Rīgas "Dinamo" un izslēgšanas spēļu zona...

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Rīgas "Dinamo" hokejisti
Rīgas "Dinamo" hokejisti Foto: DINAMO RIGA

Rīgas "Dinamo" komanda aizvadījusi trešo daļu no 2021./2022. gada Kontinentālās hokeja līgas (KHL) regulārās sezonas. Šobrīd Sergeja Zubova vadītajai vienībai ir trīs spēļu uzvaru sērija, kas ir garākā šosezon un garākā kopš 2019. gada februāra. Vai pēc septiņu gadu pārtraukuma "Dinamo" uz Rīgu atvedīs izslēgšanas spēles?

Rīgas "Dinamo" šosezon 19 spēlēs izcīnījis septiņas uzvaras mača pamatlaikā un ar 19 punktiem patlaban atrodas 8. vietā Rietumu konferences turnīra tabulas kopvērtējumā.

Iepriekšējā KHL sezonā rīdzinieki 60 mačos pamatlaikā jeb 60 spēles minūtēs uzvarēja tikai piecas reizes un līgas kopvērtējumā palika pēdējā vietā.

"Lai mēs kaut ko sasniegtu, vajag, lai vārtsargs mūs glābj, un kaut kas ir jāiemet vairākumā," tā pirms Rīgas "Dinamo" 14. sezonas KHL izteicās viens no tās līderiem Kristaps Sotnieks.

"Zviedrs Juhans Matsons dinamiešus glābj gandrīz katrā spēlē, atgādinot sezonu, kad cerības komandai deva Timurs Biļalovs. Matsona rādītāji "Dinamo" vārtos ir tuvu ideālam – vairāk par 90% atvairīto metienu (93,0!) un mazāk par 2,5 ielaistajām ripām ik spēlē (ir 2,04). Ar šiem cipariem Matsons ir viens no KHL labākajiem vārtsargiem, apliecinot, ka ĢM Edgars Buncis vai viņa palīgs Guntars Paste izcili izpildījuši pirmo hokeja bausli – viss sākas ar vārtsargu. Kas pērn bijušajam vārtsargam Pēterim Skudram nu nekādi nesanāca… Vairākums – 25,4% arī ir ļoti labs (4. vieta līgā), turklāt trīs ripas dinamieši pat iemetuši, komandai spēlējot mazākumā. Tātad Zubovs neaizliedz riskēt un uzbrukt mazākumā, kas ir ļoti svarīgi, jo vairo hokejistu pašapziņu. Kas atkal ir viena no panākumu atslēgām," norāda pieredzējušais hokeja apskatnieks Jānis Matulis. 

Negaidīti, bet Rīgas "Dinamo" uzbrukuma līderis šajā sezonā ir nevis kāds ārzemnieks vai pieredzējušais Lauris Dārziņš, bet gan vēl pagājušajā sezonā  "Optibet" Hokeja līgā (OHL) spēlējušais Nikolajs Jeļisejevs. 

"Nu kas gan būtu Jeļisejevs bez apzināšanās, ka viņš spēj iemest ripu vārtu tuvajā stūrī? Viduvējs Latvijas virslīgas uzbrucējs. Bet Jeļisejevs ar savām ātrajām un tehniskajām rokām met vārtos vienu ripu pēc otras, kopā jau 10, bet punktu summa 13 viņam dod 11. vietu KHL. Vairāki treneri pirms Zubova īsti neredzēja Nikolajam vietu sastāvā un arī pirms šīs sezonas ļoti intensīvas bija čalas, ka Guņa (Paste!) sastāvā iefīrējis savu čomaku jeb čomaka Nikolaja Sirotkina radinieku – māsasdēlu. Uzbrucējs Jeļisejevs un aizsargs Patriks Ozols ir Latvijas šā rudens spožākie atklājumi," uzskata Matulis.

"Par to, kā var spēlēt Oskars Cibuļskis, neesmu šaubījies ne mirkli, nu viņš ir izteikti labākais "Dinamo" aizsargs. Ataicinot no dažādiem klubiem mājās Cibuļski, Ralfu Freibergu un Kārli Čuksti, mēs redzam, ka latviešu aizsargi spēlē daudz saturīgāk nekā citsezonu leģionāri. Bet varbūt tas ir Zubova nopelns? Kurš spēles laikā uz soliņa it kā ir bez emocijām. Retu reizi pasmaidot."

Pirms sezonas Buncis pauda, ka komandas mērķis ir atgriezties izslēgšanas spēlēs un tad doties tālāk - soli pa solim...

"Vai “Dinamo” pēc septiņu gadu pauzes spēlēs Gagarina kausā? Visi priekšnoteikumi tam ir. Kad vēl atveseļosies potenciālais pirmās maiņas centrs un metējs Rudolfs Červenijs un aizsargs Frenks Korādo, kad KHL iejutīsies otrais vārtsargs Matejs Mahovskis. Šā vai tā, bet pēc 19 spēlēm, kas ir trešā daļa no visa KHL čempionāta, "Dinamo" atrodas "play-off" zonā, jau oktobrī pārsniedzot Skudras pērnās sezonas uzvaru rekordu (nu jau 8). Katrā ziņā beidzot atkal ir interesanti ieskatīties KHL tabulā. Ja nenotiks nekāda katastrofa, tad Zubova brigādei ir jātiek "play-off"," tā uzskata Matulis. 

Rīgas "Dinamo" oktobrī jāaizvada pieci mači, un visi pretinieki ir ļoti nopietni. Jātiekas ar KHL smagsvaru Magņitogorskas "Metallurg", Rietumu konferences līdervienībām Sanktpēterburgas SKA, Helsinku "Jokerit", tāpat priekšā duelis ar Maskavas "Dinamo" un tiešo konkurentu Čerepovecas "Severstaļ". 

"Rīgas "Dinamo" pagaidām atrodas izslēgšanas spēļu zonā. Šķietami ir izdevies nostabilizēt aizsardzību, kaut gan joprojām, atskaitot sezonu ļoti spoži iesākušo Jeļisejevu, buksē komandas uzbrukums. Nesen tika atlaists pirmais no leģionāriem - Sebastians Vanstrēms. Pagājušās sezonas Somijas līgas labākajam vārtu guvējam tā arī neizdevās atrast savu vietu "Dinamo" sastāvā, 10 mačos gūstot tikai 1 vārtus un neatzīmējoties ne ar kādām atmiņā paliekošām darbībām. Iespējams, ka tieši tas atmodināja pārējos leģionārus, jo jau uzreiz nākamajā spēlē pret "Sibirj" savu rezultatīvāko sniegumu šosezon parādīja divi citi leģionāri Jere Karjalainens un Emīls Puarjē. Lai turpinātu cīņu par izslēgšanas spēlēm, šāds leģionāru pienesums uzbrukumā ir nepieciešams daudz biežāk nekā retās, atsevišķās spēlēs," uzskata "Betsafe" bukmeikeri.

Lai arī Rīgas "Dinamo" šķietami atrodas pussoļa attālumā no izslēgšanas spēlēm, ceļš uz tām joprojām solās būt ļoti smags. It sevišķi tāpēc, ka līdzšinējais kalendārs ir bijis salīdzinoši viegls, it sevišķi pēdējo spēļu nogrieznis, kad visas spēles bija jāaizvada ar sava līmeņa komandām.

Nikolajs Jeļisejevs
Nikolajs Jeļisejevs Foto: Raimonds Volonts, "Dinamo Rīga"

"Rīgas "Dinamo" vēl šosezon nav pierādījis, ka ir spējīgs cīnīties ar līgas līdervienībām. Lai spētu iekrāt punktus arī par sevi nomināli spēcīgākām komandām, būs vajadzīgs kas vairāk par Johana Matsona brīnumdarbiem vārtos un Jeļisejeva vārtu gūšanas garšu. Komandai nepieciešams lielāks pienesums uzbrukumā no leģionāriem," norāda "Betsafe" bukemeikeri. "Protams, to pašu varētu teikt arī par latviešu spēlētājiem, bet lielākajai daļai no viņiem laukumā tomēr ir citi pamatuzdevumi, kamēr no leģionāriem tiek gaidīta tieši rezultativitāte.

Ja Rīgas "Dinamo" izdodas šīs iepriekšminētās lietas sakārtot un uzlabot, un šobrīd izskatās, ka komanda ir uz pareizā ceļa, tad cīņa par izslēgšanas spēlēm joprojām solās būt interesanta."

Gagarina kausa izcīņā Rīgas "Dinamo" komanda pēdējo reizi spēlēja 2013./14. gada sezonā.

"Rīgas "Dinamo" cīņā par "play-off" piedalīsies. Vai komanda tur tiks? To rādīs sezona. Par spīti tam, ka no ierindas ir ārā vairāki ārzemnieki, kuri ļoti noderētu, komanda dziļā bedrē nenonāca. Pēdējā laikā komanda pie punktiem tiek regulāri," sarunā ar TVNET sacīja KHL spēļu un Rīgas "Dinamo" maču komentētājs Toms Prāmnieks. "Cīņā par izslēgšanas spēlēm "Dinamo" būs visu laiku, turklāt klūp arī konkurenti. Tā pašas problēmas, kas ir "Dinamo" komandai, ir arī citiem."

Prāmnieks uzskata, ka Rīgas "Dinamo" spēles stils ir līdzīgs kā tas bija "Soču" komandai, kad to vadīja Zubovs. Viņa spēles vadīšana palikusi nemainīga. 

"Sezonas sākums jāvērtē ar plusa zīmi. Ja salīdzina to, kā Rīgas "Dinamo" spēlēja pēdējās spēles, ar sezonas sākumu, tad pirmais plāns ar ļoti jaudīgo ātro hokeju nepiepildījās, jo bija pārāk daudz kļūdu. Tad Zubovs sāka kārtot aizsardzību. Kad to sakārtoja, nedaudz kritās rezultativitāte, bet pēdējās spēlēs pozitīvas nianses ir redzamas. Ja iekurbulēs vēl atsevišķus spēlētājus, tad viss būs kārtībā," uzsvēra Prāmnieks. 

Komandai ir vēl iespējas savus sniegumu uzlabot, jo līdz galam hokejisti nav saspēlējušies, ko ietekmē arī vairāku viesspēlētāju veselības likstas. Sagatavošanās posms bija salīdzinoši īss, un komanda pilnā sastāvā tā pa īstam nav bijusi. 

Regulārā sezona "Dinamo" noslēgsies 1. martā. 

Raksts tapis sadarbībā ar Betsafe

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu