Porziņģis un Bertāns ar jaunām vēsmām sāks NBA sezonu (1)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns
Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns Foto: Reuters/AFPScanpix

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) 2021./22. gada sezona sāksies ar diviem latviešiem šīs līgas komandu sastāvos - Kristapu Porziņģi un Dāvi Bertānu. Gan Dalasas "Mavericks", gan Vašingtonas "Wizards" komandai starpsezonā notika izmaiņas galvenā trenera postenī.

"Wizards" sezonu sāks plkst. 2:30 naktī uz ceturtdienu pēc Latvijas laika, izbraukumā tiekoties ar Toronto "Raptors". Savukārt "Mavericks" pirmo maču aizvadīs dienu vēlāk viesos pret Atlantas "Hawks" (sākums plkst. 2:30 naktī uz piektdienu pēc Latvijas laika).

ASV galvaspilsētas komandas stūri starpsezonā pārņēma Vess Anselds juniors, kuram šī būs pirmā pieredze NBA kluba galvenā trenera postenī. Viņš kopš 2005. gada dažādos amatos strādājis vairākās NBA komandās - "Wizards", Goldensteitas "Warriors", Orlando "Magic" un Denveras "Nuggets".

46 gadus vecais speciālists lielu vērību pievērš aizsardzībai, kas bijis "Wizards" komandas klupšanas akmens pēdējos gados. Darba augļus gan pagaidām vēl ir pāragri novērtēt, jo četrās pirmssezonas pārbaudes spēlēs Vašingtonas vienība piedzīvoja četrus zaudējumus un vidēji ielaida 117,5 punktus, kas bija otrais sliktākais rādītājs pēc Losandželosas "Lakers" (bilance 0-6 un 118,5 punkti).

"Wizards" vasarā uz "Lakers" aizmainīja vienu no NBA zvaigznēm Raselu Vestbruku, pretī saņemot vairākus lomas spēlētājus - Kailu Kuzmu, Montrezlu Herelu, Kenteviusu Keldvelu-Poupu. Pirmie divi no viņiem spēlē uzbrucēja pozīcijās, tāpēc varētu atsevišķos nogriežņos "laupīt" spēles minūtes Bertānam. Kuzma ir Bertānam līdzīga tipa spēlētājs, bet Harels spēlē groza tuvumā.

Bertānam pirmā sezona pēc 80 miljonu ASV dolāru līguma parakstīšanas nebija izdevusies kā cerēts, jo rezultativitāte un metienu precizitāte kritās. Viņš gaidāmajā sezonā būs trešais apmaksātais spēlētājs "Wizards" komandā ar 16 miljonu algu, kas rada spiedienu gan spēlētājam, gan kluba vadībai, jo šādam basketbolistam ir jādod vajadzīgais rezultāts. Lielāka alga būs vienīgi komandas jaunpienācējam Spenseram Dinvidijam (17,1 miljons) un vienības līderim Bredlijam Bīlam (33,7 miljoni).

Pirmssezonas pārbaudes nav sevišķi objektīvs rādītājs, tomēr četros mačos, kuros visos tika piedzīvoti zaudējumi, Bertāns vidēji laukumā 17,7 pavadītajās minūtēs guva 5,5 punktus, kas bija tikai 10. rezultatīvākais sniegums "Wizards" komandā. Lielāko trumpi tālmetienu neizdevās likt lietā - vidēji trāpīti 1,2 trejači no 5,8 raidījumiem (pa spēlēm 1/6, 1/6, 3/7 un 0/4).

Tikmēr sevi pirmssezonas pārbaudes spēlēs labi apliecināja komandas jaunpienācēji - Harels (13,8 punkti), Dinvidijs (13,5) un Kuzma (12,2). Protams, vēl ir pāragri izdarīt secinājumus, jo patieso ainu varēs redzēt sezonas gaitā, taču šobrīd šķiet, ka Bertānam būs jācīnās par spēles minūtēm. Cīņu šobrīd varbūt nedaudz atvieglo faktors, ka japāņu uzbrucējs Rui Hačimura pirmssezonā sagatavošanās posmā mentālās veselības problēmu dēļ ilgu laiku nebija kopā ar komandu, līdz ar to sezonas sākumā viņš varbūt nebūs gatavs spēlēt.

Tomēr jāatgādina, ka Bertāns ir no vislabāk atalgotajiem spēlētājiem "Wizards" komandā, līdz ar to viņu gluži vienkārši būtu absurdi turēt uz rezervistu soliņa. Un nevar izslēgt scenāriju, ka Latvijas basketbolists maiņas darījumā atrod jaunu darba vietu.

Atšķirībā no "Wizards" Porziņģa pārstāvētā "Mavericks" spēlēja pārliecinoši pirmssezonas pārbaudes mačos, četrās spēlēs izcīnot četras uzvaras. Līdzīgi kā Vašingtonai, arī Dalasai iepriekšējās sezonās bija rezerves aizsardzības uzlabošanai.

Ir pirmās pazīmes, ka jaunā galvenā trenera Džeisona Kida vadībā būs uzlabojumi, jo pārbaudes spēlēs vidēji tika ielaisti tikai 94,2 punkti, kas bija labākais rādītājs starp visām NBA komandām, kuras aizvadīja četrus līdz sešus pirmssezonas mačus. Tiesa, rādītāju ļoti uzlaboja viena spēle pret Šarlotas "Hornets", kurā dalasieši uzvarēja ar +68 un ielaida tikai 59 punktus.

Kaut arī tas bija tikai četru spēļu nogrieznis, "Mavericks" pirmssezonā ar 118,5 punktiem bija rezultatīvākā komanda. Jau iepriekšējos gados regulārajā čempionātā Dalasa uzbrukumā spēlēja ražīgi, taču aizsardzību varēja vēlēties labāku, un to sakārtot ir apņēmies jaunais stūrmanis Kids, kurš kā spēlētājs 2011. gadā kļuva par NBA čempionu ar "Mavericks" vienību.

Porziņģis piedalījās trijos no četriem pirmssezonas pārbaudes mačiem. Vidēji laukumā viņš pavadīja 19,3 minūtes, guva 13,0 punktus, izcīnīja 6,0 atlēkušās bumbas, veica 3,0 rezultatīvas piespēles, bloķēja 1,7 metienus un pārtvēra 1,3 bumbas.

Latvijas basketbolists preses konferencēs atzīst, ka trenera Kida vadībā viņš jūtas daudz komfortablāk, jo uzbrukuma sistēmas ir labāk piemērotas liepājnieka prasmēm. Porziņģis jūt, ka viņam uzbrukumā ļaus izpausties daudzveidīgāk nekā iepriekš, kad galvenais treneris Riks Kārlails bieži deleģēja viņu stāvēt laukuma stūrī un izpildīt tālmetienus.

Protams, daudz tiek prašņāts par Porziņģa attiecībām ar "Mavericks" zvaigzni Luku Dončiču. Gan paši spēlētāji, gan jaunais treneris Kids publiski liek noprast, ka latvietim ar slovēni sapratne ir lieliska un attiecībās nav nekādu saspīlējumu. Raudzīsim, vai abiem būs laba ķīmija basketbola laukumā, kas atnesīs daudz uzvaru.

Porziņģim šajā starpsezonā nebija nekādu traumu, no kurām būtu jāatkopjas. Kluba vadība un galvenais treneris Kids vairākkārt izcēluši šo faktoru, tādējādi viešot cerības, ka Latvijas basketbolists varētu atgriezties tajā līmenī, kādā viņš spēlēja Ņujorkas "Knicks" rindās un tika izraudzīts NBA Visu zvaigžņu spēlei, kas traumas dēļ gan beigās gāja secen.

"Pirmkārt, veselība - tas ir pats galvenais. Dažkārt, kad esi traumēts, tu nespēj darīt to, kas ir ierasts. Jāpaslavē, ka viņš nekad nesūdzējās, viņš vienkārši darīja visu iespējamo, lai tiktu galā ar traumām. Kad esi vesels un vari kustēties, tad jautrība un prieks atgriežas un tu sāc justies labi," par Porziņģi kluba mājaslapā izteicās Kids.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu