Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Kaislības ap titulu beigušās?

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Nora Krevņeva Baibakova (RFS)

​Kamēr neesi uzvarējis, tikmēr šampanieti nedrīkst šaut vaļā. Tas ir nerakstīts likums. Latvijas "Optibet" futbola virslīgā čempions vēl nav zināms, taču ir ļoti liela varbūtība, ka būs cits un jauns titula ieguvējs - ne RFS, ne "Valmiera FC", kas pašreiz ir vistuvāk uzvarai, Latvijas čempiones vēl nav bijušas. Tas gan nenozīmē, ka "Riga FC" un RFS savstarpējam mačam jau šo trešdien vairs nav nekādas nozīmes - kamēr vēl neesi neaizsniedzams tuvākajiem sekotājiem, tikmēr šampanietim jāpaliek ledusskapī...

Aizvadītajā nedēļā galvaspilsētā divas reizes ciemojās FK "Liepāja" un spēlēja ar diviem no trim pretendentiem uz titulu - RFS un "Riga FC". Abas reizes liepājnieki pirmie guva vārtus, taču mačā ar RFS viesiem neizdevās iegūt kaut vai punktu (varēja arī uzvarēt - Efions Ukpa netrāpīja vārtos ļoti labā situācijā, kad rezultāts bija 1:1) un nācās galotnē zaudēt, bet spēlē ar pagaidām vēl titula īpašnieku "Riga FC" liepājnieki pelnīti uzvarēja (1:0).

Tikai kopš 1. jūlija Liepājas komandas galvenais treneris ir 53 gadus vecais serbs Nebojša Vignjevičs, taču viņa darba augļi jau ir redzami, un te nav runa pat par iekļūšanu Latvijas kausa finālā vai ceturtās vietas nodrošināšanu - sakārtotāks un saturīgāks ir kļuvis komandas sniegums, un atliek tikai nožēlot, ka tāda Liepājas komanda nebija jau kopš sezonas sākuma, jo tad par titulu turnīra finiša taisnē, iespējams, spēkotos četras komandas. Liepājniekiem trūkst izteikta vārtu guvēja vai - kas būtu vēl labāk - vismaz pāris spēlētāju, kuri regulāri gūtu vārtus, taču tas ir labojams.

Tikai Dodo šosezon ir guvis vismaz 5 vārtus, bet pagājušajā sezonā viņa rēķinā bija 18 gūti vārti - pieredzējušajam brazīlietim šī nav labākā sezona, bet cienīga aizstājēja nav (liepājniekiem ir vismazāk gūto vārtu starp pirmā četrinieka komandām). Atgādināšu, ka Vignjevičs vēl pavisam nesen sekmīgi strādāja ar vienu no pazīstamākajiem Ungārijas futbola klubiem Budapeštas "Ujpest" - septiņu gadu laikā divreiz iegūts Ungārijas kauss un vienreiz Superkauss, kā arī vienreiz iegūtas bronzas medaļas čempionātā. Trenera vizītkarte viņam ir laba, un cerēsim, ka tas ir tikai serbu trenera veikuma sākums Liepājā - līgums ar FK "Liepāja" trenerim ir arī uz nākamo sezonu.

Pašu uzvara pār liepājniekiem un konkurenta "Riga FC" zaudējums liepājniekiem padara RFS izredzes uz titulu lielākas - "Valmiera FC" gan atpaliek tikai par diviem punktiem, taču RFS komandai ir par divām aizvadītām spēlēm mazāk. "Riga FC" savukārt no līdera atpaliek par 9 punktiem, un "rīdziniekiem" tagad ir jādomā par otro vietu vai varbūt pat par trešās vietas saglabāšanu - valmieriešiem ir par 7 punktiem un divām aizvadītām spēlēm vairāk, kamēr liepājniekiem ir tikpat punktu un par trim aizvadītām spēlēm vairāk. Tā ka trešdienas spēle ir jebkurā gadījumā un kaut vai tikai principiāli svarīga gan RFS, gan "Riga FC", turklāt virslīgā "rīdzinieki" ir zaudējuši RFS komandai jau četras spēles pēc kārtas (abas komandas šosezon tiksies vēl vienu reizi), turklāt spēli tiešraidē rādīs LTV7.

Lai kā viss arī beigsies, jāsecina, ka "Riga FC" nerāda čempiona cienīgu spēli.

Nemitīgā treneru maiņa un spēlētāju te atbrīvošana, te jaunu spēlētāju atvešana nesekmē un nevar sekmēt stabilu sniegumu. Turnīra galotne lielā mērā parādīs, kāda gaisotne ir komandā (ne tikai attiecībās starp spēlētājiem un treneriem), iespējams, no čempionāta finiša būs atkarīgs arī tas, kāda komanda būs nākamsezon. Viss ir pašu rokās.

Tā nu sanāk, ka RFS un FK "Liepāja" līdz Latvijas kausa izcīņas finālam (24. oktobrī Valmierā) savā starpā tiksies vēlreiz - 2. oktobrī Liepājā. No līderu kvarteta komandām RFS pēc tam vēl būs jāspēlē tikai ar "Riga FC" (31. oktobrī), savukārt "Valmiera FK" vēl spēlēs Liepājā un divreiz ar "Riga FC" un var gadīties, ka tieši Valmieras komandas un "rīdzinieku" savstarpējās spēlēs noskaidrosies otrās vietas ieguvējs.

Kaislības ap čempionu titulu un medaļām vēl nav beigušās, bet tās ir uzbangojušas ap BFC "Daugavpils" komandu - ap tās turpmāko likteni. Runa ir par līguma laušanu par "Celtnieka" stadiona īri. Tas nenozīmē, ka komandai un tās akadēmijai nebūs, kur trenēties un spēlēt, - būs, taču tikai "no augšas" noteiktā laikā un diezin vai par pieņemamu cenu.

Nebūšot arī atbalsta no pilsētas. Neviens taču neliedz spēlēt, spēlējiet, ja gribat... Tā vien liekas, ka runa nav par virslīgas komandas eksistenci Latvijas otrajā lielākajā pilsētā, bet gan par ... citu un kādam vēlamu cilvēku stāšanos pie komandas un akadēmijas stūres.

Laiks rādīs, vai tamlīdzīgām aizdomām ir pamats. Daugavpilī bija ieradies arī LFF prezidents, taču, cik esmu dzirdējis no kolēģiem, tas neko nav ietekmējis un diezin vai var ietekmēt. Likvidēt virslīgas komandu pilsētā būtu pat noziedzīgi attiecībā pret Latvijas futbolu, nevis tikai pret pilsētas futbola tradīcijām un panākumiem (paskatieties, cik daugavpiliešu ir visu vecumu Latvijas jaunatnes izlasēs), tāpēc šāds scenārijs liekas neticams. Tātad - ir kaut kādi citi iemesli...

Nav viegli tādā neziņas gaisotnē spēlēt, un situācija noteikti ietekmējusi komandas sniegumu pēdējos mačos (nupat - 1:5 mājās pret "Valmiera FK"), taču rokas nolaist neviens negrasās. Tā ka turpinājums sekos... Kamēr daugavpilieši ir neziņā par savu likteni, tikmēr Jūrmalas "Spartaks" ar 1:0 pārspēja FK "Metta" un nostiprinājies 5. vietā. Šī pēdējos gados ir viena no nesekmīgākajām un nestabilākajām spartakiešu sezonām (kopš 2012. gada, kad "Spartaks" ienāca virslīgā, komanda 2016. un 2017. gadā ieguva titulu un tikai trīs reizes ir bijusi zemāk par 5. vietu, bet pēdējo septiņu gadu laikā - tikai vienreiz).

Kurš nākamsezon papildinās "Optibet" virslīgu? Tas, ka 1. līgā jeb Nākotnes līgā pirmajās trijās vietās pašreiz ir FK "Auda", FK "Tukums 2000/TSS" un FK "Rēzekne" (turpat arī SK "Super Nova"), vēl neko nenozīmē - tikai ar vēlēšanos spēlēt virslīgā ir par maz, ir nepieciešamas arī iespējas to darīt (runā, ka "Auda" un Tukuma komanda esot pavisam drošas kandidātes uz virslīgas papildināšanu).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu