Oskars Cibuļskis - Rīgas "Dinamo" labākais aizsargs?

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Oskars Cibuļskis
Oskars Cibuļskis Foto: dinamoriga.lv

Metjū Majones supersezonu pārskatāmā nākotnē būs grūti atkārtot kādam Rīgas "Dinamo" aizsargam, taču Oskars Cibuļskis šosezon Kontinentālās hokeja līgas (KHL) čempionātā spēlē rezultatīvi un demonstrē līdera īpašības, kas sekmē komandas izredzes kvalificēties Gagarina kausa izcīņai jeb "play-off" turnīram.

33 gadus vecajam Cibuļskim šī ir devītā sezona Rīgas "Dinamo" sastāvā. Kaut arī aizvadīta mazāk nekā puse no regulārā čempionāta, Latvijas izlases aizsargam rezultativitātes punktu izteiksmē šī ir otrā ražīgākā sezona KHL.

Pēc četriem gadiem Čehijā aizsargs atgriezies KHL ar teicamu sniegumu - 23 spēlēs 11 punkti (5 vārti + 6 piespēles). Līdz šim labākā sezona Rīgas "Dinamo" rindās Cibuļskim bija 2014./15. gadā - 56 mačos 17 punkti (5+12).

Cibuļskis šosezon izpildījis 42 metienus pa pretinieku vārtiem, kas ir tieši divreiz vairāk nekā kanādietim Brendonam Gromlijam (21), kurš starp aizsargiem Rīgas "Dinamo" ir otrais šajā rādītājā. Tikai trīs uzbrucēji pa vārtiem metuši vairāk nekā Cibuļskis, kurš savus piecus vārtus guvis skaitliskajā vairākumā.

Komandas vadošais aizsargs? "Tas jau jāvērtē treneriem. Mums ir diezgan daudz aizsargu komandā, kuriem var dot spēles laiku. Es daudz spēlēju vairākumā, tāpēc vairāk tieku pie metieniem," sarunā ar TVNET pieticīgi sevi vērtēja Cibuļskis.

Neskatoties uz to, ka viņam ir svarīga loma uzbrukumā, tostarp skaitliskajā vairākumā, Cibuļskis šosezon bloķējis 29 metienus, kas ir labākais rādītājs Rīgas "Dinamo" komandā.

"Es tam īsti nepievēršu uzmanību, cik svarīgs esmu komandas uzbrukumā, skaitliskajā vairākumā. Es tomēr esmu aizsargs, man primārais darbs ir spēlēt aizsardzībā. Taču mūsdienās aizsargiem jāspēlē arī uzbrukumā," norādīja Cibuļskis.

"Manā skatījumā Cibuļskim ir ļoti nozīmīga loma Rīgas "Dinamo" komandā. Viena lieta ir tas, ko viņš dara laukumā, bet pavisam cita nozīme ir tam, ko viņš dara ģērbtuvē. Viņš ir aizsargs ar milzīgu pieredzi Latvijas izlasē un Čehijas čempionātā, kā arī iepriekšējos gados Rīgas "Dinamo". Viņš ir līderis laukumā un ģērbtuvē. Kad nespēlēja [Lauris] Dārziņš, viņam uzticēja kapteiņa pienākumus," sarunā ar TVNET pauda KHL spēļu un Rīgas "Dinamo" maču komentētājs Toms Prāmnieks.

"Šobrīd, kad ir notikusi trenera nomaiņa un komandu vada krietni mazāk pieredzējis treneris nekā speciālisti, kuri iepriekš strādājuši ar Rīgas "Dinamo", ir vajadzīgs komandas gars ģērbtuvē. Tas lielā mērā balstās uz pieredzes bagātajiem večiem - tie ir Cibuļskis, Dārziņš, [Mārtiņš] Karsums, [Ralfs] Freibergs, un vēl citi dod savu pienesumu. Tas ir galvenais, kāpēc Cibuļskis ir viens no vērtīgākajiem spēlētājiem šosezon Rīgas "Dinamo". Otrkārt, viņa spēle vairākumā ir stabila un kvalitatīva. Viņš ir pirmā izvēle vairākumā - labs plaukstas metiens, labi pārredz laukumu, spēj atrast risinājumus sarežģītās situācijās. "Dejošana" uz zilās līnijas ir pietiekami augstā līmenī," spriež Prāmnieks.

"Domāju, ka sezonas turpinājumā katrā trešajā spēlē Cibuļskim būs rezultativitātes punkti, ja skaitliskais vairākums turpinās strādāt," prognozē Rīgas "Dinamo" spēļu komentētājs televīzijā.

Regulārajā čempionātā Rīgas "Dinamo" atlikuši 32 mači. Tātad provizoriski Cibuļskis varētu savākt vēl kādus 10 līdz 12 punktus.

"Salīdzinājumā ar citiem gadiem, no malas izskatās, ka šosezon nav grupējumu. Visi spēlētāji ir integrējušies kopā vienā veselumā un nav sadalījušies pa grupiņām. Tur liela loma ir līderiem, pieredzējušajiem Latvijas izlases spēlētājiem, kuri ņem virsroku komandā," secinājis Prāmnieks.

Raksta tapšanas brīdī Rīgas "Dinamo" ir sestais labākais skaitliskais vairākums šosezon KHL - 25,9% realizācija. Savukārt skaitliskais mazākums rīdziniekiem ir 14. līgā - 78,4%.

"KHL regulārā sezona jau nonākusi gandrīz pusē, un Rīgas "Dinamo" joprojām saglabā pamatotas cerības uz izslēgšanas spēlēm. Pēkšņā galvenā trenera Sergeja Zubova aiziešana komandā radīja īslaicīgu šoku, kas atspoguļojās sausajos zaudējumos pret "Severstaļ" un "Jokerit", taču šo īslaicīgo krīzi šķietami ir izdevies pārvarēt ar atspēlēšanos un punkta izcīnīšanu pret SKA, kā arī lielisko uzvaru pār Maskavas "Dinamo", kas, iespējams, bija arī šīs sezonas pagaidām labākā spēle. Šo uzvaru kaldināja divi Cibuļska vairākumā gūtie vārti. Pēc šīs spēles Oskars ir ne tikai rezultatīvākais komandas aizsargs, bet arī trešais labākais vārtu guvējs ar pieciem precīziem metieniem," norāda "Betsafe" bukmeikeri.

"Interesanti, ka visus piecus vārtus šajā sezonā Oskars ir guvis tieši vairākumā. Izskatās, ka vairākuma izspēli arī turpmākajā sezonas gaitā rīdzinieki varētu veidot, izmantojot tieši Oskara spēcīgo metienu no zilās līnijas. Tā kā Rīgas "Dinamo" vairākums šajā sezonā strādā visai labi, var prognozēt, ka Oskars papildinās savu punktu krājumu, kas sezonas beigās varētu pietuvoties vidējam rādītājam 0,5 punkti spēlē, kas aizsargam būtu ļoti labs rādītājs," vērtē "Betsafe" bukmeikeri.

Kā redzams zemāk tabulā, KHL vēsturē Rīgas "Dinamo" rezultativitātes rekords sezonas griezumā aizsarga pozīcijā pieder kanādietim Metjū Majonem, kurš pirms pāris gadiem 58 regulārā čempionāta spēlēs guva 11 vārtus un atdeva 35 rezultatīvas piespēles, sakrājot 46 punktus. Visi trīs rādītāji - gūtie vārti, rezultatīvās piespēles un punkti - ir kluba rekordi jauno laiku vēsturē.

Rezultatīvi spēlējot sezonas turpinājumā, Cibuļskim varētu izdoties pārspēt Majoni precīzu metienu skaita ziņā un labot gūto vārtu rekordu. Vēsturē tikai divreiz sezonas laikā KHL regulārajā čempionātā Rīgas "Dinamo" aizsargs guvis vismaz 10 vārtus - Majone un cits kanādietis Mets Robinsons.

Raksts tapis sadarbībā ar Betsafe

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu