Skujiņš slavenajā Parīzes-Rubē velobraucienā debitē ar 42. vietu

CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Latvijas šosejas riteņbraucējs Toms Skujiņš svētdien izcīnīja 42. vietu un Emīls Liepiņš finišēja 94. pozīcijā slavenajā Parīzes-Rubē velobraucienā, kurā uzvaru svinēja itālis Sonijs Kolbrelli.

(Pēc precizētā finiša protokola papildināts virsraksts, pirmā rindkopa un teksts no astotās rindkopas.)

Par "ziemeļu elli" un "klasiku karalieni" dēvētajās sacīkstēs riteņbraucēji svētdien veica 258 kilometrus ar kopumā 30 bruģa sekcijām. Drēgnajos laikapstākļos notikušajā braucienā slapjajos asfalta un dubļainajos bruģa posmos tika piedzīvoti vairāki kritieni.

"Trek - Segafredo" komandu pārstāvošais Skujiņš bija apmēram 30 riteņbraucēju lielajā atrāviena grupā, kas pirmajos bruģa posmos iekrāja vairāk nekā divu minūšu pārsvaru pār tuvākajiem sekotājiem. Pēc tam ilgstoši divu braucēju atrāvienā atradās beļģis Floriāns Vermēršs ("Lotto Soudal") un nīderlandietis Nilss Ēkhofs (DSM), taču viņi tika panākti.

Apmēram 50 kilometrus pirms finiša no vadošajiem sportistiem aizbrauca itālis Džanni Moskons ("Ineos Grenadiers"), kurš sasniedza vairāk nekā minūtes handikapu, tomēr arī viņu piemeklēja likstas. Vispirms itāli aizkavēja tehniskas problēmas, bet pēc tam viņš saslīdēja vienā no bruģa sekcijām un piedzīvoja kritienu.

Arvien vairāk ruka viņa pārsvars pār tuvākajiem sekotājiem, līdz apmēram 16 kilometrus pirms finiša viņš atvadījās no līderpozīcijas. Priekšā izvirzījās trijotne ar Kolbrelli ("Bahrain Victorious"), Matjē van der Pūlu ("Alpecin-Fenix") un Vermēršu sastāvā.

Finišs norisinājās Rubē trekā, kur, ieskanoties pēdējā apļa zvanam, līderis bija van der Pūls, bet abi pārējie atrāviena dalībnieki mina uz aizmugurēja rata. Spurtā Kolbrelli izrāva uzvaru, otrais bija Vermēršs, bet trešais - van der Pūls.

Vadošā trijotne distanci beidza sešās stundās vienā minūtē un 57 sekundēs. Skujiņš zaudēja 11 minūtes un sešas sekundes, nopelnot desmit UCI punktus, bet viņa komandas biedrs Liepiņš atpalika 28 minūtes un 46 sekundes, ieņemot pēdējo vietu starp finišējušajiem 94 sportistiem. Abiem Latvijas sportistiem tā bija debija šajās sacensībās.

Moskons finišēja stabilā ceturtajā pozīcijā, vadošajai trijotnei zaudējot 44 sekundes. Nefinišēja 70 riteņbraucēji, bet laika limitā neiekļāvās desmit atlēti.

Debitants bija arī sacensību uzvarētājs Kolbrelli, kurš pēc finiša triumfāli pacēla gaisā savu velosipēdu. 31 gadu vecais itālis atzina, ka sacensību noslēdzošajā fāzē sekojis tikai vad der Pūla.

"Moskons bija ļoti stiprs, bet mēs ļoti labi sastrādājāmies. Sekoju van der Pūlam, bet šis "Lotto Soudal" braucējs savu sprintu sāka apmēram 200 metrus pirms finiša, kamēr es apmēram 20-25 metrus pirms līnijas. Finišā biju uz robežas. Bija ļoti grūti, vajadzēja ņemt vērā kritienus pirmajos sektoros, vienmēr ir satraukums bruģa sekcijās," teica Kolbrelli.

Šī gada Eiropas čempionam Kolbrelli uzvara Parīzes-Rubē sacensībās ir lielākais panākums karjerā.

Vēsturē 118. Parīze-Rubē velobraucienam bija jānotiek 11. aprīlī, bet Covid-19 pandēmijas dēļ slavenais brauciens, kas iekļauts UCI Pasaules tūrē, tika pārcelts uz rudeni. Pērn brauciens nenotika, bet aizpērn uzvaru svinēja beļģis Filips Žilbērs ("Deceuninck-Quick-Step").

2001. gadā trešo vietu šajās sacensībās izcīnīja Romāns Vainšteins.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu