Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Uz kurieni vedīs čempionu kausu?

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
"Valmiera FC" un RFS komandu kapteiņi - Raimonds Krollis un Tomāšs Šimkovičs
"Valmiera FC" un RFS komandu kapteiņi - Raimonds Krollis un Tomāšs Šimkovičs Foto: Nora Krevņeva Baibakova (RFS)

​Latvijas "Optibet" virslīgas futbola čempionāta rīkotāji pirms pēdējās spēļu kārtas ir nonākuši krustcelēs - uz kurieni 6. novembrī vest čempionu kausu? Uz Daugavpili, kur spēlēs līderis RFS? Lai kauss paliek Rīgā, kur spēlēs vicelīderis "Valmiera FC"? Reālāks izskatās pirmais variants, taču… Daži ieteica stāvēt ar kausu pusceļā starp Rīgu un Daugavpili - Pļaviņās - un sekot, kā rit notikumi "Skonto" un "Celtnieka" stadionos. Arī variants.

Pēdējo reizi pēdējā spēļu kārtā viss izšķīrās pirms desmit gadiem - 2011. gada čempionātā pirms pēdējās kārtas FK "Ventspils" bija 70 punktu, bet "Liepājas metalurgam" 67 punkti, bet pārsvars savstarpējās spēlēs bija liepājniekiem. Ventspils komanda paņēma "zelta punktu" - 0:0 - savā laukumā spēlē ar "Skonto FC" (liepājnieki ar 1:0 uzvarēja Gulbenē). Tagad situācija ir līdzīga, taču RFS futbolisti, atšķirībā no ventspilniekiem pirms desmit gadiem, neizšķirti spēlēt nedrīkst - ja "Valmiera FC" uzvar "Riga FC" komandu un gan RFS, gan Valmieras komandai ir vienāds punktu skaits, tad čempionu kausu vedīs uz Valmieru, jo savstarpējās spēlēs pārsvars ir valmieriešiem.

Skaidrs, ka RFS futbolisti visu gribēja nokārtot savā laukumā un turklāt vēl spēlē ar bijušo čempionu un savu principiālāko pretinieku "Riga FC". Tas būtu simboliski - jaunais čempions uzvar bijušo čempionu un tieši šajā spēlē nodrošina sev titulu. Neizdevās - 0:0, kas ir pirmais bezvārtu neizšķirts abu šo komandu spēlēs kopš 2016. gada sezonas, kad abas pirmo reizi tikās virslīgas čempionāta ietvaros.

"Riga FC" jau sestajā pēc kārtas virslīgas spēlē nespēja pieveikt RFS, taču tieši "rīdzinieki", nevis RFS futbolisti var būt gandarīti par šo punktu.

"Riga FC" vēlreiz pierādīja, ka tituls ir zaudēts, bet komanda nav padevusies (par to liecina arī pārliekās emocijas spēles beigās) un pašcieņu līdz ar titulu tā nav zaudējusi. Tieši "rīdziniekiem" pirmajiem arī bija iespēja gūt vārtus, taču RFS komandu glāba vārtsargs Vītauts Čerņausks. RFS komandai tik labu iespēju gūt vārtus nemaz nebija, kaut gan kopš 75. minūtes "rīdzinieki" spēlēja mazākumā, bet kopš 86. minūtes (plus vēl kompensācijas laiks bija 6 minūtes) palika ar 9 spēlētājiem laukumā.

Pēdējās spēles ir visgrūtākās - par to RFS futbolisti pārliecinājās vēlreiz.

Tā nebija spēle no kategorijas "šodien vai nekad", jo bija taču "rezerves variants" - spēle Daugavpilī - un it kā nevajadzēja būt pārlieku saspringtiem, it kā varēja spēlēt atraisīti, bet tur jau tā lieta, ka tas viss bija tikai it kā… Savulaik - pirms 20 gadiem - iegūt savu pirmo čempiones titulu uz Daugavpili devās FK "Ventspils". Toreiz Daugavpils komandai (tad tās nosaukums bija "Dinaburg") tā spēle neko neizšķīra (4. vieta bija nodrošināta) un likās, ka ventspilnieki gāzīs no troņa "Skonto FC", bet… "Dinaburg" uzvarēja ar 1:0, savukārt skontieši pēdējā spēlē ar 2:1 uzvarēja Liepājā un apsteidza Ventspils komandu par vienu punktu.

Tagad Daugavpils komanda vēl spēkojas par 5. vietu, taču tagad Daugavpils komanda varbūt arī nav tik spēcīga kā toreiz (toreiz arī runāja, ka daugavpiliešiem bija finansiāls stimuls no "Skonto"), turklāt pastāv neskaidrība par komandas nākotni. Taču nereti tieši tās komandas, kurām it kā vairs neko nevajag, tamlīdzīgās situācijās ir visbīstamākās. RFS nesen uzvarēja Daugavpilī ar 3:0, taču tas pilnīgi neko negarantē 6. novembra spēlē. Un vēl redzēsim, kā tas 3:0 ietekmēs. Nebūs viegli.

"Valmiera FC" savā laukumā ar 1:0 pārspēja FK "Metta". Arī nebija viegli, kaut gan jau 20. minūtē laukuma saimnieki izvirzījās vadībā (Raimonds Krollis guva savus 12. vārtus čempionātā, kas ir viņa karjeras rekords - pērn bija 11 vārti). Atkal netika izmantotas vairākas iespējas gūt vārtus, kas gados jaunai komandai nav nekas neparasts. Jebkurā gadījumā Valmieras komandas jau trešo sezonu pēc kārtas sper soli uz augšu (4. vieta, 3. vieta un tagad jau ir vismaz 2. vieta), un uz sezonas pēdējo spēli tā var iet laukumā jau ar izpildīta pienākuma apziņu - lai pretinieks "Riga FC" uztraucas, ka var palikt aiz goda pjedestāla. Atliek tikai tādu apziņu spēlētājos radīt.

FK "Liepāja" ar 3:1 pārspēja BFC "Daugavpils" un tagad tikai par vienu punktu atpaliek no "Riga FC" (divus vārtus guva Valerijs Šabala, un viņam tie bija pirmie vārti Liepājas komandas rindās). Pēdējo spēli liepājnieki aizvadīs viesos ar Jūrmalas "Spartaku", no kura var sagaidīt visu ko. Iepriekšējā spēlē pret Valmieras komandu spartakiešiem bija pieteikti tikai 13 (!) futbolisti un nebija pat otra vārtsarga, taču tas nenozīmē, ka liepājnieki var rēķināties ar viegli iegūstamiem trim punktiem. Pirms tam "Spartaks" taču atņēma punktus RFS komandai (1:1). Cita lieta, ka nav zināms Jūrmalas komandas turpmākais liktenis un nav pat kam īsti pajautāt, kāds tas varētu būt…

Saglabājas intriga arī cīņā par labākā vārtu guvēja titulu.

Līderis ar 14 gūtiem vārtiem ir 19 gadus vecais kamerūnietis Leonels Vambā no "Spartaka", pa 12 vārtiem ir Krollim un viņa komandas biedram senegālietim Ibrahimam Sovam. Latvijas futbolists labākais vārtu guvējs pēdējo reizi bija 2016. gadā - Ģirts Karlsons tosezon pārstāvēja FK "Ventspils" un guva 17 vārtus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu