Aizsaulē devies izcilais vesera metējs Jurijs Sedihs

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Jurijs Sedihs
Jurijs Sedihs Foto: Twitter/@pjvazel

66 gadu vecumā miris divkārtējais olimpiskais čempions vesera mešanā Jurijs Sedihs, otrdien paziņoja Eiropas Vieglatlētikas asociācija (EAA).

Sedihs, kurš vispirms cīnījās PSRS sporta formā, bet pēc tam ieguva Ukrainas pilsonību, savas 15 gadu karjeras laikā sešas reizes ir labojis pasaules rekordu.

Pēdējais no šiem rekordiem - 86,74 metru metiens 1986.gada 30.augustā Štutgartē - joprojām nav pārspēts.

Sedihs olimpisko zeltu ieguva 1976.gadā Monreālā un četrus gadus vēlāk Maskavā.

1984. gada spēlēs Losandželosā viņš nepiedalījās padomju bloka valstu boikota dēļ, bet 1988.gadā Seulā atgriezās spēlēs ar izcīnītu sudrabu.

Tāpat 1991.gadā viņš izcīnīja zeltu pasaules čempionātā Tokijā un trīs reizes tika kronēts par Eiropas čempionu.

"Dziļi sērojam par Sediha zaudējumu," "tviterī" ierakstīja kārtslēkšanas leģenda Sergejs Bubka - Ukrainas Olimpiskās komitejas vadītājs un, tāpat kā Sedihs, bijušais padomju sportists un daudzkārtējs pasaules rekordists.

"Man Jurijs bija draugs, gudrs padomdevējs, kuram esmu dziļi pateicīgs, ka viņš dalījās dzīves pieredzē un cilvēciskajās vērtībās," raksta pasaules kārtslēkšanas leģenda.

Sedihs ir viens no tikai diviem metējiem kopā arkrievui Sergeju Ļitvinovu, kurš veseri raidījis tālāk par 86 metriem.

Vēlāk Sedihu apsūdzēja steroīdu lietošanā bijušais Maskavas antidopinga laboratorijas direktors Grigorijs Rodčenkovs, kurš sekmēja Krievijas dopinga programmas atklāšanu valsts mērogā laika posmā no 2011. līdz 2015.gadam.

Pēc sportista karjeras Sedihs pārcēlās uz Franciju kopā ar savu otro sievu Natāliju Lisovsku, bijušo padomju sportisti, kurai vairāk nekā 35 gadus pieder pasaules rekords lodes grūšanā - 22,63 metri. Tas ir nepārspēts kopš 1987.gada.

CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu