīra tabulā. Daugavpiliešiem ir par divām aizvadītām spēlēm mazāk nekā jūrmalniekiem, tā ka spēkošanās par 5. vietu arī vēl nav beigusies.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu