Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Neizšķirtu nedēļa, kas vēl neko neizšķīra

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: fkrfs.lv

Tā šosezon vēl nav bijis - visas četras Latvijas "Optibet" futbola virslīgas spēles aizvadītajā nedēļā beidzās neizšķirti. Neizšķirtu nedēļa gan neko vēl neizšķīra, kaut gan RFS spēra vēl divus solīšus tuvāk titulam, bet pašreizējā titula īpašniece "Riga FC" komanda no titula vēl vairāk attālinājās un arī otrās vietas iegūšana "rīdziniekiem" tagad būs problemātiska.

Galvenā no četrām aizvadītās nedēļas spēlēm, protams, bija tā, kas notika "Skonto" stadionā, - "Riga FC" pret RFS. "Rīdzinieki" virslīgas čempionātā bija zaudējuši RFS komandai jau četrās spēlēs pēc kārtas, turklāt viņi guva tajās tikai vienus vārtus (0:2, 0:3, 0:3 un 1:3). Plus vēl nesen zaudēja skandalozā Latvijas kausa izcīņas pusfinālā (1:3 papildlaikā). Šoreiz "Riga FC" nezaudēja, taču 1:1 neizšķirts pašreizējā situācijā bija gandrīz kā zaudējums. Cipari uz tablo vairāk vai mazāk atbilda spēku samēram laukumā (īpaši otrajā puslaikā), taču pirmie vārtus guva RFS futbolisti un vismaz pirmajā puslaikā bija iespaids, ka tieši viņiem, nevis "Riga FC" komandai vairāk nepieciešams uzvarēt, lai uzlabotu izredzes iegūt (saglabāt) titulu. Nav viegli spēlēt, nav viegli pilnībā koncentrēties spēlei un iziet laukumā labā noskaņojumā, ja zini, ka izredzes saglabāt titulu vēl ir, taču tajā pašā laikā arī apzinies, ka tās ir diezgan mazas un ka, visticamāk, no titula nāksies šķirties... Tādos gadījumos treneriem un kluba vadībai jāmeklē iespējas un līdzekļi stimulēt komandu, radīt komandā tādu gaisotni, lai futbolisti tomēr uz katru nākamo spēli ietu "kā uz pēdējo kauju". Neizskatās, ka tas izdodas, kaut gan "Riga FC" treneri un kluba vadība to cenšas darīt. Neizšķirts spēlē ar RFS nevarēja neietekmēt arī komandas sniegumu Slokā ar Jūrmalas "Spartaku" - atkal 1:1 un vēl solis tālāk no titula. Pēc 21. minūtē zaudētiem vārtiem pagaidām vēl esošo čempionu rindās iestājās pat apjukums... Izdevās glābt arī šo spēli, taču arī šis punkts diezin vai īpaši priecēja "Riga FC" futbolistus.

Redzēsim, kā komanda spēs un vai spēs "savākties" uz atlikušajām piecām spēlēm, divas no kurām būs ar "Valmiera FK", un tieši tajās pirmām kārtām izšķirsies otrās vietas liktenis ("rīdziniekiem" pēdējās trīs spēles būs īsts trieciencikls - "Valmiera FK", RFS un vēlreiz "Valmiera FK"). Titula kontekstā par "Riga FC" runāt laikam jau ir lieki...

"Spartakiešu" rindās atkal jāizceļ 19 gadus vecais kamerūnietis Leonels Vambā. Pirms spēles viņš no FIFA prezidenta Džanni Infantino, kurš šajā dienā bija darba vizītē Latvijā, saņēma balvu labākajam jūlija un augusta mēnešu virslīgas spēlētājam, bet tad pirmā puslaika vidū guva savus šosezon 12. vārtus virslīgā un kļuva par līderi starp vārtu guvējiem. 12 vārti sezonā - tas ir atkārtots Jūrmalas "Spartaka" futbolistu sasniegums virslīgā. 2016. gadā, kad "Spartaks" pirmo reizi kļuva par čempionu, 12 vārtus guva baltkrievs Dmitrijs Platonovs, kurš toreiz kļuva par otro rezultatīvāko turnīrā (liepājnieks Ģirts Karlsons, kurš tajā gadā spēlēja FK "Ventspils" rindās, guva 17 vārtus), bet 2012. gadā, kas "Spartakam" bija pirmā sezona virslīgā, 12 vārtus guva kolumbietis Dāvids Kortess un arī bija otrais rezultatīvākais turnīrā (gruzīns Mamuka Gongadze no tā gada čempiones Daugavpils "Daugavas" guva 18 vārtus).

Līdz šim neviens no "Spartaka" nav bijis labākais vārtu guvējs virslīgā, kaut gan 2017. gadā Jevgeņijs Kozlovs guva tikpat vārtu, cik nigērietis Adeleke Akinjemi no FK "Ventspils" un Artūrs Karašausks no FK "Liepāja/Mogo" - visiem trim bija pa 10 vārtiem, taču nigērietis bija aizvadījis mazāk laika laukumā, savukārt Karašausks divus vārtus bija guvis ar 11 m soda sitieniem un līdz ar to pirmais bija Akinjemi, otrais Kozlovs un trešais Karašausks.

Varbūt šosezon Vambā kļūs par pirmo "Spartaka" spēlētāju, kurš virslīgā būs rezultatīvākais? Notiks tas vai nenotiks, to rādīs atlikušās trīs spartakiešu spēles, taču nebrīnīšos, ja Vambā nākamsezon "Spartaka" rindās nespēlēs.

Arī RFS nākamajā spēlē pēc neizšķirta ar "Riga FC" neuzvarēja - 1:1 Liepājā. Arī šoreiz, tāpat kā abu komandu iepriekšējā spēlē Rīgā, liepājnieki pirmie guva vārtus, taču arī šoreiz neuzvarēja, bet - arī nezaudēja. "Riga FC" punkts un RFS punkts - tie šajā situācijā laikam tomēr ir dažādas vērtības punkti. Savukārt Liepājas komanda sezonas otrajā pusē rāda saturīgu futbolu, gan abās spēlēs ar RFS, gan spēlē ar "Riga FC" liepājnieki bija līdzvērtīgi konkurenti, bet atsevišķos spēles posmos viņi arī pat pārspēja (apspēlēja!) savus pretiniekus ("rīdziniekus" viņi arī uzvarēja). Atliek tikai vēlēties, lai serbu trenerim Nebojšam Vignjevičam izdodas izveidot Liepājā komandu, kura nākamsezon atkal spēkosies par titulu. Bet ar RFS liepājniekiem šosezon būs jātiekas vēlreiz - Latvijas kausa izcīņas finālā 24. oktobrī Jāņa Daliņa stadionā Valmierā. Kauss pašreiz ir liepājnieku īpašumā, bet 2019. gadā tas bija RFS rokās.

Neizšķirts - 2:2 - tika fiksēts arī FK "Metta" un BFC "Daugavpils" komandu duelī, turklāt metieši atspēlējās no 0:2 un ieguva pirmo punktu pret pašreiz virslīgā esošajām komandām kopš ... 9. maija (vēlāk bija uzvara 3:0 pret "Noah"). Neizšķirtu metieši panāca jau kompensācijas laika 2. minūtē ar 11 m soda sitienu (nebūt nebija neapstrīdams), un vārtus guva Lūkass Vapne.

Šis tikai 18 gadus vecais spēlētājs šosezon virslīgā jau ir guvis 6 vārtus un veicis 5 rezultatīvas piespēles, tāpēc nedaudz izbrīna, ka viņš arī tagad nav uzaicināts Latvijas U21 izlasē.

Nav runa par likšanu sastāvā vai laišanu uz maiņu spēles laikā, bet gan par aicināšanu uz koptreniņiem. U19 izlasei nākamā spēle būs tikai pēc mēneša (10. novembrī mājās ar Rumāniju), tā ka tas nav šķērslis. "Soli pa solim" princips ir labs ne tikai sportā un konkrēti futbolā, taču diezin vai šajā gadījumā būtu kaut kas sasteigts. Daudziem mūsu treneriem diemžēl trūkst uzdrīkstēšanās (bail?) uzticēties gados jaunākiem spēlētājiem gan klubos, gan izlasēs. Nav jau runa par tūlītēju laišanu laukumā sākumsastāvā...

Visiem trim pretendentiem uz titulu tagad ir vienāds spēļu skaits, un tagad ir iespēja salīdzināt, kuram, kur un ar ko vēl ir jāspēlē pēc izlašu pauzes (spēļu secībā):

RFS - mājās ar "Spartaku", viesos ar "Mettu", viesos ar "Daugavpili", mājās ar "Riga FC" un viesos ar "Daugavpili";

"Valmiera FK" - mājās ar "Liepāju", viesos ar "Spartaku", mājās ar "Riga FC", mājās ar "Mettu" un viesos ar "Riga FC";

"Riga FC" - mājās ar "Mettu", viesos ar "Daugavpili", visos ar "Valmiera FC", viesos ar RFS, mājās ar "Valmiera FK".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu