Video ⟩ IZM vadītāja Muižniece: Ir greizi, ka valsts ar sportistu prēmijām atpērkas par savu neizdarību (13)

Mārtiņš Kļavenieks
, TVNET sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

Pašreizējā augstu sasniegumu sporta laureātu prēmēšanas sistēma ir greiza, jo valsts būtībā šādi atpērkas par savu neizdarību, intervijā TVNET pauda Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) vadītāja Anita Muižniece (JKP).

Pašlaik IZM strādā pie vērienīgas sporta finansēšanas modeļa reformas, joprojām notiek prioritāro sporta veidu noteikšana, kā arī tiek vētīts, kā uzlabot aktuālo augstu sasniegumu sporta pārstāvju prēmēšanas sistēmu.

Muižniece neuzskata, ka vajadzētu pavisam atteikties no sportistu prēmēšanas, bet viņa atbalsta modeli, kurā atlētiem ilgākā laika posmā izmaksā mazākas summas.

"Ir jau greizi, ka mēs prēmijām naudu piešķiram no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Un to darām brīdī, kad sportists jau paša spēkiem vai ar lielām vecāku investīcijām un entuziasmu ir nonācis līdz augstam līmenim. Tad valsts savā veidā atpērkas par savu ne tik labi padarīto darbu. Šobrīd vēlamies izstrādāt pilnīgi jaunu naudas balvu piešķiršanas kārtību un sistēmu," sarunā ar TVNET sacīja ministre.

Joprojām turpinās process, ko 2020. gadā aizsāka Muižnieces priekšgājēja Ilga Šuplinska - prioritāro sporta veidu noteikšana. IZM vadītāja atzina, ka process ir ieildzis, bet turpinās. Pagaidām nav zināms, kad tas varētu noslēgties.

"Tādu universālu, vienotu kritēriju sistēmu sportam un sporta veidiem atrast ir ārkārtīgi sarežģīti. Tāpēc šis process ir ieildzis. Šobrīd valsts finansējums pie sportista vai sporta komandas nonāk pa dažādiem ceļiem, tāpēc arī prioritāro sporta veidu noteikšana ir skatāma kopējās reformas ietvaros. Prioritāte, protams, būtu bērnu un jauniešu sporta attīstība. Tad arī tautas sports un augstu sasniegumu sports."

Muižniece attiecās prognozēt, kad varētu noslēgties prioritāšu noteikšana, kā arī to, cik prioritāro sporta veidu varētu būt.

Sarunā ar ministri Muižnieci pārrunājām arī Latvijas sporta skolu sistēmu rentabilitāti, Covid-19 pandēmijas ietekmi uz bērnu un jauniešu sportu, Nacionālās sporta padomes funkcijas un arī gaidāmās Pekinas ziemas olimpiskās spēles.

Komentāri (13)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu