Mājinieks Neikšāns "Grand Swiss" šaha turnīru Rīgā turpina bez zaudējumiem

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Artūrs Neikšāns.
Artūrs Neikšāns. Foto: https://www.facebook.com/LatvianChessFederation/

Artūrs Neikšāns piektdien Rīgā trešajā Starptautiskās šaha federācijas (FIDE) turnīra "Grand Swiss" kārtā savu partiju beidza neizšķirti, joprojām cīnoties bez zaudējumiem.

Pēc 142 gājienu maratona otrajā kārtā šoreiz ar baltajām figūrām spēlējošais Neikšāns (2570) par miera līgumu ar ASV lielmeistaru Semjuelu Sevianu (2654) vienojās jau 23.gājienā.

Pirmo zaudējumu pēc diviem neizšķirtiem piedzīvoja Normunds Miezis (2467), kurš ar baltajām figūrām zaudēja krievam Maksimam Čigajevam (2639).

Trešais Latvijas dalībnieks "Open" turnīrā, kurā piedalās 108 dalībnieki, Ņikita Meškovs (2550) dažādas krāsas laidņu galotnē izcīnīja pirmo puspunktu, ar melnajām figūrām spēlējot neizšķirti ar Kazahstānas šahistu Rinatu Žumabajevu (2658).

Sieviešu turnīrā, kurā sacenšas 50 šahistes, pirmos punktus izcīnīja abas Latvijas pārstāves - Laura Rogule (2289) un Madara Golsta (2003).

Rogule ar baltajām figūrām 44.gājienā lika padoties Peru šahistei Deisijai Kori (2382), bet Golsta ar baltajām figūrām 59.gājienā vienojās par neizšķirtu ar Anglijas šahisti - Lielbritānijas čempioni ar čehu saknēm Jovanku Housku (2381).

FIDE "Grand Swiss" turnīri līdz 7.novembrim norisināsies kultūrtelpā "Hanzas perons". Paralēli tiek aizvadīti divi turnīri - "Open" sacensības un sieviešu turnīrs, kuros kopā piedalās 158 šahisti no 42 valstīm.

Latviju pārstāv pieci spēlētāji - Artūrs Neikšāns, Ņikita Meškovs, Normunds Miezis, Laura Rogule un Madara Golsta.

Covid-19 ierobežojumu dēļ sacensības norisinās bez skatītāju klātbūtnes. Spēlētājiem, kas ieradušies Rīgā, atļauts apmeklēt tikai turnīra norises vietu un viesnīcu.

Spēles sākas plkst.14, katram spēlētājam partijai atvēlot aptuveni trīs stundas, tādējādi viena partija var ilgt aptuveni sešas stundas. Visas partijas ir iespējams skatīties tiešsaistē "Chess.com" mājaslapā.

Turnīrā piedalās pasaules ranga otrais numurs Fabiāno Karuana no ASV, Levons Aronjans no Armēnijas, kurš rangā ir piektais, un citi spēcīgi šahisti.

Turnīra balvu fonds ir 550 000 ASV dolāru (472 000 eiro), no kuriem pirmās vietas ieguvējs saņems 70 000 dolāru, bet 125 000 dolāru (107 747 eiro) no kopējā balvu fonda tiks sieviešu turnīra dalībniecēm.

Sākumā bija plānots, ka sacensības aizritēs Lielbritānijai piederošās Menas salas pilsētā Duglasā, taču stingro Covid-19 noteikumu dēļ tie pārcelti uz Latvijas galvaspilsētu, kur spēlētājiem nav jāpavada divas nedēļas izolācijā.

Šī ir pirmā reize, kad tiek rīkots šāds turnīrs sievietēm.

Pirmais "Grand Swiss" turnīrs 2019.gadā norisinājās Menas salā, tajā uzvarot ķīnietim Vanam Hao. Gadu vēlāk turnīrs Covid-19 pandēmijas dēļ tika atcelts.

Gan "Open", gan sieviešu sacensības Rīgā ir daļa no 2021.-2023.gada pasaules čempionāta cikla. Divi labākie "Open" turnīrā kvalificēsies 2022.gada pretendentu turnīram, bet vēl seši šahisti nodrošinās vietas "Grand Prix" seriālā. Sieviešu turnīrā uzvarētāja iekļūs pretendentu turnīrā, bet četras tuvākās sekotājas nodrošinās vietu sieviešu "Grand Prix" sacensībās.

Pirms diviem gadiem Rīgā jau notika viens FIDE līmeņa turnīrs - "Grand Prix" posms ar balvu fondu 130 000 eiro. Tajā uzvarēja Azerbaidžānas šahists Šahrijars Mamedjarovs.

Savukārt 2017.gadā Latvijas galvaspilsētā aizritēja Eiropas čempionāts sievietēm, kurā labākā bija Gruzijas šahiste Nana Dzagnidze.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu